Savaş suçlusu Ratko Mladic'in duvar resmine bir kova kireç döküldü, bu da Sırbistan' da büyük tepkiye neden oldu ve protestolara yol açtı.
"Bosna Kasabı" lakaplı Mladic'in temmuz ayında çizilen duvar resmini kaldırmak isteyen Sırbistan İnsan Hakları Gençlik Hareketi (YIHR) üyelerine karşı çıkan Sırbistan İçişleri Bakanlığı, polis güçlerini bölgede konuşlandırarak duvar resmine yaklaşan herkesin cezalandırılacağını duyurmuştu.
Sırbistan'daki Gençlik İnsan Hakları Hareketinin (YIHR) kaldırmak istediği, ancak İçişleri Bakanlığı tarafından korunan duvar resmine kireç döktükleri Sosyal Demokrat Parti üyesi Giorgio Zulovic, "Yaptıklarımın cesaretle hiçbir ilgisi yok. Aklı başında ve normal bir insanın yapması gerekeni yaptım" dedi.
"Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladic'in Sırbistan'daki duvar resmi
Sırbistan'ın bazı konularda kırmızı çizgiyi aşmasından bahseden Zulovic, uluslararası mahkemelerce savaş suçlusu ilan edilen bir adamın neden Sırbistan sokaklarına neden resminin yapıldığını anlamadığını söyledi.
Zulovic, buna karşı çıkanlardan korkmadığını da sözlerine ekledi.
Sırp polisi ise tekrardan Mladic'in duvar resmini güvence altına aldı. Tabloya yumurta attığı için gözaltına alınan Aida Corovic ve Jelena Jacimovic daha sonra serbest bırakıldı.
Dün akşam başkentte toplanan yüzlerce kişi de "Duvar resmi kaldırılmalı" yazılı dövizlerle gösteriler gerçekleştirdi.
Belgrad'da aynı zamanda toplanan başka bir grup ise "resim kaldırılmamalı" temalı dövizlerle Ratko Miladic'e olan desteklerini ifade ettiler.
Ratko Mladic Kimdir?
Sırp Komutan Mladic komutasındaki Sırp birliklerinin 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'ya girmesinin ardından başlayan soykırım sırasında birkaç günde en az 8 bin 372 Bosnalı sivil öldürüldü, cesetleri çeşitli toplu mezarlara gömülmüştü. Ratko Mladic ayrıca "Bosna Kasabı" olarak adlandırıyor
Bölgedeki Sırp nüfusunun ezici çoğunluğu bugün bile Srebrenitsa'da yaşananlara "soykırım" demekten kaçınıyor.
Öte yandan Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı 2007 yılında verdiği kararda Srebrenitsa ve çevresinde yaşananları Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin delilleri doğrultusunda "soykırım" olarak nitelendirdi.
Sırp komutan Mladic, aralarında soykırımın da bulunduğu çok sayıda suçtan ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken, 8 Haziran'da görülen temyiz davasında da cezası onanmıştı.