Şule Yüksel Şenler vefatının 5. yılında anılıyor
AA
İSTANBUL (AA) - Başörtüsü uğraşının simge isimlerinden Şenler, Ümran Hanım ve Tahsin Bey'in çocuğu olarak 29 Mayıs 1938'de Kayseri'de dünyaya geldi.
Ailesi aslen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden olan Şenler şimdi 6 yaşındayken ailesiyle Kayseri'den İstanbul'a göç etti.
Şule Yüksel Şenler, ilköğrenimini Koca Ragıp Paşa İlkokulunda tamamladı. Ortaokul ikinci sınıftayken annesi kalp krizi geçirip yatağa niyet, Şenler okuldan ayrılarak, Ermeni bir terzinin yanında çalışmaya başladı.
Terzide çıraklık yapması, sonraki yıllarda çağdaş başörtüsü modeliyle gençlere örnek olacak müellifin moda anlayışının şekillendirdi.
Yazılarında isminin önüne Şule'yi ekleyerek erkek olmadığını vurgulamak istedi
Şenler, yazı hayatına 14 yaşında Yelpaze Mecmuasında öykülerle başladı. Asıl ismi Yüksel olan Şenler, yazılarında isminin önüne Şule'yi ekleyerek erkek olmadığını vurgulamak istedi. Böylelikle yazı hayatında Şule Yüksel ismiyle tanındı ve ünlendi.
Gazetecilik ile 1959'da tanışan usta kalem, Yeni İstiklal gazetesinin gençlik köşesinde yazmaya başladı, daha sonra Bayan gazetesinde "Duyuşlar-Görüşler" başlığıyla yazılar kaleme aldı.
Amansız bir hastalığa yakalanıp hastanede tedavi altına alınan ağabeyi Özer Şenler'in kendisine "Risale" okumasını tavsiye ettiği Şenler'in örtünme ve namaz kılmaya yönelimi başladı.
Batılı çağdaş ömür biçimini bırakarak, dindar bir hayata yöneldi
Şule Yüksel Şenler, 1965'te Batılı çağdaş hayat biçimini bırakarak dindar bir hayata yöneldi ve tesettüre girdi.
Resim, müzik, ney ve kanun eğitimleri de alan müellifin başını örtmesi, o yıllarda çokça konuşuldu ve gençlere örnek oldu.
Başörtüsünün eğitimli Müslüman bayanın hayatına girmesi için uğraş sarf eden Şenler, Mehmet Şevket Eygi'nin çıkardığı Yeni İstiklal gazetesinde yazılar kaleme aldı ve bu yazılar nedeniyle hakkında davalar açıldı.
Adalet Partisinin Bakırköy Gençlik Kollarında Edebiyat ve Kültür Kolu Başkanlığı yapan Şenler, Anadolu'yu dolaşarak verdiği konferansları ve yazılarıyla 1960 ile 1970'li yıllara damga vurdu.
Usta muharriri örnek alan genç kızların başlarını birebir biçimde örtmesi sonucu yaşanan tartışmalar, uzun mühlet ülke gündeminde yer buldu. Şenler üzere başını bağlayan tesettürlü bayanların sayısının daima artması üzerine, bu tıp örtünme "Şulebaş" ismiyle anılmaya başladı.
Konferanslarıyla 1960-70'li yıllara damgasını vurdu
Yayın hayatına 1960'ta başlayan Bugün gazetesinin müellif takımında yer alan Şenler, bayan gazetecilerin parmakla gösterildiği bir periyotta, başörtülü bir bayan gazeteci olarak yazılarını kaleme aldı. Şenler'in çizdiği çağdaş başörtüsü ve pardösü modelleri, genç kızlar ortasında süratle yayılmaya başladı.
Şenler, başörtülü öğrencilerin üniversitede tesettürlü okuyabilmelerinin önündeki manilerin kaldırılması talebini yüksek sesle tabir etti.
Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın "Sokaktaki örtülü bayan ve kızların öncüleri cezalarını çekecek." kelamlarıyla işaret ettiği Şenler, bir mektup yayımlayarak, Cumhurbaşkanının Allah'tan ve milletten özür dilemesi gerektiğini kaydetti. "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla tutuklanan müellif, 2 ay sonra affedilmesine karşın Bursa Cezaevinde 8 aylık cezasını tamamladı.
Usta müellif, cezaevinden çıktıktan sonra da Türkiye'nin dört bir yanını dolaşarak konferanslar vermeye devam etti.
Şenler, Hür Kelam, Yeni İstiklal, Babıali'de Sabah gazetelerinde bayan sayfaları hazırladı, Bugün gazetesinde köşe müellifliği yaptı.
Seher Vakti mecmuasının başyazarı olan Şenler, 1980'den sonra ortalarında Ulusal Gazete'nin de olduğu gazetelerde pek çok yazı kaleme aldı.
Şule Yüksel Şenler'in "Huzur Sokağı" romanı, Yücel Çakmaklı'nın yönettiği İzzet Günay ve Türkan Şoray'ın oynadığı "Birleşen Yollar" sinemasıyla sinemaya uyarlandı.
Halen genç okuyucuların beğenisini kazanan "Huzur Sokağı" romanı, 2012'de birebir isimle televizyon dizisi haline getirilerek izleyiciyle buluştu.
Usta müellif "Gençliğin Izdırabı", "Hidayet", "Bize Ne Oldu", "İslam'da ve Günümüzde Kadın", "Duyuşlar", "Her Şey İslam İçin", "Uygarlığın Gözyaşları", "Kız ve Çiçek", "Sağ El", "Bir Şuurlu Öğretmen" ve "Yılanla Tilki" yapıtlarına de imza attı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın evliliklerine arabulucu olduğu belirtilen Şenler'in hayatı, gazeteci Demet Tezcan tarafından "Bir Çığır Hikayesi: Şule Yüksel Şenler" isimli kitapta kaleme alındı.
Mihrişah Valide Sultan Haziresi'ne defnedildi
Tedavi gördüğü hastanede 28 Ağustos 2019'da 81 yaşında vefat eden Şenler'in Eyüp Sultan Mescidi'nde kılınan cenaze namazına, kültür, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı. Şenler'in cenazesi, Mihrişah Valide Sultan Haziresi'nde kendisi için hazırlanan kabre defnedildi.
Usta müellifin ismini taşıyan Şule Yüksel Şenler Kız İmam Hatip liseleri, İstanbul'un Pendik, Balıkesir'in Karesi ilçelerinde ve Batman'da öğrencilerin hizmetine sunuldu.
İstanbul Esenler'de bayanlara yönelik faaliyetler gerçekleştirilen "Şule Yüksel Şenler Hanımlar Konağı" ve Muş'un Zafer Mahallesi'ndeki "Şule Yüksel Şenler Bilgi Evi" de usta muharririn ismini taşıyan yapılar ortasında yer alıyor.
Şule Yüksel Şenler Vakfı hizmet binası ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iştirakiyle 2023'te Eyüpsultan'da açıldı.
Muhabir: Hasret Limon
Muhabir: Hasret Limon