AA
EDIRNE (AA) – Antalyalı, AA muhabirine, IPARD (Avrupa Birliğince aday ve potansiyel aday ülkelere takviye olmak emeliyle oluşturulan, İştirak Öncesi Yardım Aracı’nın kırsal kalkınma bileşeni) III Programı kapsamında yaklaşık 555 milyon avroluk dayanağı devletin de takviyesiyle 786 milyon avroya çıkardıklarını söyledi.
Devletin kırsal kalkınma hibelerine çok ehemmiyet verdiğini belirten Antalyalı, 17 farklı kesimde destekleme yaptıklarını anlattı.
Hayvancılığın birinci destekleme alanı olduğunu tabir eden Antalyalı, “Hayvancılıkta et ve süt üretimini destekliyoruz. Tıpkı vakitte besin endüstrisine yönelik yatırımları destekliyoruz. 3 milyon avroya varan yatırımlarda yüzde 50 ile yüzde 70 oranında hibe dayanakları veriyoruz.” dedi.
Üretici de tüketici de yararlanıyor
Özellikle kırmızı etle ilgili sürece tesisleri, kesimhaneler, parçalama tesisleri, süt ve süt eserleri ile ilgili tesislere takviye verdiklerini anlatan Antalyalı, şunları kaydetti:
“Soğuk hava depolarımızı destekliyoruz. Tekrar meyve zerzevat depolama tesisleri desteklenmekte. Su eserlerini sürece ile ilgili dayanaklar var. Kırsal kalkınma dayanaklarını şöyle düşünebilirsiniz. Örneğin bir kayısı üreten kardeşimiz bir eser ürettiği vakit birincil üretim olarak bir gelir elde eder. Şayet buna bir çikolata kaplarsa daha fazla gelir elde edecek.
Paketler ve eser haline dönüştürürse çok daha fazla kazanacak. Bunu ihraç edebilirse tabi ki daha fazla gelir elde edecek. Hedefimiz üreticimizin ömür standardını artırmak tıpkı vakitte tüketicimizin de daha fazla eserle buluşmasını sağlamaktır.”
“Piyasa regülasyonu sağlanmış oluyor”
Antalyalı, meyve zerzevat kurutma tesisi kurulumunda burada sunulan eserlerin üreticilerini de desteklediklerini lisana getirdi.
Bir tesis kurulumunda tüm çiftçilerin pazarlama alanı bulduğunu lisana getiren Antalyalı, şöyle devam etti:
“Üreticimiz bu sayede eserini eder pahada satma fırsatı buluyor. Örneğin patatesinden pırasasına, soğanından kerevizine 250 kilometre periferiğinde (dışta kalan bölge, merkezden uzak olan yerleşim yeri) ne kadar üretim yapan çiftçimiz varsa bir pazarlama kanalı bulmuş oluyor ve eserini bedelinde satma fırsatı yakalıyor.
Örneğin süt tozuyla ilgili bir tesis yaptığımız vakit tüm süt üreticiliği ve hayvancılık yapan kardeşlerimiz bilhassa vakit zaman arzda yaşanan dalgalanmalardan kaynaklı fiyatlarda kendi arz ettikleri gelirleri elde edemedikleri vakit süt tozu fabrikaları devreye gidiyor ve bir piyasa regülasyonu sağlanmış oluyor.”
Yerelde üretim, yerelde tüketim
Antalyalı, TKDK’nın temel emelinin katma bedelin yerelde kalmasını sağlamak olduğunu vurguladı.
Yerelde üretim ve yerelde tüketimi desteklediklerini belirten Antalyalı, “İnsanları doydukları yerde doyar hale getirmenin eforu içerisindeyiz. İstikrarlı bir kalkınma için tüm ülke genelinde çalışıyoruz.” dedi.
1970’li yıllardan bugüne kadar ilçelerden vilayet merkezlerine, doğudan batıya bir göç atılımının olduğuna değinen Antalyalı, şunları kaydetti:
“İlk periyotlarda oradaki şartların sağlanamadığı için bu göç atılımı vardı. Aş için ekmek için bir göç vardı. Artık bizim kırsalda her türlü imkanımız var. Devletimiz sıhhat, eğitim, tüm imkanları seferber etmiş durumda. Büyük kentlerde, metropollerde bir şahsa istihdam oluşturmak için harcayacağımız kamu kaynağıyla kırsal alanda çok daha fazla iş imkanı oluşturmamız mümkün tıpkı kaynakla. Hem de insanların daha fazla memnun olmaları mümkün.
Tabii ki bir kent merkezinde yaşamayı tercih edebilir bir kardeşimiz fakat kendi köyünde yaşasa hem çok daha sağlıklı bir hayat yaşamış olacak hem de çok keyifli olacak. Tahminen o büyük kentin gerilimini yaşamayacak sıhhat anlamında havası temiz, suyu temiz bir hayat sürecek biz dolayısıyla tüm kardeşlerimizi kırsal alanda faaliyet yürütmeye ve yatırım yapmaya davet ediyoruz.”
Muhabir: Cihan Demirci
BALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
6 gün önceARAŞTIRMA-İNCELEME
14 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
16 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
16 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.