Tarımla ilgilenen tabipler kurdukları kooperatifle üretime dayanak veriyor
AA
ADANA (AA) - Hastanede misyonlu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Rıza Şahin ve arkadaşları, yaklaşık 3 yıl evvel her vakit emniyetli besine ulaşma hassaslığıyla bir ortaya gelerek birikimleriyle küçük çaplı ziraî yatırımlarda bulundu.
Yapılan işin duyulması üzerine öbür tabiplerin da katılma talebiyle karşılaşan Şahin ve arkadaşları, kurumsallaşma yoluna giderek geçen yıl 70 doktor üyeli Tabipler Tarım Kooperatifini kurdu.
Kısa mühlet içinde yurt dışından da iştirakle 160 doktor üye sayısına ulaşan kooperatif, birinci yıl tarla kiralayıp eser yetiştirdi.
Ürünlerin satışından elde ettikleri gelir ve üyelerin de katkısıyla kooperatif, İmamoğlu ilçesi kırsalında çeşitli büyüklüklerde yaklaşık 500 dönüm tarla ve bahçe satın alarak ziraî üretimi sürdürdü.
Yörede zeytinden susama, bademden buğdaya, domates ve patlıcandan bibere kadar çok sayıda eser yetiştiren kooperatif, bunlardan işlenmeye uygun olanları yöredeki bayan kooperatifleri ve mesken hanımları aracılığıyla kurutma, yağ ve salça haline getirterek katma bedel kazandırdı.
Elde edilen işlenmiş eserleri kent merkezinde bir mağazada satışa sunan kooperatif, ayrıyeten kendi internet sitesi ve çeşitli dijital satış kanalları aracılığıyla ürünlerini satıyor.
Kooperatif Başkanı Ahmet Rıza Şahin, AA muhabirine, ziraî faaliyette bulunurken iş gücü ve üretim sürecinin takibinde yöredeki çiftçilerle işbirliği halinde olduklarını anlattı.
Üretimde, doğal ve klasik sistemlerin kullanılmasına dikkat ettiklerini belirten Şahin, elde edilen buğday ve ayçiçeği üzere eserler dışındaki uygun olanlara katma bedel katacak sürece çalışmaları yaptıklarını söyledi.
"Müşterilerimizin yüzde 80'i doktorlar"
Şahin, halihazırda 500 dönümde elde edilen eserleri kurutma, salça haline getirme üzere süreçleri bayan kooperatifleri ve konut hanımlarına yaptırdıklarını tabir etti.
Müşterilerinin öncelikle kendi üyeleri ve meslektaşları olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:
"Biz eserlerimizi daha çok kendi meslektaşlarımıza satıyoruz. Müşterilerimizin yüzde 80'i hekimler, kendi arkadaşlarımız. Hem bize güveniyorlar hem eserlerimizi tadınca tekrar almak istiyorlar. Bugüne kadar 10 bin bireye eser ulaştırmışızdır. Bunun 8 bini hekimlerdir. Fakat bunun yanı sıra dijital mecralarda da varız. Hem kendi sitemiz hem de öbür dijital pazarlarda kendi ismimizle eserlerimizi satıyoruz. Ayrıyeten kent merkezinde bir mağazamız var. Yakın vakitte da dijital mecralarda eserlerimizi yurt dışına satmayı da hedefliyoruz."
"1000 doktor ortakla tarım yapmayı planlıyoruz"
Şahin, kooperatif olarak en kısa müddette kendi sürece tesislerini de kuracaklarını söyledi.
Şu an bu 500 dönümden çıkan eserleri işleyecek tesislerinin bulunmadığını anlatan Şahin, "İmamoğlu Belediyesine zeytinyağı ve zeytin sürece tesisi için ruhsat başvurusu yaptık. 30 dönüm bir zeytin bahçemize zeytinyağı sürece tesisi için ruhsat alacağız. Biz her eserde tesisleşmeyi hedefliyoruz. Bunu da kısa vakitte başaracağız. Toplam 10 bin dönüm yerde 1000 doktor ortakla tarım yapmayı planlıyoruz." diye konuştu.
7 yıldır ekilmeyen tarlayı ektiler
Şahin, kooperatif olarak topraklara sahip çıkma hissiyle tarla, bahçe satın almayı her vakit öncelediklerini lisana getirdi.
Uzun vakitten beri ekilmeyen, sahip ya da ortaklarının ilgilenmediği yahut miras uyuşmazlığı içinde olan toprakları satın alıp tekrar tarıma kazandırdıklarını anlatan Şahin, bu kapsamda 7 yıldır ekilmeyen yaklaşık 100 dönüm tarlayı satın alarak ayçiçeği yetiştirdiklerini belirtti.
Bu yıl sıcak geçmesine karşın verimli bir ayçiçeği hasadı yaptıklarını lisana getiren Şahin, "Kooperatifimiz ekilmeyen tarım yerlerinin tarıma kazandırılıp ekilmesini bir siyaset olarak benimsemiştir. Bu istikamette de bölgede adımlar atmaktadır." dedi.
Şahin, kooperatif olarak sınırlı da olsa tıp fakültesi öğrencilerine de burs verdiklerini belirtti.
İmamoğlu Ziraat Odası Başkanı Ali Şimşek de ilçe merkezli olan kooperatifin kurulmasından duyduğu memnuniyeti lisana getirerek, "Biz nasıl canımızı hekimlere emanet ediyorsak emniyetli besin noktasında da hekimlerimizin yetiştirmiş olduğu bu eserlerinin büsbütün insan sıhhatine yararlı olduğunu, sağlam olduğuna inanıyoruz." sözünü kullandı.
Şimşek, oda olarak kooperatife her türlü takviyesi verdiklerini kaydetti.
Muhabir: Bekir Ömer Fansa
Muhabir: Bekir Ömer Fansa