TBMM Başkanı Şentop, İZTO’da
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) düzenlenen “Üçüncü Binyılın Başında Dünya ve Türkiye” toplantısına katıldı. Toplantının “Onur Konuğu” olan Prof. Dr. Şentop, Türkiye’nin dünyadaki rolüne dikkat çekerek “Türkiye sözü merak edilen bir ülke haline geldi. Büyük bir nüfus bereketimiz ve potansiyelimiz var. Yeni dünyada güç elde edebilme mücadelesi sürdürülüyor” dedi.
Açılış konuşmasının ardından İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in moderatörlüğünde Prof. Dr. Şentop’un katılımcıların sorularını yanıtladığı toplantı, yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Toplantıya, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti İzmir milletvekilleri Necip Nasır, Mahmut Atilla Kaya, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, AK Parti İzmir eski milletvekilleri Necip Kalkan ve İlknur Denizli, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İl Başkanı Veysel Şahin’in yanısıra odalar, borsalar ve birlikerin yöneticileri, meclis üyeleri ve İzmir’deki Balkan derneklerinin temsilcileri katıldı.
İZMİR İLE ÖZEL MUHABBETİM VAR
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Şentop, İzmir'i daha önce defalarca kez ziyaret etmesine karşın ilk kez Meclis Başkanı olarak geldiğini ifade etti. Ailesinin Rumeli kökenli olduğunu ve bir Tekirdağlı olarak İzmir'e özel bir muhabbeti olduğunu dile getiren Şentop, konuşmasında Rumeli-Balkan göçmenlerinin Türkiye’ye yaptıkları katkılardan söz etti. İzmir ile her zaman sıcak bir bağ hissettiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Şentop, "İzmir benim için öteden beri önemli bir şehir olmuştur. İzmir’in gelişime açık, dinamik ve şehir bilincine sahip bir yer olması bunda etkilidir. Akdeniz’in gözde şehirlerinden biri olan İzmir’in bana sıcak taraflarından birisi de şehrin sosyolojisinde önemli bir yekun teşkil eden Rumeli ve göçmen nüfusudur” dedi.
DÜNYADA YENİ BİR DÖNEM
Uluslararası ticarette 20. yüzyıl paradigmalarının sona erdiğini ve üçüncü binyılın başında yeni bir dünya düzeninin tartışıldığı döneme girildiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Şentop, küreselleşme ile birlikte dünya düzeninin değişmeye başladığını anlattı. Şentop, şöyle devam etti:
"Ülke içi olaylarla, ülke dışı olaylar arasında önem açısından bir fark kalmadı. Jenerasyon farkları da çok daha bariz ortaya çıkmaya başladı. Yeni nesille atalar, dedeler arasında anlaşılabilir farklar vardı. Şimdi iletişim daha da zorlaştı. Kültürel ve teknolojik değişim çok hızlı. Örneğin, ulusal yargı ağımız UYAP’ta yargılama süreçlerinin internet ortamında işlemesini sağlayan proje başarılı oldu. Dava dilekçeleri sadece mahkemede değil sanal ortamda kayıt altına alınıyor. Bunun işlemesi için hakimlerin, savcıların bilgisayarı iyi kullanması lazım. Dizüstü bilgisayarlar dağıtıldı ve hepsine 1 yıl süresince eğitim verildi. Buna rağmen öğrenemeyen yaklaşık 700 hakim, savcı oldu. Onlar emekliliğini istedi. Şimdi bilgisayarları kullanamayan hukukçuların torunları cep telefonlarıyla dünyadaki farklı ülkelerden hisse senedi alıp satıyor. Bu değişimi yaşıyoruz."
ÜÇÜNCÜ BİNYILDA DEĞİŞİM
Dünyanın herhangi bir yerindeki olayın artık, yalnızca o ülkeyi etkilemediğini belirten TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "ABD'nin faizleri artırması Çin'in borcunu etkiliyor. Eskiden böyle değildi. Küreselleşme, sosyal hayatta ve kültürde de hayata geçti" dedi. Teknoloji ve bilimde gelinen noktayı da özetleyen Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğer bir medeniyet kendi havzası dışındaki insanlara da ümit oluyorsa, gelecek vaat ediyordur.
19. yüzyıl Avrupası, Batı dışındaki dünyada insan hakları alanında ümit bağladığı bir kültürken şimdi öyle değil. Bütün insanların ve devletlerin eşitliğine inanan değerlere ihtiyaç var. Bu değerleri ortaya koyan tek ülke Türkiye. Cumhurbaşkanımız milli paralarla ticaret yapılmasına dair bir görüş ortaya koydu. Putin'in ardından Hindistan ve Çin'de de buna sahip çıkıldı. Yavaş yavaş doların tek para olduğu eğilimin dışına çıkılıyor" dedi. Dünyada zor bir döneme girildiğini ifade eden Şentop, Türkiye'nin potansiyeli ve avantajlarının çok olduğunu belirterek, İzmir'in Türkiye'ye ve yeni dünya düzenine katkı sunacağını ifade etti.
SORULARI YANITLADI
Açılış konuşmasının ardından, etkinliğin ikinci oturumunda Prof. Dr. Mustafa Şentop, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ile birlikte katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Özgener’in moderatörlüğünde gerçekleşen soru-cevap kısmında Şentop, “hemşehri” olarak nitelendirdiği Balkan derneklerinin temsilcilerinden bolca davet aldı. Dernek temsilcileri, Şentop’u İzmir’de ve derneklerinde ağırlamaktan onur duyacaklarını belirtti.
AYYILDIZ: “İZMİR'İ SÖZ SAHİBİ YAPMA HEDEFİ”
İzmir Valisi Erol Ayyıldız da etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada İzmir’in önemine dikkat çekti. İzmir'in doğal kaynakları çok yönlü üretim olanaklarıyla pek çok sektörde önemli potansiyele sahip olduğunu belirten Ayyıldız, kentin tarım, ticaret, ekonomi ve turizm potansiyeliyle yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini ifade etti. Yeni kurulan dünya düzeninde İzmir'in kendi yerini alacağını ifade eden Vali Ayyıldız, yatırım olanakları ve yenilikçi yaklaşımlara katkı sağlamak için tüm imkanların seferber edilebileceğini kaydetti. Ayyıldız, "Milletin huzuru ve refahı için üçüncü binyılda İzmir'i söz sahibi yapmak için çalışmalıyız. Atılacak her adımı stratejik bir hedef olarak önemli görüyorum. Sınırların kalktığı dünyada huzur ve güvenliğin önemi daha da arttı. Bu şartlarda milletimizin geçmişinden aldığı özgüvenle her türlü badireyi atlatacağına inanıyorum" dedi.
ÖZGENER : “YENİLİKLERE ADAPTE OLAN BİR ÜLKEYİZ”
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de yaptığı konuşmada, dünyanın artık “Küçük bir köy” haline geldiğine dikkat çekti. Özgener “Şu anda yeni bir milenyumun ilk yıllarını yaşıyoruz. Teknolojinin değişimiyle birlikte yeni bir çağın eşiğindeyiz. Dünya teknolojinin gelişimiyle moda deyimiyle küçük bir köy haline geldi. Robotların ve sibernetiğin yakın bir gelecekte kısıtlı alanlarından çıkıp hayatımızın her alanına gireceğini görebiliyoruz. İnsanlık, teknolojiyle tamamen entegre hale gelecek, evlerde ve iş hayatında robotların varlığı sıradanlaşacak. Buhar gücüyle başlayan endüstrileşmeyle birinci, elektroniğin gelişmesiyle ikinci, internetle üçüncü aşamasına girdiğimiz endüstriyelleşmenin dördüncü kademesine geldik. Endüstri 4.0 ile dünya yeniden büyük bir değişime girecek, yaşam biçimlerimiz değişecek, ekonomik ve ticari hayatımız yeniden şekillenecek”.
Üçüncü binyıla girerken, dünyada önemli değişimlerin yaşandığını, Türkiye’nin de bu değişimlere adapte olduğunu ifade eden Özgener konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Üçüncü bin yıla değişimlerle başladık. Tüm bu değişimlerin ortasında bir şey hep aynı kalacak: Türkiye olarak, dünyada değişimlerin merkezi, birçok gelişimin başlangıç noktası olmaya devam edeceğiz. Belki teknoloji üretimi açısından henüz istediğimiz yerde değiliz. Ama halkımızın teknolojik gelişmelere uyum sağlama ve teknolojiyi hayatlarına entegre etme hızları en üst düzeyde. Yeniliklere çok iyi adapte olan bir ülkeyiz ve bu yüzden ekonomik hayatın ve iş süreçlerinin dijitalleşmesinin çok hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Devletimizin ekonomi, işgücü, eğitim, yatırım ve vergi gibi alanlarda teknolojiye uyum sağlama konusundaki reflekslerinin çok iyi olduğunu gözlemleyebiliyoruz”.
ŞENTOP’A ANLAMLI HEDİYE
Toplantının sonunda İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'a 1888 yılına ait “Balkan Haritası” hediye etti. Şentop da günün anısına, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’e TBMM amblemli özel tabak verdi.
İZTO İFTARINA KATILDI
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, toplantının ardından İzmir Ticaret Odası tarafından Swissotel Büyük Efes’te gerçekleştirilen iftar yemeğine katıldı. Şentop, burada da sivil toplum kuruluşu temsilcileri biraraya geldi.