3622992
AA
ÜSKÜP (AA) – TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay ve beraberindeki heyet, Kuzey Makedonya’nın başşehri Üsküp’teki temasları kapsamında Meclis Başkanı Afrim Gashi tarafından kabul edildi.
Oktay, kabulün akabinde Kuzey Makedonya Meclisi Dışişleri ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Musa Caferi ve heyetiyle bir ortaya geldi.
Görüşmenin akabinde Eski Üsküp Çarşısı’nda vatandaşlarla da sohbet eden Oktay, burada Mustafa Paşa Mescidini, Bezisten, Üsküp merkezli Ensar Derneğini ve Murat Paşa Mescidini ziyaret etti.
Oktay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Üsküp’teki ziyaretlerin son derece verimli olduğunu vurguladı.
“Savunma sanayi ve askeri boyutta ağır bağlantılarımız var”
Türkiye ile Kuzey Makedonya’nın ortak tarih kültürel birlikteliğine sahip iki ülke olduğunu belirten Oktay, “Üsküp’teki Türk Çarşısı’ndayız etrafımıza baktığımızda güya Bursa’da bir sokakta, çarşıda dolaşıyoruz. Türkiye’nin rastgele bir çarşısında dolaşıyor üzere hissediyoruz ve beşerler da tekrar bir o kadar sıcak.” dedi.
Oktay, iki ülke bağlarının yüksek düzeyde olduğunu vurgulayarak, “Yüksek Seviyeli Stratejik İşbirliği Kurulunun oluşturulması ile ilgili mutabakat sağlanmış durumda, bunun hızlandırılması ile ilgili yeniden meclis ve hükümet nezdinde görüşmelerimiz devam etti. İnşallah en kısa müddette bunun sonuçlanacağını ümit ediyoruz. Savunma sanayi ve askeri boyutta ağır bağlarımız var. Askeri Çerçeve Muahedesi imzalanmış durumda.” tabirlerini kullandı.
Türkiye ile Kuzey Makedonya ortasında ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaştığını belirten Oktay, bunu iki katına çıkararak 2 milyar dolar düzeyine ulaştırma gayeleri olduğunu vurguladı.
Oktay, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın geçen aylarda düzenlenen İş Forumu kapsamında Üsküp’e geldiğini hatırlatarak, Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski ve Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova’nın da iki ülke işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki dileklerini gördüklerini söz etti.
Söz konusu işbirliklerinin geliştirilmesine katkı vermek için Hür Ticaret Muahedesi’nin kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirten Oktay, ziyaretlerinde bu hususların da ele alındığını söyledi.
Türk toplumuyla da görüşmelerimiz oldu”
Oktay, Türkiye’nin Kuzey Makedonya’ya yatırım yapan ülkeler ortasında birinci sıralarda olduğu bilgisini paylaşarak, şöyle devam etti:
“İş insanlarımızın hem problemlerinin çözülmesi hem de önlerinin açılması ile ilgili hususları değerlendirdik. Kuzey Makedonya’ya baktığımızda çok kültürlü, çok toplumlu bir yapı var. Farklı etnik yapıların bir ortada olduğu, birlikte bir dayanışma içerisinde olduğu ve geleceğe yürüdüğü, NATO üyeliğini akabinde Avrupa Birliği üyelik sürecini başlatmış biri ülke. Türk toplumu da bunlardan birisi, hasebiyle Türk toplumuyla da hem yakın görüşmelerimiz hem de onların problemlerini şahsen dinleme fırsatımız oldu.”
Türk toplumunun ülkede altyapı, pak suya ulaşım ve lokal ile merkezi hükümette hakça temsili konusunda birtakım meselelerinin olduğuna işaret eden Oktay, bu problemlerin konuşulduğu sıcak bir görüşme yaptıklarını lisana getirdi.
Oktay, şunları kaydetti:
“Bunun yanı sıra da hem bölgeyi ilgilendiren hem aslında dünyadaki barış ve refahı ilgilendiren bahislerle ilgili de görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulduk. Bunlardan birincisi Gazze’de yaşanan çok sancılı bir devir. Buradaki ateşkesin memnuniyet verici olduğu fakat bunun sürdürülebilirliği, İsrail’in buna uyması gerektiği ve asıl kalıcı ateşkese giden yolda nasıl birlikte katkı verebileceğimizle alakalı görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye olarak bizim bu husustaki görüşümüz son derece net. Bilhassa, Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde 1967 sonlarında, Doğu Kudüs’ün başşehri olduğu iki devletli bir tahlilin bölgeye barış getireceği, hem İsrail hem Filistin halkı açısından buna inanıyoruz ve bunun gerçekleşmesi ile ilgili Türkiye olarak üzerimize düşeni yaptığımızı söz ettik.”
Görüşmelerde Suriye’de yaşanan gelişmelerin de ele alındığını belirten Oktay, “Türkiye olarak önceliğimiz bilhassa terörün, DEAŞ ve PKK/PYD terörünün bölgedeki varlığının sonlandırılması ile ilgili kararlılığımızı burada söz etmiş olduk.” diye konuştu.
“Balkanlar, bütün dünya barışının ve istikrarının sağlanması ve korunması için son derece önemli”
Oktay görüşmelerde, Balkanlar’ı da yakından ilgilendiren Rusya-Ukrayna savaşının da ele alındığını bilgisini paylaşarak, bunun bir an evvel sonlanmasını umduklarını dile getirdi.
ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin bu mevzuda evvelce verdiği kelamlar olduğunu söyleyen Oktay, “Türkiye olarak bizim aslında çok uzun vakitten beri bilhassa Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, önderler diplomasisi boyutunda ve ilgili kurumlarımızla birlikte parlamentomuz dahil yürütülen bir çalışma var.” diye konuştu.
Oktay, Türkiye’nin barışa ve bölgenin kalkınmasına yönelik teşebbüslere dayanak vermeye devam edeceğini lisana getirerek, Balkanlar’daki gelişmelerin son derece kıymetli olduğunu söz etti.
Balkanlar’ın yalnızca Balkanlar’dan ibaret olmadığını lisana getiren Oktay, “Balkanlar, bütün dünya barışının ve istikrarının sağlanması ve korunması için son derece değerli.” dedi.
Türkiye’nin üstüne düşen sorumluluğu yerine getirdiğini vurgulayan Oktay, iki ülke ortasındaki turizm hacminin de son derece uygun olduğunu, Türk turistlerin Üsküp’e geldiklerinde Osmanlı mimarisiyle karşılaşacağını kaydetti.
Oktay, “Türkiye olarak Balkanlar da zati dostluklarımız çok kalıcı, bundan sonra da biz de üzerimize düşeni vermeye çalışacağız.” dedi.
Fuat Oktay daha sonra Memleketler arası Balkan Üniversitesini de ziyaret ederek burada yetkililerden üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Bu ortada Oktay’a temaslarında, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin ve Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy eşlik etti.
Muhabir: Dzihat Aliju
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Zvizdic’i kabul etti
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.