TEKNO GÜNDEM- “Z” KUŞAĞI HAKKINDA TÜM BİLDİKLERİNİZİ UNUTUN!  

19 2024 - 16:21

TEKNO GÜNDEM- “Z” KUŞAĞI HAKKINDA TÜM BİLDİKLERİNİZİ UNUTUN!  

(Last Updated On: 09/10/2021)

 

Bir araştırma firması gençleri daha iyi anlamak ve onların sesi olabilmek adına gerçekleştirdiği ‘Türkiye’de Z Kuşağı” araştırmasıyla ezberleri bozdu! Şimdiki gençlerin yaşam koşulları neler? Neler yapıyorlar? Neleri deneyimlemek isterler? Hayallerini gerçekleştirebileceklerine inançları var mı? Tüm bu sorulara cevap niteliğinde ve Z jenerasyonunu daha derinlemesine anlamak için Türkiye’den 15-24 yaş arası 1.998 gencin görüşleri alındı.

Ve sonuç oldukça şaşırtıcı!

Öyle ki raporun sonuçları toplumun bazı kesimleri tarafından öne sürülen “Gençler umutsuz, hedefsiz, toplumdan uzaklar ve ne yaptıklarını bilmiyorlar” ve “Gençlerin yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında ve hiçbir sorunları yok” görüşlerini reddeder nitelikte.

Gençler sanılanın aksine gelecekten umutlu ve hedefleri uğruna çalışmaları gerektiğini biliyor.

Gençler ne umutsuz ne de hedefsiz! Şu andaki durumlarından çok memnun olmasalar da kısa ve orta vadede kendilerinden emin, hedeflerinin peşinden koşan, çalışmanın getirisinin farkında olan bir jenerasyon var karşımızda. Ekran süreleri ve sosyal medyada geçirilen vakit fazla gibi gözükse de aslında içinde doğdukları bu ekosistem onlar için diğer jenerasyonların anlayamadığı bir hayat biçimi ve her bir platformu belirli amaçlar için kullanıyorlar.

Tabii ki hiçbir sorunları yok değil, özellikle maddi ve sosyal şartların yetersizliği ön plana çıkıyor.

Gençler bir oturuşta 2.5 saat boyunca ekran tüketimi yapıyor!

Z kuşağının hayat tarzı haline gelen dijital tüketim tarafında ise gençler haftada 4 kere dizi film vb. içerikler izlediğini, 4 kere de oyun oynadığını belirtiyor. Ve tek seferde ortalama 2.5 saat zaman geçiriyorlar.

Gençler için Facebook aile ortamı, Instagram ise arkadaş ortamı.

Takip edilen kişilerde Instagram arkadaşlar, Facebook akrabalar, Twitter haber platformları, TikTok komedi hesapları ile ayrışıyor.

İçerikte ise, Instagram ve TikTok komik, Facebook kişilerin kendi hayatı, Twitter siyaset ve bilim ile ayrışıyor.

Bu anketten de anlaşılacağı üzere hiçbir şey göründüğü gibi değil ve Z kuşağı bizleri çok şaşırtabilir.

 

 

 

 

 

BiP’e ‘durum’ özelliği geldi.

 

Türkiye’nin iletişim platformu BiP’e kullanıcıların merakla beklediği ‘Durum’ özelliği eklendi. BiP kullanıcıları artık ‘Durum’ menüsüne tıklayarak video ya da fotoğraflarını durum olarak paylaşabilecek ve paylaşılan durumları izleyebilecek.

 

YouTube, telefonlara yeni bir özellik ekliyor!

 

YouTube, web tarayıcısında bir mini oynatıcı özelliğini destekliyor. Bu size videoyu ekranın köşesinde küçültülmüş bir halde izlemeye devam etmenizi sağlıyor. Şimdi ise şirket bunu akıllı telefonlara getiriyor.

Bu noktada Android ya da iOS cihazınızda uygulamadan ayrılsanız da o video sağ alt köşede barınmaya devam ediyor. Böylece video başlığının altında ‘İzlemeye devam et’ ibaresi yer alıyor.

 

Twitter Profesyonel Hesap Özelliğini Bu Hafta Kullanıma Sunacak.

 

Twitter, her geçen gün farklılaşan özellikleriyle kullanıcıların hizmetine sunuluyor. Bir işletme veya tanınmış bir kişi için hesap işletiyorsanız, Twitter’ın getireceği son yenilik ilginizi çekebilir. Yakında işletmeler ve içerik üreticiler, profillerini ayırt edici kılmak, içeriklerini reklamlar aracılığıyla hızla tanıtmak ve Twitter’ın gelecekteki e-ticaret çabalarından yararlanmak için ek araçlar sağlayan “profesyonel hesaplar“a geçiş yapabilecek.

Bir dip not; maalesef Herkes Profesyonel Hesaba Geçiş Yapamayacak.

WhatsApp, yeni bir sesli mesaj özelliği üzerinde çalışıyor.

 

Şu an için sadece ekran görüntüleri paylaşılan özellik, sesli mesajların sohbet dışında da dinlenmesini sağlayacak. Bildiğiniz gibi WhatsApp’ta sesli mesajlar sadece sohbet içerisinde dinlenebiliyor. Uygulama bir tür sesli mesaj oynatıcısı ile sohbet dışında da sesli mesajları oynatmaya izin verecek.

Bu sayede kullanıcılar, sohbete girmeden sesli mesajları sohbetler ana sayfası üzerinde dinleyebilecek. Ayrıca ilk ortaya çıkan sızıntılara göre bu mesajı oynatmaya başladıktan sonra sohbete devam etmek de mümkün. Kısacası WhatsApp bir tür sesli medya oynatıcısı geliştiriyor.

İlerleyen günlerde bu konu ile alakalı daha fazla bilgi ulaştıkça siz değerli okurlarımızla paylaşacağım.

Her sabah teknolojik yeniliklere uyandığımız bu günlerde gündemi yakalamak ve çağımızın dijital dönüşümünü merak ediyorsan arada yazılarıma göz atmayı unutma. İstersen soru, görüş, önerilerini de buradan erturkgurbuz@gmail.com paylaşa bilirsin.

 

 

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.