TİKA projesi Makedonya’da Türkiye’nin gururu oldu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen Makedonya Pirinç Kalitesi ve Veriminin Arttırılması Projesi Makedonya’da Türkiye’nin gururu oldu. Proje kapsamında, 14 adet Türk pirinç çeşidi ve 1 adet kontrol-karşılaştırma amaçlı en çok kullanılan çeşit olan İtalyan San Andrea pirinci ile demonstrasyon-deneme ekimleri gerçekleştirildi. Söz konusu projeyle Türk pirinç çeşidi tohumların ıslah edilerek bu tohumlarla Makedonya’da Türk pirinci yetiştirilmesinin gurur verici nitelikte olduğu dile getirildi.
ÜSKÜP/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Makedonya’da pirinç üretim sektörünün son yıllarda yaşadığı sıkıntılara ilişkin 2012 yılında TİKA tarafından hazırlanan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Trakya Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde görevli pirinç uzmanları tarafından uygulamaya konulan Makedonya Pirinç Kalitesi ve Veriminin Arttırılması Projesi tamamlandı. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, söz konusu projeyle Türk pirinç çeşidi tohumların ıslah edilerek bu tohumlarla Makedonya’da Türk pirinci yetiştirilmesinin gurur verici nitelikte olduğunu dile getirdi. Makedonya Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Üsküp Ziraat Enstitüsü’nü de projeye dahil eden TİKA, yetiştirici ve araştırmacıların eğitimi ile tohumluk üretimi ve AR-GE faaliyetlerini destekleyerek Makedonya çeltik tarımının son teknolojiyi takip eder düzeye getirilmesi, yeni modern teknolojiler konusunda eğitimlerin verilmesi ve gerekli ekipmanlarca desteklenmesini sağladı. Proje kapsamında, 14 adet Türk pirinç çeşidi ve 1 adet kontrol-karşılaştırma amaçlı en çok kullanılan çeşit olan İtalyan San Andrea pirinci ile demonstrasyon-deneme ekimleri gerçekleştirildi. Makedonya’nın yetiştirme koşullarında verimi ve kalite özelliklerini test etmek için sisteme giren ve içerisinde Halil Bey, Gönen, Kızıltan ve Gala gibi Türk çeşitlerinin bulunduğu 14 Türk pirinç çeşidi ile 1 adet kontrol çeşitli (RBS) randomize blok sistem deneylerinin uygulanması sonucunda Türk çeşitleri yüksek verim ve erken hasat edilebilme özellikleri ile bölgeye adapte oldu.