Türkiye’nin yeni stratejik ortağı Romanya oluyor
Türkiye ve Romanya, bu ay ikili, bölgesel ve uluslararası çıkarlar içeren çok sayıda konuda stratejik işbirliğini ilerletme amaçlı bir eylem planı imzaladı.
Geniş tabanlı eylem planı, iki ülke arasında 2011 yılında imzalanmış olan stratejik ortaklık anlaşmasını, somut önerilerle destekleyerek geliştiren bir niteliğe sahip. AB dışı ülkeler arasında Türkiye, Romanya'nın 1 numaralı ticaret ortağı konumunda yer alıyor. Romanya'da yaklaşık 13 bin Türk firması faaliyet gösteriyor ve 150 binden fazla insan çalıştıran bu şirketlerin ülkedeki toplam yatırımları 5 milyar Euro’yu geçiyor.
BÜKREŞ/Balkan Günlüğü
Türkiye ve Romanya, bu ay ikili, bölgesel ve uluslararası çıkarlar içeren çok sayıda konuda stratejik işbirliğini ilerletme amaçlı bir eylem planı imzaladı. Romanya Dışişleri Bakanlığı'ndan işbirliği protokolü hakkında yapılan açıklamada, "Eylem planı çeşitli faaliyet alanları üzerine yapılandırılmış ve siyaset, konsolosluk, askeri ve güvenlik, ekonomi, enerji, ulaştırma, içişleri, sığınma ve göç, çevre, tarım, çalışma ve sosyal güvenlik, kültür, eğitim, medya, turizm, Avrupa işleri, bölgesel ve uluslararası işbirliği gibi ikili işbirliği içeren çeşitli öneriler ve projeler içeriyor" ifadesi yer aldı. Geniş tabanlı eylem planı, iki ülke arasında 2011 yılında imzalanmış olan stratejik ortaklık anlaşmasını, somut önerilerle destekleyerek geliştiren bir niteliğe sahip. Stratejik ortaklığın bel kemiğini ticaret ve yatırım oluşturuyor. AB dışı ülkeler arasında Türkiye, Romanya'nın 1 numaralı ticaret ortağı konumunda yer alıyor. Romanya'da yaklaşık 13 bin Türk firması faaliyet gösteriyor ve 150 binden fazla insan çalıştıran bu şirketlerin ülkedeki toplam yatırımları 5 milyar Euro’yu geçiyor. Romanya Türk İş Adamları Derneği (TİAD) yetkilileri, ortaklığın Türk iş adamlarına istikrar kazandırdığını söyledi ve derneğin deyimiyle "Karadeniz Bölgesi’ndeki bu istikrar kaynağına" övgüde bulundu. Merkezi Ankara'da bulunan TOBB Üniversitesi Balkan uzmanlarından Birgül Demirtaş, ilişkinin ekonomik boyutunun, iki ülkenin de ortak çıkarının bulunduğu Balkanlar ve Karadeniz'de barış, istikrar ve refahı artırmak için Avrupa Birliği ve NATO'ya bağlı olan siyasi-güvenlik bileşenini desteklediğini ileri sürdü. "Türkiye Romanya'nın NATO üyeliğine en üst düzeyde destek vermiştir ve bu yüzden Romanya da Türkiye'nin AB katılım sürecinin sadık bir destekçisi olacaktır." diyen Demirtaş şöyle devam etti: "Onların yakın işbirliği, ... her iki ülkede füze savunma kalkanı kurulması açısından önemlidir ve iki ülkeyi birbirine yakınlaştıran bir konudur.”