Turistler Memnun Kalmalı
Turistlerin ülkemizden mutlu ayrılması için kolları sıvayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, valiliklere genelge gönderdi. Genelgede turistlerle ilgilenen görevlilerin yabancı dil bilmesi, korsan taksinin önlenmesi, başıboş gezen hayvanların koruma altına alınması gibi tedbirler bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 36 milyonun üzerinde turist geldi. Bu yıl bu sayının artması için farklı çalışmalar yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise turistlerin memnuniyeti için kolları sıvadı. Yoğun başlayan yaz sezonunda, turistlerin kirlilikten korsan taksiye, gürültüden kötü kokuya kadar birçok olumsuzluktan etkilenmemesi için tüm valiliklere genelge gönderdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik adına gönderilen genelgede, belirlenen tüm kriterlere göre turistik tesislerin, lokantaların, şehir içindeki lavaboların, tur acentelerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi isteniyor. “Ülkemize gelen ziyaretçilerin memnun ayrılmalarını sağlayacak; bu durum ise ülkemizin uluslararası arenada imajına olumlu yönde katkıda bulunarak ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır.” ifadelerinin yer aldığı genelgede valiliklerin denetiminin önemine işaret ediliyor.
YABANCI DİL BİLEN ÇALIŞANLAR
Yapılması istenen düzenlemeler listesinin ilk sırasında turistlere hizmet veren tüm görevlilerin yabancı dil bilen kişilerden seçilmesi ve bu kişilerin nezaket kurallarına uygun, onlara yol gösterici, güven sağlayacak şekilde yürütülmesi isteniyor. Komisyon karşılığında turistleri otel, pansiyon ve mağazalara götüren hanutçu diye aldırılan kişilerle alışverişe veya geziye çıkan turistlerin rahatsız edilmemesi genelgenin bir başka maddesi. Genelgede dikkat çeken isteklerden biri de ‘taksi şoförlerinin yolculardan fazla ücret almasının ve korsan taksiciliğin önlenmesi.’ ‘Cadde ve sokaklarda başıboş gezen kedi ve köpeklerin koruma altına alınması, trafik sıkışıklığına yol açtığı görülen minibüs duraklarında gerekli düzenlemelerin yapılması da diğer maddeler. İşletmelerde çalışan personelin kılık, kıyafet ve görünümlerinin temiz, müşterilere karşı davranışlarının da olumlu olmasına itina gösterilmesinin de talep edildiği genelgedeki diğer maddeler de şöyle: “Belediye denetiminde çalışan konaklama, yeme-içme ve eğlence tesislerinin fiyat, kalite ve temizlik yönünden sürekli denetiminin sağlanması, müşteriye sunulan her ürünün fiyatının mutlaka fiyat listesinde yer almasının sağlanması, bu yerlerdeki fiyat listelerinin yabancı dillerde de hazırlanması. Çöplerin sokağa bırakılmasından, toplanması ve imhasına kadar temizlik ve çevre açısından gerekli önlemlerin alınması, korsan çöp ve kağıt toplayan kişilerle mücadele edilmesi, temizlik kampanyaları düzenlenmesi.”
Bu arada Türkiye'nin, 2023 yılında dünya turizminde ilk 5 ülke arasına girmesini hedefleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm bölgelerinin teknik altyapılarının oluşturulması ve mevcutların iyileştirilmesi için bu yıl sektöre 130 milyon lira destek verecek.