Türkiye’de Sportif Altyapı için Olması Gerekenler
Gelinen noktada gerçek manada alt yapı zorunluluğu tüm çıplaklı ile karşımıza çıkmaktadır. Öyleyse ülkemizdeki sportif alt yapılarda neler yapılmalıdır. Bugün ülkemizdeki futbol alt yapı durumu ve olması gerekenler hakkında bilgi paylaşımında bulunacağım.
Ülkemizdeki seksenli ve doksanlı yıllara nazaran fiziki şartlar (saha tesis vb.) bakımından daha iyi konumda olduğu doğrudur. Öyle ise iş organizasyona kalmaktadır. Bu organizasyonu yapacak olan kurumlar işin içinde olan futbol kulüpleri ve TFF'dir. Yapılması gerekenler ise şunlardır.
Kulüplerde işe başlarsak, kulüpler başarı analizlerini yani başarılı ve başarısızlık kriterlerini ülke futbolunun gerçeklerini göz önünde bulundurarak, başta kendi camiaları olmak üzere tüm futbol kamuoyuna cesaretle açıklamalıdırlar. Daha açacak olursak başta büyük futbol kulüplerimiz olmak üzere başarılı olma kriterinin şampiyonluk olduğu gibi saçma sapan düşüncelerinden vazgeçmek zorundadır. Ayrıca bu kötü düşünceler camiaları germekte olup toplumsal bazı kötü olaylara kadar bizleri itmektedir. Başarı baktığınız yere göredir. Örneğin süper lig de 2.veya 3. Olan tamamen başarısız mıdır? Eğer başarısız ise geri kalan 15 kulübün varlık sebebi sorgulanmaz mı? Liverpool, Ajax, Tottenham , Benfica, Porto, Marsilya , Dortmund, Leipzig gibi kulüpler başarısız mı ? Bu kulüpler her yıl hatta uzun yıllar şampiyon olamamaktadır. Öyle ise başarıyı nerde aramalıyız. Belirli bir sistemin var mı sağlıklı bir şekilde işliyor mu? Her yıl Avrupa arenasında başarılı işler yapılıyor mu? Kulüp'ün kurumsal kimliği sorunsuz yürüyor mu ? Kulüpler kişilere bağımlı olmaktan çıkmış mı ? Altyapın üretiyor mu ?