UDY akımı yeşil ve dijital dönüşüm desteklenerek Türkiye’ye çekilecek
AA
İSTANBUL (AA) - AA muhabirinin "Türkiye UDY Stratejisi"nden yaptığı derlemeye nazaran, yeşil dönüşüm kapsamında, yenilenebilir güç üretiminin artırılması, iklim ve etraf dostu teknolojilerin yaygınlaştırılması ve yatırımcıların yeşil güce erişiminin kolaylaştırılması sağlanacak.
Buna nazaran, hidrojen yakıt hücresi ve bileşenleri ile hidrojen temelli motorlara yönelik yatırım ve teknolojilerin geliştirilmesi çalışmaları yapılacak.
Yenilenebilir güç kaynaklarına dayalı ek kapasitelerin kurulabilmesine imkan sağlayacak yasal değişiklik gereksinimi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacak.
Yerli aksam yükümlülüğü olan yeni Yenilenebilir Güç Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri yapılacak, deniz üstü YEKA projeleri geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.
Yatırımlar için ayrılabilecek Hazine yerleri Türkiye'nin uzun devirli yatırım gereksinimleri kapsamında çevresel ve toplumsal tesirler ile lojistik ihtiyaçlar dikkate alınarak bölgesel ve sektörel bazda belirlenecek.
Türkiye'nin yeşil dönüşüm sürecini destekleyecek nitelikli UDY projelerinin çekilebilmesi için tüm atıkların insan sıhhatine ve etrafa olan ziyanlı tesirlerinin en aza indirilebilmesi için havaya, suya ve toprağa salımına ait gerekli önlemler alınacak. Bu bağlamda, Ulusal Döngüsel İktisat Aksiyon Planı hazırlanacak.
Avrupa Yeşil Mutabakatı üzere Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecini destekleyecek memleketler arası standartlar ve düzenlemeler takip edilerek, üretim ve ticarete yönelik gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek.
Bu kapsamda, sürdürülebilirlik ve emisyon bilgilerinin sunumunda standardizasyon sağlanacak, bu datalar paylaşıma açılacak. Sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin tanımlanmasına ait ulusal taksonomi ve ilgili mevzuat hazırlanacak. İklim değişikliğiyle ilgili uygulamaların bütüncül bir biçimde ele alındığı temel mevzuat hazırlığı tamamlanacak.
Nitelikli UDY projelerini çekmek hedefiyle sürdürülebilir üretim ve yeşil dönüşüm teknolojilerinin benimsenmesi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için AR-GE faaliyetleri ve teknoloji transferi desteklenecek. Yeşil ve dijital dönüşüm için sektörel muhtaçlıklar belirlenerek gerekli yatırımlar teşvik edilecek.
Enerji verimliliği ve tasarruf potansiyeli yüksek teknolojik yatırımların Türkiye'ye çekilebilmesi için güç ağır bölümler öncelikli olmak üzere rekabetçilik ve yerli üretim dikkate alınarak güç verimliliği yatırımları desteklenecek.
Sıfır kirlilik maksadına yönelik emisyonlarını azaltarak güç ve kaynak verimli üretim yaptığını raporlayan tesislerin pak üretim yaptıklarını gösterecek halde sertifikalandırılmaları sağlanacak.
Türkiye'de yeşil finansmanın gelişimini sağlamak ve ekosistemi güçlendirmek için dış ticarette rekabetçiliğin korunarak daha ileriye taşınması için ulusal karbon fiyatlandırma düzenekleri oluşturulacak, öncelikli olarak AB ile uyumlu bir Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) uygulamaya konulacak. Ekonomik yararın yanı sıra toplumsal ve çevresel yarar oluşturulmasına yönelik toplumsal tesir tahvilleri ve mavi bonolar üzere "etki yatırımı" araçları geliştirilecek ve kullanımı yaygınlaştırılacak.
Dijital dönüşüm sürecini destekleyecek düzenekler hayata geçirilecek
Dijital dönüşüm kapsamında, Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecini destekleyecek memleketler arası standartlar, data siyasetleri ve yasal düzenlemeler takip edilerek üretim ve ticarete yönelik gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek.
Bu bağlamda, Ferdî Dataların Korunması Kanununun Avrupa Birliği Genel Bilgi Muhafaza Tüzüğü (GDPR) başta olmak üzere AB müktesebatına ahenk sürecine yönelik çalışmalar tamamlanacak. AB'nin Şebeke ve Bilgi Güvenliği Direktifi (NIS2) ile siber güvenlik alanındaki yeni çalışmaları ve milletlerarası alanda en düzgün uygulamalar dikkate alınarak ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılacak. 6698 sayılı Ferdî Bilgilerin Korunması Kanununa ait değişiklik muhtaçlığı TBMM'ye sunulacak.
Nitelikli UDY projelerinin ülkeye kazandırılması için data merkezi hizmeti sunan yerli firmaların gelişimini teşvik edecek ve rekabeti aktifleştirecek sistemler oluşturulacak.
5G baz istasyonlarının yerli üretimi desteklenecek, heyetimi yaygınlaştırılarak altyapı yetersizlikleri giderilecek. Bölgesel farklılıklar dikkate alınarak altyapıların geliştirilemediği bölgelerde genişbant altyapı konseyimi teşvik edilecek.
5G ve ötesi teknolojilerde sanayi, tarım, ulaşım, güç üzere dikey bölümlerin ihtiyaçlarının uçtan uca karşılanmasına yönelik çalışmalar yapılarak aygıt ve uygulamalar geliştirilecek. Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kümelenmesi kurulacak.
5G ve ötesi yeni jenerasyon bağlantı teknolojilerinde yazılım, donanım ve altyapı alanlarında, objelerin interneti, yapay zeka, büyük data, kuantum, siber güvenlik, akıllı ulaşım, artırılmış gerçeklik üzere gelişen teknoloji alanlarında nitelikli insan gücü yetiştirilmesi çalışmalarına yük verilecek.
Muhabir: Emirhan Yılmaz
Muhabir: Emirhan Yılmaz