Ülkemizde Futbol Nasıl Başladı?
ÜLKEMİZDE FUTBOL NASIL BAŞLADI?
Çağımızın en yaygın ve bilinen sporudur.Futbol sözcüğü köken olarak ingilizce "ayak topu"anlamına gelen "football" sözcüğünden gelir.Kökenleri oldukça eskiye dayanır.Ancak ilk olarak hangi ülkede oynandığı bilinmemektedir.Orta çağda İngilizlerin ve Fransızların futbola benzer oyunlar oynadığı bilinmektedir.Bununla birlikte, bundan daha önce Çin'de de ayakla oynanan bir top oyunu olduğu kanıtlanmıştır.
18.yüzyıl, futbolun geliştiği ve bir spor dalı olarak ilgili kurallarının belirlendiği bir dönemdir.19. Yüzyılın başında özellikle Ingiltere'de yaygınlaşmış, daha sonra tüm dünyada izlenmesi ve yapılması en sevilen spor dalı olmuştur.
Futbol ülkemizde ilk defa İzmir'de, ticaretle uğraşan İngilizler arasında 1894 yılında oynanmıştır.1902 yılında İstanbul'da yaşayan azınlıklar ilk futbol kulübünü kurdular.Daha sonra 1903 yılında Beşiktaş, 1905'te Galatasaray, 1907'de Fenerbahçe, 1912'de Karşıyaka ve 1914'te Altay Spor Kulübü kurulmuştur. 1923 yılında Türkiye Futbol Federasyonu kuruldu.Bu tarihten itibaren bölge turnuvaları başladı. 1937 yılında Milli Küme adı altında yurdun genelini kapsayan bir turnuva yapıldı.Daha sonra bu turnuva Milli Eğitim kupası adı altında her yıl yapıldı.1951 yılında profesyonel lig, 1959 yılında da milli lig düzenlendi.
'Futbolun dili evrenseldir' ama...
Son değişikliklerle 'Ana dilde savunma'nın ön plana çıktığı Türkiye coğrafyasında, hayatın en iyi yansıma alanlarından biri olan futbolda bu işler nasıl oluyor diye bir göz atalım.
Ülke futboluna baktığımızda Türkçe haricinde 24 farklı dil konuşuluyor.Sahalarımızda top koşturan 171 yabancı futbolcu arasında ise yaygın kullanılan dil yüzde 18.1'le daha çok Afrikalı futbolcuların konuştuğu Fransız'ca,
Ikinci sırada yüzde 15.7 Portekizce, üçüncü sırada 13.4 ile ispanyolca geliyor.
Genel olarak bakarsak, Dünya futbolunun futbol sahaları, futbol topun ebatları, oyun alanların ve kale ölçüleri ve sistemler aynıdır.
Aslında FUTBOL'un DİLİ ve DİNİ birdir.
Futbol nedir?
Futbol uğruna niye insanlar birbirlerini öldürürler?
Yenilince üzülürler, sevinince delirirler, niye?
Futbol nasıl daha iyi futbol olabilir?
Bir konu üzerinde derin derin düşünmeye, kendince çareler araştırmaya başladın mı.. ışte o iş felsefe olup çıkar.
Futbol, insanın aklını ve vücudunu geliştoren bir araç olarak düşünülünce pek de enayice bir şey değildir.
Yeter ki felsefesine inilsin ve adam gibi akıllıca yapılmaya çalışılsın. Zevk almak amaç olsun.
Yapmayanlar da seyrederek bir güzel zevk almaya çalışsınlar efendim. O belki de dünyadaki en güzel "toplu" sporlardan biridir.
O yüzden;
Zevk almasını bilelim.Bilmiyorsak da ÖĞRENELİM....