Ulusal Taşıt Tanıma sistemiyle milyarlarca liralık vergi kaybının önüne geçilecek
AA
ANKARA (AA) - Geçen yıl ekimde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren bildiriye nazaran ticari araç sahiplerinin ve akaryakıt istasyonu işleten Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) mükelleflerinin 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma ünitesini taktırmaları gerekiyor. Buna nazaran şirketler üzerine kayıtlı olan 8 milyon vasıtanın kelam konusu sisteme geçmesiyle adapsız akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek istasyonlardaki vergi kaybı önlenecek.
Turpak Üst Yöneticisi (CEO) Tamer Şengönül, AA muhabirine, 25 yıldır Türkiye'de Taşıt Tanıma Sistemi üzerine çalışan bir şirket olarak UTTS ile teknolojinin yerli ve ulusallaşması konusunda tüm imkanlarını kullanarak ülkeye katma paha sağlamaya uğraş ettiklerini söyledi.
Taşıtların yakıt depo girişlerine taşıt tanıma ünitesi takılarak yakıt dolum süreci sırasında üniteden plaka bilgisinin otomatik olarak ödeme kaydedici aygıta iletildiğini belirten Şengönül, şunları kaydetti:
"Bu sistemle akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı iktisatla aktif bir biçimde gayret edilmesi amaçlanıyor. Ticari araçların plakaları ödeme kaydedici aygıtlara manuel olarak değil otomatik aktarılarak, yanılgılı plaka girişi ve fiş basılmasının önüne geçilecek. Böylelikle ticari araç sahipleri akaryakıt istasyonlarından çok daha süratli yakıt alımı yapabilecek. Otomatik tanıma ve süratli yakıt ikmali sayesinde vakit kaybı en aza iner, operasyonel verimlilik artar."
Şengönül, şahıs şirketleri, holdingler, motosikletler, arabalar, kamyonetler ve minibüslere kadar rastgele bir şirket üzerine kayıtlı olan ortalama 8 milyon vasıta bulunduğunu kaydederek, "Uzun vadede sistemin sağladığı en büyük avantaj adapsız olarak masraf gösterilen akaryakıt harcamalarının ortadan kaldırılması ile bir arada devletimiz milyarlarca liralık vergi kaybına uğramayacak." sözünü kullandı.
Sistemin taşıtların kimliklerini elektronik olarak tanıyan teknoloji sayesinde hakikat araca hakikat ölçüde yakıt ikmali yapmasını sağladığını belirten Şengönül, "Sistem yalnızca tanınan araçlara yakıt verilmesini sağlayarak yakıt hırsızlığını ve yöntemsiz kullanımı önlüyor. Ayrıyeten UTTS'nin sunduğu raporlama özellikleri ile araçların yakıt tüketimi, alınan yakıt ölçüsü ve öbür ilgili bilgiler anlık olarak izlenebilir, bu da filo idaresi açısından kıymetli kararlar alınmasına yardımcı oluyor." diye konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada gelecek yılbaşından itibaren vergi mükelleflerine ilişkin ticari araçlar için yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’yle 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini belirterek, "Sistemin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve bu sayede adapsız akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için kıymetli bir adım atılmış olacak." açıklamasını yapmıştı.
Özel Taşıt Tanıma Sistemleri üzerinden yıllık yaklaşık 223 milyar lira kıymetinde akaryakıt alımı gerçekleştiği bilgisini paylaşan Bakan Şimşek, akaryakıt sektöründe yalnızca 2022'de 75 milyar lira bedelinde adapsız fiş ve faturalar sebebiyle yıllık en az 15 milyar lira düzeyinde vergi kaybının oluştuğunun belirlendiğini ve UTTS'nin devreye alınmasıyla akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için kıymetli bir adım atılmış olacağını kaydetmişti.
Muhabir: Başak Erkalan
Muhabir: Başak Erkalan