UNWTO 18. Genel Kurulu’nda “*job creation”

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (United Nation World  Tourism Organization –UNWTO) geçtiğimiz 2 ila 8 Ekim tarihlerinde 18. genel kurulunu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 112 ülkeden 400’e yakın delege katılarak gerçekleştirdi. Turizmin önde gelen isimleri, birçok ülkenin turizm Bakanı, kamu ve özel  sektör temsilcileri toplantıda buluştu. “T u r i z m i n  i s t i h d a m y a r a t a n r o l ü ü z e r i n d e” dikkat çeken sektör temsilcilerinin dünya liderlerine ortak seslenişi toplantıya damgasını vurdu.

Bu önemli toplantıda yer alan turizm bakanları ve benzer konumdaki temsilcilerin sunumları
bildiğiniz üzere, ekonomik krizle ilgili yaşananlardı. Dünyada yaşanan krizin etkisinden dolayı, zaruri ihtiyacın ilk sırada yer alması, tüketimde keyif bilinen harcamaları “olmasa da olur” a  bıraktı. Milyonlarca insanda turizm denince ilk akıllara gelenin tasasız, iç rahatlığı, vücut esenliği, sağlık, afiyet ve yaşam hevesinin artması olunca; “keyif” olarak düşünülen turizm sektörü için insanların bütçesinde turizme düşen pay kalmadı,veya harcamalarda yapılan tasarruflarla çok azı kullanıldı.

Parasal yönde harcama yapılamayınca bu da direkt olarak sektörü daraltmaya başladı. Şimdi pek çok sektörde olduğu gibi turizmcilerde krizden en az zararla çıkışın yollarını aramakta ve
çözümler üretmekteler.Bununla ilgili olarak United Nation World Tourism Organization toplantasında Bakanlar aldıkları önlemleri açıkladılar.
Kriz ortamında alınan önlemleri şöyle sıraladılar:
1. Vergi indirimi
2. Tanıtım bütçelerinin arttırılması
3. Kredi kolaylıkları.

Toplantıda yapılan konuşmalar ve düzenlenen panel vb. oturumlarda söz alan konuşmacıların en çok üzerinde durduğu konu ise “turizm sektörünün istihdam oluşturmaktaki rolü ve bunun kriz ortamında önemi ile ilgili olmasıydı. Bu bağlamda gündeme gelen “job creation” (iş yaratma) sözcüğü toplantıda en çok kullanılan sözcük olarak yerini aldı.

18. Genel Kurul gündeminde iklim değişikliği ve domuz gribi konularına ağırlık verilmesi planlanmışken oturumlarda konuşulanlar malum, ekonomik kriz oldu. Açılışta yapılan konuşmalar ve sunulan bildiriler ise; Dünya turizminin durumu, UNWTO verilerine göre
Turizmde  Ocak - Temmuz 2009 döneminde geçen yıla oranla yüzde 7 düşüş yaşadı.
2009 yılı sonunda dünya turizminde yüzde 4 ile yüzde 6 arasında bir düşüş olabileceği öngörülüyor. İlginç bir gelişmede yıllardır açlık ve sefaletle savaşan Afrika, düşüşün yaşanmadığı aksine yüzde 4 artış gösteren tek bölgenin olduğuydu. Bu artışın özellikle Güney Afrika ve Kenya sayesinde sağlandığı belirtildi. kuşkusuz herkesin duymak istediği krizin bundan sonraki seyrinde iyimserlik mesajları içinde küçülmeye başlamasıyla 2010 yılının iyileşme yılı olacağı öngörülüyor.

Toplantılarda konuşan kamu ve özel kesim sektör temsilcileri, bürokratlar ve bakanların hepsi
turizm hareketinde yaşanan düşüşün çok uzun sürmeyeceği, alınan önlemlerle kısa sürede pazarda canlanmanın başlayacağını, iyimser fakat temkinli olunması gerektiğini söyledi.

Genel kurul’un sonuç bildirgesinde krizden çıkış için dünya liderlerine; turizmi, kalkınma paketlerinin en ön sırasına koyma çağrısı yapıldı. Devlet yönetimlerine seyahat üzerindeki vergiler için moratoryum ilan edilmesi çağrısında da bulunuldu.
Hükümetlere yapılan bir diğer çağrı ise ağır vize şartlarının hafifletilmesi ve sınır kapılarında yaşanan zorlukların önlenebilmesi yönünde oldu. Sonuç bildirisinde yer alan bu uyarıların gerçekleştirilmesi durumunda turizmin ciddi bir büyüme göstereceği belirtildi. Türkiye’den iki turizimci yapılan seçimlerde, Skall International Başkanı Hülya Aslantaş ile Turizm Yatırımcıları Derneği'ni (TYD) temsilen Koray Yetik, Dünya Turizm Örgütü'ndeki özel sektör temsilcilerinden oluşan grubun (UNWTO Affiliate Members) yönetim kuruluna seçildi.

2011 yılı Genel Kurul için ev sahibi  Kore... İkinci gün akşam verdiği resepsiyon ile Kore Cumhuriyeti adaylığını açıkladı.

“job creation” (iş yaratma)’lı günler…


İyi yolculuklar
Esen kalın

(*iş yaratma)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benzer Videolar