Uzmanlar, gelişen teknoloji alanında birlikte çalışma bildirisi verdi
AA
ANKARA (AA) - Arnavutluk Medya ve Enformasyon Ajansı Genel Müdürü Alteo Hysi, Clemson Üniversitesinden Prof. Deanne ve Prof. Dr. Timothy Sellnow, Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Başkanlığınca, "İletişimde Yapay Zeka: Eğilimler, Tuzaklar ve Dönüşüm" temasıyla bu yıl İstanbul'da dördüncüsü düzenlenen Milletlerarası Stratejik Bağlantı Forumu'nda (Stratcom Summit '24) AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Hysi, forumun dünyanın dört bir yanından bağlantı profesyonellerini bir ortaya getirerek kıymetli hususlara ışık tutmasının hayati rolünün olduğunu belirtti.
Forum kapsamında ülkesinde gerçekleşen dijital ihtilale değinen Hysi, teknolojik gelişmelerle devlet dairelerinde azalan bekleme mühletleri ve maliyetlere işaret etti.
Hysi, yapay zekanın kullanımıyla ortaya çıkan riskler ve tehlikelerden kaçınmak için gerçek araçların nasıl kullanılacağının bilinmesi gerektiğine dikkati çekti.
Forum için Bağlantı Başkanlığına teşekkür eden Hysi, "Burada dünyanın farklı köşelerinden gelen temsilciler olarak, ne kadar uzakta olursak olalım, ortak zorluklarımızı ele almak ve elbette bu mevzudaki ortak perspektifleri birbirimizle paylaşmak için tıpkı enerjiyi ve birebir kararlılığı paylaştığımızı gördüm." dedi.
Hysi, teknolojinin sonları bilinerek kullanıldığı takdirde rastgele bir tehlikesinin olmadığını düşündüğünü lisana getirerek, "İnsanlarımızın teknolojiye itimat ile bu risklerin farkına varmak ortasında bir çeşit istikrar kurmaları konusunda şuurlu olmaları gerekiyor. Şayet her vakit bu tıp bir dengeyi nasıl kuracağımızın farkında olur ve bunu başarabilirsek yapay zekanın insan zekasını güçlendireceğini düşünüyorum." diye konuştu.
"Dünyada irtibatı geliştirmeye yönelik tahliller üretmek için birlikte çalışma fırsatları bulmalıyız"Clemson Üniversitesinden Prof. Deanne Sellnow da forum kapsamında stratejik irtibatta milletlerarası işbirliği ve yapay zekanın düzenlenmesine odaklanıldığını belirterek, "Bugün, içinde yaşadığımız dünyada irtibatı geliştirmeye yönelik stratejiler ve tahliller üretmek için ağ kurma ve birlikte çalışma fırsatları bulmamız hakikaten çok kıymetli." dedi.
Sellnow, Stratcom Summit '24'ün katıldığı üçüncü forum olduğuna işaret ederek, "Ağ oluşturma, temsil edilen ülkeler ve temsil edilen kesimler açısından şimdiye kadarki en geniş kapsamlı tepe. Bence sahiden de hizmet etmesini istedikleri gayeye hizmet ediyor ki bu da irtibat ve stratejik bağlantı alanında bizler için hakikaten heyecan verici." diye konuştu.
Deanne Sellnow, gelişen teknoloji alanında birlikte çalışmaya devam edilmesi gerektiği bildirisini verdi.
"Kriz anında sahip oldukları duygusal muhtaçlık, yalnızca insanların yönetebildiği bir şey"Clemson Üniversitesinden Prof. Dr. Timothy Sellnow da forum kapsamında kriz durumlarında yapay zekanın kullanımına değinerek, "Bence ortaya çıkan ana ileti, yapay zekanın kriz durumlarında çok yararlı olmasına karşın tıpkı vakitte meseleler ve zorluklarının da olduğu. Ayrıyeten ana temalardan biri, yapay zekanın insanların yerini almasının mümkün olmadığı zira insanların kriz anında sahip olduğu duygusal gereksinim, empati muhtaçlığı, yalnızca insanların yönetebildiği bir şey." dedi.
Sellnow, forumdaki paneller ve oturumlardan çok fazla şey öğrendiğini vurgulayarak, "Geniş bir yelpazede temsil edilen şahane bir küme insan var." diye konuştu.
Krizlerin, stratejik bağlantı ve yapay zeka sıkıntılarının yalnız çözülemeyeceğini söyleyen Sellnow, "Dolayısıyla bir ortaya gelmek, bu türlü memleketler arası bir kümeye sahip olmak hem gerekli hem de mükemmel." görüşünü paylaştı.
Stratcom Summit '24Uluslararası Stratejik Bağlantı Tepesi 2024, stratejik irtibat alanında dünyanın önde gelen başkanları, uzmanları ve profesyonelleri "İletişimde Yapay Zeka: Eğilimler, Tuzaklar ve Dönüşüm" temasıyla 13-14 Aralık'ta İstanbul'da tekrar bir ortaya getirdi.
Yeni teknolojiler ve yapay zekanın irtibat alanında sunduğu yeni fırsatlar ve tecrübeler üzerinde durmayı, tıpkı vakitte bu durumun meydana getirebileceği çeşitli problemlere dikkat çekmeyi amaçlayan forumda yapay zeka haberciliği, konvansiyonel medyada yeni teknolojilerin kullanımı, yeni medya, içerik üretimi, dezenformasyonla ve bilgi düzensizlikleriyle çaba, bilgi güvenliği ve etik bahisler, stratejik bağlantı çatısı altında tartışma tabanı buluyor.
Muhabir: Büşranur Keskinkılıç