Uzmanlara nazaran İsrail, Gazze’de daha az atakla daha çok Filistinli öldürmeyi hedefliyor
AA
GAZZE (AA) - Gazze Şeridi, son birkaç hafta içinde 27 Ekim'de başlattığı kara hücumlarından farklı olarak İsrail ordusunun "yeni tip" askeri taarruzlarına şahit oluyor.
İsrail ordusu son periyotta sonlu kuvvetlerin iştirakiyle havadan, karadan ve denizden çeşitli bölgelerde Filistinlilere tahliye uyarısı yapmadan ani hücumlar gerçekleştiriyor.
Gazze Şeridi'nin orta bölgesindeki Nusayrat Mülteci Kampı ve doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ne yönelik bombardımanlar, bu hücumlara örnek olarak gösteriliyor.
İsrail ordusu, bu taarruzların "Filistinli kümeler tarafından tutulan esirleri hür bırakmak yahut ordunun 'Hamas askeri yapısını' ortadan kaldırmak üzere makul amaçlara ulaşmayı amaçladığını" sav ediyor.
İsrail ordusu resmi bir açıklama yapmadan "üçüncü aşamanın" başlayacağını ima ederken askeri uzmanlar da saha bilgilerine nazaran, farklı yolların benimsendiğini ve ataklarda yeni bir etaba geçildiğini işaret ediyor.
İsrail medyası, akınların üçüncü evresinin Gazze Şeridi'nin ağır bombalamadan, istihbarat bilgilerine dayalı "hedefli bombalamaya" geçiş manasına geldiğini yazdı.
Yerel basında çıkan haberlerde, ordunun Gazze Şeridi'ndeki ağır taarruzlarına son verip, güçlerini Netzarim ve Philadelphia eksenlerinde ve Gazze boyunca kurduğu tampon bölgede tutmayı planladığı belirtildi.
İsrail merkezli Walla haber sitesinde yer alan haberde, bir güvenlik kaynağının, İsrail ordusunun "savaşın üçüncü aşamasına" hazırlık olarak Netzarim eksenini 2 kilometreden 4 kilometreye genişletmeye başladığını söylediğini aktarıldı.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant da daha evvel Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada ordunun "yoğun savaş hücumlarından öbür özel operasyon cinslerine geçme sürecinde olduğunu" tabir etmişti.
İsrail ordusu 8 Haziran'da, Gazze Şeridi'nin orta bölgesindeki Nusayrat Mülteci Kampı'na karadan, havadan ve denizden "sürpriz bir saldırı" düzenleyerek 4 İsrailli esiri kurtarırken, 274 Filistinliyi öldürdü ve 698'den fazlasını yaraladı.
Kısa müddet evvel de Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nde kara ve hava kuvvetlerinin katıldığı hücumlar başlatan İsrail güçleri, çok sayıda Filistinliyi öldürdü.
İsrail ordusu, "bölgede faaliyet gösteren Hamas hareketinin altyapısını çökertmek maksadıyla bu saldırıyı istihbarat bilgilerine dayanarak gerçekleştirdiğini” öne sürdü.
"Belirli ve keskin saldırılar"
Siyaset uzmanı Usame Muhammed, İsrail'in benimsediği yeni hücumların "belirli ve keskin saldırılar" sistemine dayandığını söyledi.
İsrail ordusunun hava, kara ve denizden düzenleyeceği akınlarla direniş bölgelerini ve direnişçilerin kapasitesini gaye almayı amaçladığını lisana getiren Muhammed, son Nusayrat Mülteci Kampı ile Şucaiyye Mahallesindeki ataklara ait, "Bu operasyonların, hava akınlarıyla eş vakitli olmasının yanı sıra hassas istihbarat bilgilerinin sağlanması, süratli ve ani davranılması üzere çeşitli belirleyici askeri prensipler ile İsrail ordusunun Batı Şeria'da uyguladığı, amaç almanın yoğunluğu ve hassaslığı temelinde direnişin hayatta kalma talihini kapatan baskı unsuruna dayanıyor." sözlerini kullandı.
Muhammed, "Bu etap, müddeti haftalar ve ayları bulan ikinci basamağın tersine, askeri operasyonların saatler yahut birkaç gün üzere kısa bir müddette tamamlanmasını kapsıyor." dedi.
"Bu bir medya sloganı ve işgalciler şimdi bir kademeden başkasına geçemedi"
Üçüncü kademede, İsrail ordusunun kara saldırısı düzenlediği bölgelerden çekileceğini öngören Muhammed, "Ordunun akın düzenlediği bölgelerden çekilmesi, ya Gazze Şeridi dışına çıkmasını ya da Netzarim ve Philadelphia eksenlerindeki toplama noktalarına gerçek çekilmesini içeriyor, ikinci evrede olduğu üzere Gazze Şeridi içinde kalmasının tersine." diye konuştu.
İsrail'in bu kademede, esirlerin kurtarılması, direniş kümelerinin saha başkanlarının alıkonulması ve 7 Ekim öncesinden farklı, sonunda denetimin ele geçirilmesine yol açan yeni bir durumun oluşturulması ile ilgili taktiksel gayelere ulaşmayı amaçladığını lisana getiren Muhammed, İsrail ordusunun Gazze'ye taarruzlarına ait belirlediği birinci ve ikinci etaptaki başarısızlığına dikkati çekerek, üçüncü etaptaki maksatlara ulaşmasının da kuşkulu olduğunu söyledi.
Siyaset uzmanı MUhammed, "Üçüncü etap tamamlayıcı bir kademedir ve evvelki etaplar başarılmadan bunda muvaffakiyete ulaşmak güç. Ayrıyeten bu kademe, (İsrail'in) kuzey cephesindeki askeri tansiyon ile İsrail'in üzerindeki milletlerarası baskının artmasıyla tıpkı vakte denk geldi." tabirini kullandı.
Filistinli analist ve muharrir İbrahim el-Medhun ise "Saldırıların üçüncü basamağının maksadı, işgalci İsrail'e daha fazla kayıp verdiren kara atakları olmaksızın, öldürme ve suikast hücumlarını daha geniş bir ölçeğe taşımaya çalışmaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Medhun, "Üçüncü kademede İsrail'in tehdit ve korkutması, savaşın sistemli ve etaplı olduğunu gösteriyor. Birinci ve ikinci kademede ordu vahşet uyguladı, sivilleri bombaladı, binaları buldozerlerle yıktı; ortalarında hiçbir fark yok." diye konuştu.
Üçüncü basamağın hala anlaşılamadığına işaret eden Medhun, "Bu bir medya sloganı ve işgalciler şimdi bir etaptan başkasına geçemedi." dedi.
Medhun, "İşgalcilerin hiçbir maksatlarına ulaşamaması göz önüne alındığında memleketler arası bir talep haline gelen 'saldırıyı durdurma' talebinden kaçmak için saldırıyı çeşitli biçimlerde sürdürmek için kademe sözünü kullandığını" söyledi.
Üçüncü kademede İsrail'in "suikast ve hedefleme" suratını artırabileceğini kaydeden Medhun, "işgalcilerin sıhhat yahut belediyeler üzere sivil güçleri maksat almaya odaklanarak Gazze Şeridi'nde bir tıp kaos yaratmaya çalıştığına" vurgu yaptı.
Muhabir: Parıltı Ebu Iyşe
Muhabir: Parıltı Ebu Iyşe