Vekilleri kral yapan yasa
Milletvekili maaşlarına zam yapılması konusundaki fikir birliğinden sonra, AK Parti, CHP, MHP ve BDP’nin uzlaşabildiği bir konu daha dört partiyi bir çatı altında topladı. TBMM Üyeliği Yasa Teklifi, 12 grup başkanvekilinin ortak imzasıyla Meclis’e sunuldu. Peki bu yasa teklifinde neler yer alıyor; “Trafikte Ambulans, Polis gibi geçiş üstünlüğü”, “Ömür boyu kırmızı pasaport”, “Silah ruhsatı”, “Protokolde 9 basamak terfi”, “Gizli bütçe” gibi gibi haklar.
Lise ders kitaplarında prizma şeklinde ülkemizin “Gelişmekte olan ülke” olarak gösteren bir prizma var. Evet o prizmanın altı kısmındaki bölümü yani en kalın, uç kısmın daha sivri durmasını sağlayan bölümünü işçi sınıfı oluşturuyor. Ülkemiz, taban olarak işçi ya da asgari ücretle geçinen diyemiyorum geçinmeye çalışan bir ülke. Böyle bir ülkede asgari ücrete yıllık 50 TL’yi bulmayan zam yapılırken; toplumun bir kesime yeni yeni haklar verilmesi o prizmada ucu daha da sivriltiyor. Yemekte bir tarafın menüsüne yemeğin üstüne ikinci tatlıyı servis ederken diğer sofradaki ekmeğin yanına katık yapılacak çorbayı alıyorsun.
VEKİLLERİN SAVUNMASI
Milletvekillerine verilen yeni haklar vatandaşın büyük tepkisini çekerken, bazı vekiller kendince durumu haklı çıkartmaya çalışıyor. Bunlardan birisi de MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri. Sayın Yeniçeri, yaptığı açıklamada başından geçen bir olayı örnek göstererek, "Hız yaptık, polis durdurdu, ehliyet ruhsat dedi, rencide olduk" dedi. Polisin görevi trafiğin en sağlıklı şekilde akmasını sağlamak. Bir terslik varsa da gereken işlemi yapmak değil mi? Bir sürücünün hatası birilerinin hayatına mal olacaksa bunu önlemeye çalışan bir görevlinin görevini yapması bir insanı nasıl rencide eder? Ya da madalyonun diğer yüzü araçta vekil olduğu gören bir polis zaten doğal olarak gereken nezaketi göstererek asker selamını veriyor. Ayrıca; ben bugüne kadar bir makam aracının trafikte durdurulduğunu görmedim ki; zaten çakarlarından 200 metre ileriden makam aracını ayırt edebiliyorsun.
SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL
Teklifte diğer tüm grup başkanvekilleri gibi imzası bulunan ve birçok konuda Ak Parti ile fikir olarak ayrı düşen MHP'li Oktay Vural'dan da “Söyleyeceğim bir şey yok. Sussam gönlüm razı değil, söylesem tesiri yok" açıklaması geldi. Her türlü yasa teklifini Anayasa mahkemesinde götüren CHP’de grup başkanvekillerinin imzası olmasına rağmen, istemem yan cebime koy değil, cebime doldur yaparken, olayı Ak Partiye mal etmek istiyor. “Orada 325 kişi var dediğini çıkartıyor” diyor. Peki milletvekilleri, bu konuda uzlaşıyor da niçin Anayasa Uzlaşma Komisyonu kendi görev alanıyla ilgili olarak yeni bir anayasa yapımı konusunda bir araya gelmiyor veya burada olduğu gibi oy birliğine varamıyor? Galiba cevabı, orada bireysel çıkarlar yok, doğrudan cebe giren bir şey yok. Orada halkı ilgilendiren mevzular var. Onlarında 774 TL neyine yetmiyor değil mi? Bu düzenlemeleri yaparken hep Avrupa’daki durumları örnek gösteren kesime, 774 TL asgari ücret alan bir ailenin bununla 500 TL ev kirasını öderken, kalan üstüyle geçinmeye çalıştığını hatırlatmak gerek.
SAİT’E ÖZEL GÖREV
Başbakanın geçtiğimiz günlerde Ege Bölgesi milletvekilleriyle yaptığı toplantıdan sonra basında yoğun bir şekilde yer alan İzmir Milletvekili Rifat Sait’e Başbakan; izin vererek özel olarak bir görev verdi. Sait’ten Bulgaristan’da gerçekleştirilecek seçimler öncesi göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı İzmir’de seçimleri takip etmesini, Türk partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne karşı kurulan yeni Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’nin desteklenmesini istedi. AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakanın özel talimatı ile göçmen Milletvekili Rıfat Sait’i bu görevle görevlendirdi. Sait’e 10 gün yasal izin verildi ve Sait, alan çalışmalarına başladı.