Vergi Suçlarından Cezalara Muhtemel Af
VERGİ SUÇLARINDAN DOLAYI CEZA ALANLARIN MUHTEMEL CEZA AFFI
Son günlerde özellikle MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız’ın basında yer alan ceza affı ile ilgili çalışmalarına göre ceza affı konusunda kapsama alınmasını ve alınmamasını önerdikleri hükümler kısaca şöyledir:
5237 Sayılı ceza kanununun 302. maddesi ile 316. maddesi arasında düzenlenen ‘Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar’ başta olmak üzere;
TCK’nun 188. maddesinde düzenlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçları af kapsamı dışındadır.
TCK’nun 103.Maddesinde düzenlenen çocukların cinsel istismarı af kapsamı dışındadır.
TCK’nun 82. Maddesinde düzenlenen adam öldürmenin nitelikli halleri düzenleyen af kapsamı dışındadır.
Anayasanın 169. maddesinde düzenlenen ormana karşı suçlar hariç olmak üzere, 5237 sayılı ceza kanunun ile özel kanunlardaki suçlar için af kanunu çıkarılması toplumsal bir talep, hukuki bir zorunluluktur.
BUNA GÖRE, HANGİ SUÇLAR AF KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLECEKTİR?
Zimmet, rüşvet, ihaleye fesat, irtikap, suç delillerini yok etme, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma, inşaat ve yıkımla ilgili emniyet kurallarına uymama, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, çevrenin kirletilmesi, içecek-yiyeceklere zehir katma, bozulmuş gıda-ilaç ticareti, sağlığı tehlikeye sokacak ilaç yapma-satma, parada sahtecilik, kıymetli damgada sahtecilik, resmi belgede sahtecilik, suç işlemeye tahrik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, din hizmetlerini kötüye kullanma, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, ulaşım araçlarına karşı suçlar, kumar, müstehcenlik, hileli evlenme, kötü muamele, çocuğun soybağını değiştirme, iftira, suç uydurma, görevi kötüye kullanma, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, kasten öldürme, intihara yönlendirme, taksirle öldürme, kasten yaralama, insan üzerinde deney, organ veya doku ticareti, işkence, çocuk düşürtme, cinsel saldırı, reşit olmayanla cinsel ilişki, tehdit, şantaj, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi, inanç-düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığını ihlal, iş ve çalışma hürriyetinin engellenmesi, sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi, ayrımcılık, kişilerin huzur ve sükununu bozma, haberleşmenin engellenmesi, hakaret, kişinin hatırasına hakaret, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmanın dinlenmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal, hırsızlık, gasp, mala zarar verme, ibadethane ve mezarlara zarar verme, hakkı olmayan yere tecavüz, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, genel güvenliğin tehlikeye sokulması, radyasyon yayma, ses ve görüntüleri kayda alma, genital muayene gibi suçlar değerlendirilecek.
VERGİ SUÇLARININ AF YASASI KARŞISINDAKİ DURUMU NEDİR?
Bilindiği gibi, 213 sayılı VUK’nun ilgili 359 ve izleyen madde hükümlerinde (esasen 357 ve 358 maddelerde hileli vergi suçu ve kaçaklığa teşebbüs suçunun tarifi yapılmıştır. Ne var ki, bu maddeler 2365 ve 4369 sayılı yasalarla yürürlükten kaldırılmıştır) kaçakçılık suçları ve cezaları açıklanmıştır. Buna göre, vergi yasalarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan; defter kayıt ve belgelerde hesap ve muhasebe hilesi yapanlar, fiktif kayıt atanlar, afaki kimseler adına hesap oluşturanlar, vergi matrahının azalmasını sonucunu doğuracak şekilde kısmen veya tamamen başka defter ve kayıtlara hesap açanlar, çift defter tutanlar, defter kayıt ve belgeleri tahrif edenler, gizleyenler veya sahte fatura düzenleyenler, sahte fatura kullananlar içeriği itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar haklarında 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer taraftan, notere tasdik edildiği halde bu defter, kayıt ve belgelerin vergi müfettişine ibraz edilmemesi, vergi müfettişine tasdikli defterlerin sunulmayarak gizlenmesi fiili, gerçek bir işlem veya duruma istinat etmekle birlikte bu işlem ve durumu içerik ve miktar itibariyle gerçeğe aykırı olarak kayıtlandırılan muhasebe belgeleri, muhasebe maddeleri ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir. Öte yandan vergi yasalarına göre, tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayıt ve belgeleri yok edenler ve defter sayfalarını çıkartıp yerine başka yarak koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak tanzim edenler veya bu belgeyi kullananlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Özetle, vergi uygulamasında hileli vergi suçları, kaçakçılık suçları, kaçaklığa teşebbüs suçları konusunda aşağıdaki yolların izlenmesi gerekir:
Vergi müfettişleri veya muavinleri veya incelemeye yetkili olanlar tarafından düzenlenen vergi suçu raporlarına göre ilgili vergi denetim kurulu başkanlığı tarafından kamu davasının açılması önerilir.
Vergi suçu raporuna göre Cumhuriyet Savcılığına konu intikal ettirilir.
İddianame hazırlanır.
Mükellef bu konuda savcılığa beyan ve ifadeye davet edilir.
Genellikle kamu davası açılarak olay Asliye Ceza Mahkemesine intikal ettirilir. Mükellefe duruşma günü verilir.
Ve süreç böylece devam ederek kamu davası sürdürülür.
VERGİ SUÇLARINDAN HÜKÜM ALANLAR İLE YARGILAMASI DEVAM EDENLERİN DURUMLARI MUHTEMEL CEZA AFFI YASASI KARŞISINDA AKIBETLERİ?
2019 Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler dikkate alındığında çıkarılacak olan af veya şartlı ceza afları veya koşullu salıvermeler de vergi suçlarından dolayı hüküm almış mükellefler bu taslak hükümlerinden faydalanabilir. Ceza affıyla ilgili taslak yasalaştığı takdirde hali hazırda ceza evlerinde bulunan vergi mükellefleri de bu tasarıdan faydalanabilir. Asliye ceza mahkemelerinde veya istinaf mahkemelerinde davaları derdest olan vergi mükellefleri de bu hükümlerden önemli ölçüde istifade edecektir. Çünkü, vergi suçlarından dolayı hüküm giyenler, ceza alanlar, yargılaması devam edenler, işledikleri fiil tarihi itibariyle devlete karşı bir fiil olan vergi suçları da bu af yasa tasladığından faydalanabilir.