Yaz tatilinin hemen ardından Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi alandaki temsilcisi, azınlığımızın partisi Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi ile ortak çalışma protokolü imzaladık. DEB Partisi’nin 21. Kuruluş Yılı’nda, ABTTF olarak DEB Partisi Başkanı Mehmet Ali Çavuş ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Başkanı Av. Burhanettin Hakgüder ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı için ortak çalışmalar yapmak amacı ile imzaladığımız ortak çalışma protokolü ile yeni bir dönemi başlatmış olduk. Böylelikle azınlığımızın partisi DEB’in bundan böyle Brüksel’de, ABTTF’nin de Batı Trakya’da bir bürosu oldu. Eylül ayı ile birlikte uluslararası alanda alışkın olduğumuz çalışma temposunun içine girmiş olduk. ABTTF olarak Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) ve Avrupa Konseyi’nde farklı düzeylerde çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik. Eylül ayında katıldığımız BM İnsan Hakları Konseyi 21.Oturumu’nda Yunanistan’da aşırı sağın artışa geçtiğini, bu durumdan ülkedeki göçmenlerin ve sığınmacıların yanı sıra Batı Trakya Türk Azınlığı’nın da etkilendiğini belirttik. Burada yaptığımız konuşmada Altın Şafak Partisi’nin 17 Haziran 2012 seçimlerinde Yunan Parlamentosu’na girmesini izleyen dönemde Altın Şafak destekçilerinin Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni dile getirdik, Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik diğer saldırıları da sunduğumuz yazılı bildiride rapor ettik.
AGİT’E KATILDIK
Ekim ayının ilk haftasında katıldığımız AGİT İnsani Boyut Uygulama Toplantısı’nda ise Batı Trakya Türk Azınlığı’nın anadilde öğrenim hakkı olduğunu dile getirdik, 3518/2006 sayı ve tarihli yasa ile ortaya çıkan anaokullar sorununu gündeme taşıdık. Bununla birlikte Yunanistan’da yükselişe geçen aşırı sağ ve Avrupa’da artan İslamofobi’nin alarm verici olduğunu söylediğimiz bu toplantıda Yunanistan’dan nefret temelli saldırıların önüne geçmesi için önlemler almasını istedik. Yine Ekim’in ilk haftasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne gerçekleştirdiğimiz resmi çalışma ziyaretinde İnsan Hakları Komiseri Danışmanı, Irkçılık ve Hoşgörüsüzlük Karşıtı Avrupa Konseyi Avukatı, AKPM üyeleri ile görüştük, burada da nefret temelli saldırıları ve iki dilli azınlık anaokulları sorununu dile getirdik. Uluslararası düzeyde gerçekleştirdiğimiz çalışmaların ötesinde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözülmesinde şüphesiz ülkemiz Yunanistan’ı yönetenlere büyük bir görev düşüyor.
HABERLER
05 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.