AB, sınır anlaşmazlığının bu hafta çözülmesini istedi

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Jandrokoviç toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, "Bugün bir çözüm bulamadık ve görüşmelerimizi sürdürme kararı aldık." dedi.
Görüşmelerde Rehn'in, iki ülkenin eski Yugoslavya'dan bağımsızlık ilan ettiği 1991 yılına kadar dayanan anlaşmazlığa yönelik en son çözüm önerisi üzerinde duruldu. İki Adriyatik ülkesi arasındaki çok sayıda küçük kasaba ve deniz sınırı çizgisiyle ilgili anlaşmazlık, Hırvatistan'ın AB üyelik sürecindeki ilerlemesine önemli bir engel teşkil ediyor.
Birliğe 2004 yılında katılan Slovenya, Aralık 2008'den bu yana Hırvatistan'ın Brüksel ile arasındaki üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılmasını engelliyor. Ülke, süreci sınır anlaşmazlığı çözülene dek engellemekle tehdit etti. Çıkmaza son vermek amacıyla Rehn, Nisan ayında söz konusu anlaşmazlıkları çözmek amacıyla özel bir uluslararası hakemlik mahkemesi kurulmasının öngörüldüğü bir anlaşma planı önerdi.
Bunu "ya hep ya hiç" şeklinde bir teklif olarak niteleyen Hırvatistan öneriyi kabul etti. Fakat Slovenya'daki siyasiler, ülkelerinin açık bir şekilde bir deniz ülkesi olarak tanınmadığını ve bunun de Adriyatik'in kuzeyindeki uluslararası taşımacılık sularına doğrudan erişim sağlamasını engelleyebileceğini öne sürerek plandan memnun kalmadılar.
Mayıs ayında Slovenya, Rehn'in teklifine ilişkin değişiklik önerilerini sundu. Slovenya Başbakanı Borut Pahor, talep edilen değişiklikleri ülkesinin çıkarları açısından "hayati derecede önemli" olarak nitelendirerek, bunların eklenmemesi halinde Ljubljana'nın öneriyi hepten reddedebileceği konusunda uyardı.
Pazartesi günü, Slovenya Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar Rehn'in yeni önerisinde geçen ay Brüksel'de gönderilen tavsiyelerden bazılarının yer aldığını söyledi.
Lüksemburg'daki toplantı sonrasında basın mensuplarına konuşan Zbogar, "Şimdi öneriyi inceleyip hükümet ve parlamentoda tartışmamız gerekiyor." dedi.
Rehn, Perşembe ve Cuma günü Brüksel'de yapılacak iki günlük AB zirvesi öncesinde bir çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi. Yetkili daha sonra, iki bakanın ülkelerinde gerekli istişarelerde bulunması sonrasında Çarşamba günü yeni bir toplantı yapılacağını da belirtti.
DPA tarafından kaydedilen sözlerinde Rehn, "Daha üretken olabilirdik, fakat en azından çok ayrıntılı bir çalışma yürütüyoruz." dedi.
Ljubljana'da gazetecilere konuşan Pahor, planın yeni halinden "prensipte memnun olduğunu" söyleyerek, planın her iki ülkenin de ulusal çıkarlarını yansıtmaya yaklaştığını belirtti.
Sloven başbakanı AFP tarafından kaydedilen sözlerinde, "Bu, ortak sınırı adil şekilde belirleyecek açık bir çözüme zemin hazırlayabilir." dedi.
Benzer Videolar