ABTTF, Avrupa Azınlıkları Gençliği seminerine katıldı
Avrupa Konseyi Avrupa Gençlik Merkezi’nde düzenlenen çalışma oturumuna Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Reşit katıldı.
Avrupa Konseyi tarafından desteklenen seminere Gürcistan’da yaşayan Yunanlar, Makedonya’da yaşayan Ulahlar, Almanya’da yaşayan Danlar, Hollanda’da yaşayan Frizler ile Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türkleri de dahil on iki azınlık grubundan toplam yirmi iki kişi katıldı. Avrupa’da azınlıkların var olması için durum ve arka plan ile ilgilenecek yirmi iki genç Avrupalıyı bir araya getiren seminerin amacı, YEN’in yeni azınlıkları karar alma sürecine dahil ederek yoluna devam edebilmesi için yol haritası oluşturmaktır.
Beş günlük seminerin ikinci gününde değişim marketi adı verilen bir çeşit pazar kuruldu. On iki azınlık grubundan yirmi iki Avrupa genci üyesi oldukları azınlıkları tanıtan geleneksel lezzetleri sundular. Burada Fatma Reşit, Türk lokumları ile kuruyemişlerin yanı sıra Yunanistan’ın geleneksel lezzeti “frappe”yi katılımcılara tanıttı.
“Eski” ve “ yeni” azınlık kavramları tartışıldı
Seminerin üçüncü gününde gerçekleştirilen oturumda “azınlık”, “eski” ve “yeni” azınlık kavramlarının tanımlanması için bir çeşit beyin fırtınası oluşturuldu. Bu çerçevede göç ve uyum konusunun odak oluşturduğu seminerde “azınlık, “eski ve yeni” kavramları araştırılarak geleneksel ve yeni azınlıklar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar incelendi. Seminerde azınlıkların karşılaşmak durumunda kaldıkları problemler ve zorluklar araştırıldı. Seminerde Bolzano’daki Avrupa Akademisi’nden uzman ve konu hakkında ilk akademik çalışma olan “Eski ve Yeni Azınlıklar: Çeşitlilik ve Sosyal Bütünlüğü Uzlaştırma: Azınlık Entegrasyonu için bir İnsan Hakları Modeli” isimli kitabın yazarı Roberta Medda-Windisher eski ve yeni azınlıklar hakkında ders verdi.
Dördüncü günde katılımcılar Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşme (FCNM) Sekretaryası’ndan Nicola Markesgoerlach ile biraraya gelerek eski azınlıkların korunması konusunda yasal durum ile ilgili bilgi edindiler. Burada söz alan Fatma Reşit, Sözleşme’ye taraf ülkeler ile ilgili olarak rapor hazırlamanın olumlu etkisine karşılık uygulamada yaşanan sorunlara dikkat çekti. Reşit, Yunanistan’ın FCNM’yi imzaladığı halde onaylamadığı için sözleşmenin ülkede yürürlükte olmadığını hatırlattı.
Son günde YEN, eski azınlıklar olarak nitelendirilen geleneksel ve yerleşik azınlıklar ile göçmenlerin oluşturdukları yeni azınlıkların nasıl bir araya gelecekleri konusunu tartıştı. Bu çerçevede Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı olmak üzere eski bir azınlık temsilcisi olan, ancak Almanya’da doğmuş ve büyümüş üçüncü kuşak bir göçmen olarak yeni azınlık üyesi olarak nitelendirilebilecek Reşit, Almanya’da yaşayan Türklerin en büyük sorunun uyum olduğunu söyledi. Bu aşamada YEN’in yeni azınlıklar olan göçmenler ile biraraya gelerek deneyim ve bilgilerini bu yeni azınlıklara aktarmasının olumlu bir adım olacağını söyledi. Seminerin sonunda hazırlanan tavsiyeler metninde YEN’in yeni azınlıklar ile birlikte çalışması gerektiği vurgusu yapıldı.