Balkanlardan Binlerce Gönüllü Asker Çanakkalede Savaştı
Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ertuğrul Karakuş, Çanakkale muharebelerinde binlerce Balkanlı Türk'ün gönüllü olarak cepheye geldiğini belirtti.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından "Bir Hilal Uğruna Makedonya'dan Çanakkale'ye Yaşanmış Hikayeler" konulu konferans düzenlendi.
TÜ Merkez Kütüphanesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferans öncesi ney dinletisi yapıldı.
Öğretim Üyesi Ertuğrul Karakuş, Balkanların Türkler ve Müslümanlar için tarihten bu yana önemli bir bölge olduğunu söyledi.
Türklerin Osmanlı dönemi öncesinde Balkanlar'da yaşamaya başladığını belirten Dr. Karakuş, "Balkanlarda Türk varlığı belgelere göre yaklaşık 3 bin 500 yıl önceye dayanıyor. Homeros'unda bahsettiği gibi İskitler'in özellikle Balkanlar'ın doğu kısmında ticaret yaptığını biliyoruz. Balkanlarda 3 bin 500 yıllık bir Türk tarihinden bahsedebiliriz. Türk-İslam varlığı ise 11'inci yüzyıldan itibaren başlamıştır. Sarı Saltuk ve talebeleri Osmanlı öncesi dönemde Balkanlar'da önemli çalışmalar yapmıştır." dedi.
Karakuş, Çanakkale Muharebeleri başladığında Balkanlar'dan binlerce gönüllü askerin savaşmak için cepheye geldiğini belirtti.
1. Dünya Savaşı'nın yaşandığı dönemde Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü kaybetmiş olmasına rağmen orada yaşayan Türklerin biran bile düşünmeden cepheye koştuğunu aktaran Karakuş, şöyle devam etti:
"Çanakkale Savaşı başladığında Balkanlar'da camilerden cihad çağrısı yapılır o dönemin anlayışına göre. Bu dönem için bu çağrı farklı algılanabilir ama bunu belirtmemiz gerekiyor. Şuna dikkat etmek gerekiyor. O zamanda Osmanlı Devleti bölgede yok. Bazen Osmanlı zorla götürdü diye sözler duyuyoruz. Osmanlı nasıl zorla götürsün. O dönemde Osmanlı orada yok. Bulgaristan'da, Yunanistan'da, Makedonya'da, Batı Trakya'da yok.
Çanakkale yolu tabelası
Ama bu yerlerin hepsinden binlerce katılım olmuştur Çanakkale'ye. Sadece Kosova'nın Gora bölgesinden yüzlerce kişi gelmiştir. Bu gelenler zorla alınmadığı için tam bir kayıt tutulmamıştır. Hepsi gönüllü olarak gelmiştir. Sancak bölgesinden Gazi Ahmet Hamzagiç 13 bin kişiyi toplayarak Çanakkale'ye gelmiştir.
Gora bölgesinde dağ köyünün bir yerinde "Çanakkale Yolu" var. Oraya tabelasını bile koymuşlar. Köyün kadınları Çanakkale'ye gidenleri buradan uğurlayıp gelenleri burada karşılıyorlarmış. Kimisi 5 yıl sonra kimisi 20 yıl sonra gelmiş bazıları hiç gelememiş."
Kaynak: Yeni Balkan