Bosna Hersek 23 Nisan Çocuk Bayramı’nı Kutladı
Dünya çocuklarına armağan edilen ilk ve tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, kardeş coğrafya Bosna-Hersek'te coşkuyla kutlandı.
Bosna-Hersek'te ilköğretim ve liselerde ikinci yabancı seçmeli dil dersi olarak Türkçe öğrenen öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında gerçekleştirilen "Çocuk Şenliği"nde bir araya geldi.
Bosna-Hersek'in Zenica şehrinde gerçekleştirilen programa, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bosna-Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberović, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Bosna-Hersek'te bulunan Türk Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Onikişubat Belediyesi Başkanı Hanefi Mahçiçek, Türk Bosna-Hersek İş Adamları Derneği Başkanı Abdurrahman Uvak, pek çok iş adamı ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.
Türkçe öğrenen 120 okuldan 6 bin çocuğun katılığı Çocuk Şenliği'nin açış konuşmasını Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş gerçekleştirdi. Konuşmasında Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerinden söz eden Ateş, yüreği Türkçe için atan bu kadar çok öğrenciyi Bosna-Hersek'te bir arada görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
"Türkiye her zaman sizinle birlikte"
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise yaptığı konuşmada, Türkçeyi ikinci dil olarak seçen tüm öğrencileri tebrik ederek, Türkiye'den sonraki en büyük 23 Nisan kutlamalarının yapıldığı Bosna-Hersek'teki çocukların bayramını kutladı ve Türkiye'nin her zaman kardeş Bosna-Hersek'in yanında olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin, Bosna-Hersek'i her zaman dost ülke olarak gördüğünü kaydeden Erdem, Türkiye'nin Bosna-Hersek ile eğitim alanında da iş birliğini arttırmaya daima hazır olduğunu ifade etti. Erdem, bir ülkenin kalkınması ve çağa ayak uydurmasının eğitim ve yetişmiş insan gücü ile mümkün olduğunu hatırlatarak, "Sizleri Türkiye'ye de misafir etmek istiyoruz. Hepinizi Türkiye'ye bekliyoruz." şeklinde konuştu.
"Sizlerin Türkçe öğrenmenizden büyük mutluluk duyuyoruz"
Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay da dünyada Türkiye'nin çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı paylaşan ilk ve tek ülke olduğunu vurgulayarak, Bosna-Hersekli çocukların Türkçe öğrenmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Çocuk Şenliğine gelen öğrencilerin çocuk bayramını kutlayan Erginay, şenliğe katılanlara teşekkür etti.
"Türkçe Eğitimi Türkiye ile bağlarımızı güçlendiriyor"
Son olarak açış programında söz alan Bosna-Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic, Bosna-Hersek'te Türkçe eğitiminin olmasından oldukça memnun olduklarını ifade ederek Türkçe öğreniminin iki ülke arasındaki dostluk bağları güçlendirdiğini ifade etti.
Yunus Emre Enstitüsü ile protokol imzaladıklarını ve eğitim alanında pek çok iş birliği gerçekleştireceklerini söyleyen Dilberovic, imzalanan protokolle Bosna-Hersek'te Türkçe eğitimini geliştireceklerini sözlerine ekledi.
Açış konuşmalarının ardından "Türkiye ve Bosna-Hersek Gelenekleri" temalı Yunus Emre Resim Yarışması birincilerine ödülleri verildi.
“Türk Halk Oyunları” gösterisinin de yapıldığı programda çocukların ellerindeki Türkiye ve Bosna- Hersek bayrakları salonda renkli görüntüler oluşturdu.
Şenlik kapsamında, Arda Turan, Edin Visca, Hülya Koçyiğit, Kenan Sofuoğlu gibi isimlerin görüntülü tebrik mesajları da gösterildi.
Ünlü Boşnak Sanatçı Dino Merlin çocukların gönlünü aldı
Büyük bir coşkuyla kutlanan Çocuk Şenliği Bosna-Hersek'te büyük yankı uyandırırken programda ünlü Boşnak Sanatçı Dino Merlin de sahne aldı.
Çocuk Şenliği, Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşunun 7. yıl dönümü münasebetiyle kesilen pastanın ardından son buldu.
Dino Merlin kimdir?
Asıl adı Edin Dervišhalidović olan Boşnak Şarkıcı, Söz Yazarı ve Besteci Dino Merlin, 1983 yılında Merlin Grubu’nu kurarak müzik hayatına başladı.
1991 yılında ise "Dino Merlin" adıyla solo kariyerine başlayan sanatçı, kısa sürede birçok önemli başarıya imza attı. 2000 yılında çıkardığı Sredinom adlı albümü, eski Yugoslav devletini oluşturan beş ülkede en çok satan albüm oldu.
Merlin; 400 bin nüfusu olan Saraybosna'da, şehrin en büyük stadı Koševo'da 100 bin kişiye konserler vermek gibi büyük başarılara imza attı. Savaş sırasında Saraybosna'dan ayrılmayarak burada kalmayı tercih eden sanatçı, bu sırada da şarkı söylemeye devam etti ve şarkılarıyla Saraybosna'yı savundu. Aliya Izetbegoviç için yazdığı Aliya Sen Olmasaydın! (Da te nije Alija) adlı şarkı ile de tanınan Merlin; Bosna-Hersek'in en çok sevilen sanatçıları arasında yer alıyor.