Boşnak “Pita” Böreği nedir?
Boşnak Böreği. Boşnaklarca dillendirilen adıyla meşhur, Pita olarak adlandırılıyor.
Basit gibi görünse de, el mahareti isteyen bir börektir Boşnak böreği. Kız yetiştiren annelerin miras gibi kızlarına öğrettiği bir börektir. Kayınvalidelerin gelinleri hakkında en dikkat ettikleri beklentidir Pita. Eğer ki gelin tadına varılası bir Pita yapamıyorsa, vay haline. Aile toplantılarında ya da konuk ağırlanan kalabalık sofralarda, gelinin yaptığı Pita’ yı tatmak için özellikle dikkat kesilirmiş gelenler. Güzel yaptıysa, kaynana böbürlensin dursun sofrada. Yok eğer yapamadıysa, gelin odadan çıkınca kayınvalideye hemen serzenişler başlarmış gelen konuklar. “
Nerden buldun bu gelini, bir Pita bile yapamıyor!”
Yugoslavya’ da Perşembe ve Pazar geceleri özellikle Pita yenir. Türkiye’ de yaşayan Boşnaklar ise Perşembe akşamlarını bu leziz börekle tatlandırırlar. Çünkü Perşembe günü Müslümanlar’da Cuma gününün arifesidir. Pazar ise Hıristiyanlarca kutsaldır. Her iki günde de, Boşnaklarca un ve hamurda bolluk bereket olduğu anlayışından hareketle, bu kutlu günlerin hatrına, bolluk ve bereketin çoğalması dilenir, verilen nimetlere böylesi bir köklü gelenekle bir anlamda şükredilmiş olur.
Bu böreğin harcında geleneksel olarak ıspanak veya pırasa kullanılır. Hatta pırasalı olanı Arnavutlar ve Boşnaklar arasıında neredeyse milli bir mesele haline getirilmiş durumdadır. Kol böreği şeklinde sarılıp ortadan tepsinin sonuna doğru daire şeklinde sarılarak hazırlanır. Buna karşılık patatesli, lor peynirli ( ekşimik ) veya kabaklı iç harcıyla da yapılmaktadır.
Kaynak: Facebook Boşnaklar Sayfası