Bulgar Belediyelerin AB projeleri
Tarım Bakanlığı, AB’nin “Lider” programı çerçevesinde kaynaklar için başvuru yapan 28 Bulgar belediyesi ve 4 yerel sivil toplum örgütünün proje tasarılarını onayladı. “Lider” programı kapsamında ülkenin kırsal kesiminin canlandırılması için önerilen imkanlar büyüktür, ancak bunun farkına varan belediyeler henüz çok az. “Lider” programı, kırsal kesimi rekabetini artırması için teşvik ediyor. Bunun için yaşlayan nüfus, düşük kaliteli hizmet, sınırlı istihdam imkanları ve saire gibi sorunlara çözüm bulunmalı. Bu şekilde “Lider” programı, kırsal kesimdeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesini sağlayacak.
Projeleri Tarım Bakanlığı tarafından onaylanan 28 belediye, yerel gelişim stratejileri geliştirmek, yerel girişim grupları oluşturmak üzere Avrupa Birliği’nden kaynaklar ve milli eş finansman için başvuruyor. Kırsal kesimdeki belediyelerin 2013 yılına kadar “Lider” programı kapsamında benimseyebildiği karşılıksız olarak verilen kaynaklar, yaklaşık 5 milyar leva tutarında.
Tarım ve Gıdalar Bakanı Miroslav Naydenov, belediye temsilcilerine hitap ederek bu kaynakların, dürüst ve şeffaf bir şekilde benimsenmesini diledi ve şunları söyledi: “Bu en önemlidir. Çünkü kaynakların benimsenmesinde dürüstsüzlük ve şeffafsızlık olduğunda sonuçların da ne olduğunu iyice biliyoruz. SAPARD programı kapsamında tespit edilen ihlallerden dolayı bazı belediyeler, Kırsal Kesim Gelişim Programı çerçevesinde tahsis edilen kaynaklardan mahrum kaldı. “Lider” programı sayesinde bize verilen imkan kötüye kullanılmamalı, bu kaynaklar gerçekten dürüst ve şeffaf bir şekilde benimsenmeli. Bunun sorumluluğunu bilinçli olarak üstlenmeliyiz.”
Lom şehrinde faaliyet gösteren ve belediyedeki işsizlikle mücadele eden Sivil Toplum Örgütleri Birliği Başkanı Nadejda Petrova, Bulgaristan Radyosu’nun mikrofonuna şunları söyledi: “Kazandığımız ilk projeyle fizik tedavisi ve engelli insanların sosyal entegrasyonu merkezini açtık. Bunun yanı sıra eğitim ve çevre sağlığı alanlarında da çalışıyoruz ve şu ana kadar Sırbistan ve Romanya’dan ortaklarla 3 sınır ötesi proje hayata geçirdik. Geçen sene de AB’nin “İdare Kapasitesi” operatif programı kapsamında 18 aylık “Avrupa Diyaloğu ve İşbirliği için Ortaklar” projesini bitirdik. Bu proje sayesinde Avrupa entegrasyonu, yapısal fonlardan kaynakların benimsenmesi ve proje geliştirmesi konularında çok tecrübe kazandık. Proje çerçevesinde ayrıca Belogradçik, Lom ve Berkovitsa şehirlerinde danışma grupları oluşturduk. Belediye temsilcileri, iş çevreleri ve uzmanlarla beraber Avrupa standartlarına ulaşmak isteyenlere yerel gelişim stratejisi geliştirerek yardım etmeye çalışacağız.”