Bulgaristan’da siyasi kriz

Bulgaristan'da, 5 Temmuz'da yapılan parlamento seçiminde sorumlu oldukları ülkelerdeki oy kullanma sırasında ve sonrasında hata ve usulsüzlük yapılmasına göz yumdukları iddiasıyla Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov ile Washington Büyükelçisi Lıçezar Petkov'un
görevden alınmaları ülkede siyasal krize neden oldu.

 

 

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Georgi Pirvanov'un, hükümetten gelen "görevden alma" kararnamesini "yeterli kanıt yok" gerekçesiyle onaylamayarak iade etmesine başbakan Boyko Borisov'dan sert tepki geldi. Söz konusu iki büyükelçinin görevden alınması konusunda hükümetin tutumunu asla değiştirmeyeceğini belirten Borisov, "Cumhurbaşkanı öyle ya da böyle kararnameyi imzalayacak" dedi.

Soruşturma başlatılmıştı

Borisov, kararnamenin yasal süre beklendikten sonra onaylanmak üzere yeniden cumhurbaşkanlığına gönderileceğini bildirdi. Mladenov ve Petkov, Türkiye ve ABD'de kurulan seçim merkezlerinde oy kullanma sırasında ve sonrasında usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine açılan soruşturma kapsamında geçtiğimiz hafta merkeze çağrılmış ve savunmaları alınmıştı. Bulgaristan Dışişleri Bakanı Rumyana Jeleva'nın önerisi üzerine bakanlar kurulu, 2 büyükelçinin görevden alınmasına karar vermiş ve kararnameyi Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pirvanov'a göndermişti. Soruşturma, aşırı milliyetçi çizgide yer alan muhalefetteki Düzen Meşruiyet ve Güvenlik (RZS) Partisi'nin lideri Yane Yanev'in başvurusu üzerine başlatılmıştı. Yanev, Türkiye'den gelen oyların geçersiz kabul edilmesini ve üyelerin çoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (DPS-HÖH) bu oylar sayesinde kazandığı 7 milletvekilliğinin geri alınmasını istiyor.  HÖH, Bulgaristan Parlamentosu'nda 38 milletvekiliyle temsil ediliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Benzer Videolar