Çin’den koronavirüs aşısı itirafı: Koruyuculuk seviyeleri düşük

Çin devletinin Hastalık Kontrol Merkezleri'nin direktörü Gao Fu, Çin'de geliştirilen Kovid-19 aşılarının etkisinin düşük olduğunu belirterek, Pekin yönetiminin etkinliği artırmak için teknik açıdan farklı aşıları birbirine karıştırmayı resmi olarak gözden geçirdiğini açıkladı. Gao, ikinci bir seçenek olarak aşıların dozları arasındaki süreyi değiştirmeyi düşündüklerini de söyledi.

DOZ ARASINDA DEĞİŞİKLİK PLANI

Çengdu kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Gao, "Mevcut aşıların etkinliğinin yüksek olmamasına dair sorunu çözmek için iki yöntemi değerlendiriyoruz" dedi. Çinli yetkili, seçeneklerden birinin doz miktarının değişimi, iki doz arasındaki sürenin değiştirilmesi veya doz sayısının artırılması olduğunu söyledi.

AŞILAR KARIŞTIRILABİLİR

Gao, aşıların etkisini artırmak için ikinci bir seçenek olarak farklı teknik özelliklerdeki aşıları karıştırmayı düşündüklerini de açıkladı. Çin Hastalık Kontrol Merkezleri'nin Direktörü, "Bağışıklık kazandırma süreci için farklı aşıları birlikte kullanıp kullanmamız gerektiğini resmen gözden geçiriyoruz" diye konuştu.

MRNA AŞISI VURGUSU

Geçmişte mRNA aşılarının güvenliğini sorgulamış olan Gao'nun bu kez bu aşıları övmesi de dikkat çekti. Gao, "Herkes mRNA aşılarının insanlığa sağlayacağı faydaları gözden geçirmeli. Bunları yakından takip etmeliyiz ve elimizde hazırda birkaç tip aşı var diye bunları gözardı etmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

Gao'nun açıklamalarını Hong Kong merkezli South China Post gazetesine değerlendiren Çinli aşı uzmanı Tao Lina ise "Bizim aşılarımızın yarattığı antikor seviyeleri mRNA aşılarından daha düşük ve etkinlik oranları da daha düşük. Dolayısıyla, bizim inaktif aşılarımızın ve adenovirüs vektör aşılarımızın mRNA aşılarından daha az etkili olması, doğal bir sonuç" dedi.

Dünya basını, Gao'nun basın toplantısına ilişkin haberlerde Çinli bir yetkilinin ilk kez kamuoyu önünde Çin menşeli aşıların etkinlik oranlarını sorguladığına dikkat çekti.

TÜRKİYE DAHİL 22 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLDİ

2019'un sonlarında ülkede başlayan yeni tip koronavirüs salgınında Çin, ilaç endüstri ile birlikte küresel salgına karşı harekete geçti ve iki büyük firma ile yurt dışında birçok ülkeye aşı tedariki gerçekleştirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, devlete ait iki aşı üreticisi şirket olan Sinovac ve Sinopharm tarafından geliştirilen aşılar; Meksika, Türkiye, Endonezya, Macaristan, Brezilya ve Türkiye dahil 22 ülkeye ihraç edildi.

Pekin yönetimi, Çin'de kullanılması amacıyla herhangi bir yabancı aşıyı ise henüz onaylamadı.


Haberler.com

Benzer Videolar