Eller tetikte!
Sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesiyle Suriye’deki varlığını iyice artıran Rusya, NATO’yu acil önlem almaya itti. Birlik, Rus tehdidine karşı tam teyakkuzda. NATO kurmayları, uçağa ilişkin kesin kanıtlara rağmen inkar politikasını sürdüren Rusya’nın, ‘stratejik çıkarları için uçağı bilerek feda ettiğini’ düşünüyor
NATO ve AB ülkelerinin hem askeri hem de diplomatik kanallarında son dönemde ağırlıklı olarak Rusya'nın Suriye'de artan gücü konuşuluyor. Rusya'nın ilk hava ihlallerinin ardından BM ve NATO'dan yapılan açıklamalarda 'kötü senaryo' olarak Rus uçaklarına angajman değişikliği kapsamında olası Türkiye müdahalesi dillendirilmeye başlamıştı. Suriye'de uyruğu belirsiz uçakların karıştığı ihlallerin düşürülmeyle sonuçlanacağından kimse kuşku duymuyordu. Nihayetinde 24 Kasım'da Türkiye, sınırını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürdü.
TEHDİT TEYAKKUZU ARTIRDI
İlk etapta konuya müdahil olmayan ABD ve NATO, bölgeye silah yağdıran ve abartılı tehditler savuran Rusya'nın hamlelerini yakın markaja aldı. Rusya'nın S-400 hava savunma sistemlerinin Suriye'ye konuşlandırılması planlarının, uçak düşürme krizi bahanesiyle hayata geçirilmesi, Rusya'ya karşı teyakkuzu üst seviyeye çıkardı. Türkiye, uçak olayıyla ilgili tüm bilgileri paylaştığı NATO tarafından haklı görülürken, Genelkurmay'ı doğrulayan ek kanıtlar da hem Pentagon hem de Hollanda'dan geldi. Ancak tüm bu açık göstergelere rağmen Rusya'nın ısrarla sürdürdüğü inkar politikası, Moskova'nın bölgedeki niyetinin yüksek sesle sorgulanmasına neden oldu.
O UÇAĞI FEDA MI ETTİLER?
Tüm bunların yanısıra, Rusya'nın sivilleri bombalaması, Suriyeli muhalifleri hedef alması, Türkmen Dağı'nda katliam yürütmesi, PYD'yi de yanına alarak Cerablus'u hedeflemesi gibi konular da kapalı kapılar ardında masaya yatırılıyor. Rus pilotun, havacılık kuralları gereği 'uyarıyı duymadım' bahanesinin olmadığından da hareketle NATO'da üst seviyelerde görev yapan sivil ve askeri kesim arasında son dönemde tek bir soru dillendiriliyor: “Acaba Rusya, stratejik hedefleri için bir uçağını feda mı etti?” Tüm bu kuşkular, NATO üyesi ülkelerin son dönemde Suriye'ye yönelik artan hareketliliğiyle sonuçlandı. Türkiye dışında diğer NATO ülkelerinin sınırlarını da şimdiye dek yüzlerce kez ihlal eden Rusya'nın tacizkar tutumu, hem NATO hem de ABD'ye mesaj olarak algılanıyor. Suriye'de Rusya ile bazı konularda ortak menfaat güden NATO'nun, Moskova'nın güç gösterisi halinde, süren gerilimi çatışmaya dönüştürmesi an meselesi.
İncirlik trafiği yoğun
ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Paul J. Selva'nın ardından bu kez ABD Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Frank Gorenc, IŞİD operasyonunun merkezi haline gelen İncirlik Hava Üssü'nü ziyaret etti. Gorenc, burada 10'uncu Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van ile görüş alışverişinde bulundu.
Kızıldağ direniyor
Suriye'de Lazkiye kenti kırsalındaki Bayır Bucak Türkmen bölgesine yönelik yoğun saldırı başladı. Alınan bilgiye göre, Beşşar Esed rejimine ait birlikler, Rus jetlerinin desteğiyle dün sabah erken saatlerde bölgenin kuzeyindeki Kızıldağ ve Fırınlık mevkilerine saldırdı. Rejim askerlerinin, Fırınlık ve Kızıldağ noktalarından ilerlemeye çalıştığı bölgede, Türkmen birlikleriyle rejim güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Bölgeye hakim olması nedeniyle stratejik önem taşıyan Kızıldağ, son 15 gün içinde 4 kez el değiştirmiş, son olarak 1 hafta önce Türkmenlerin eline geçmişti.
Kaynak: yenisafak.com