Gençler “Üç Ülke Tek Kimlik Kocaeli’de Buluşuyor” projesinde bir araya geldi
Türkiye, Yunanistan ve Almanya’da yaşayan Türk gençleri arasında dil, tarih ve kültürel açıdan bir köprü oluşturulması amacı ile hazırlanan projeye ABTTF ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK), Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ), İskeçe Türk Birliği (İTB) ve Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) ortak kuruluş olarak katıldılar. Bu çerçevede projeye BTTADK’den Abdullah Bayraktar, Mesut Emin ve Osman Mihtaroğlu; BAKEŞ’ten Nazlı Muhammer, Duygu Tüzümen ve Bilal İmamefendi; İTB’den Ali Salihoğlu, Melek Gerbe ve İclal Yusufoğlu katıldılar.
Yunanistan ve Almanya Batı Trakya Türkleri, Türkiye’de yaşayan gençler buluştu
Türkiye, Yunanistan ve Almanya’dan toplam on dokuz Batı Trakya Türk gencinin katıldığı proje, 1 Ağustos Pazar günü katılımcıların havalimanı ile otogarda karşılanması ile başladı. Devamında gençler, BTTDD İzmit Şubesi Lokali’nde tanışma toplantısı ve akşam yemeğinde buluştular. Türkiye, Yunanistan ve Almanya’dan projeye katılan gençler, proje süresi boyunca Kocaeli, Ankara ve Çanakkale’yi ziyaret ettiler. BTTDD İzmit Şubesi İkinci Başkanı Lütfü Bodur ile BTTDD İzmit Şubesi Kadın ve Gençlik Kollarından Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Arif Dinçtürk ile BTTDD İzmit Şubesi Gençlik Kolları’na üye Hüseyin Oruç, Sedat Süleymanoğlu, Asilcan Kahya ve Elif Bodur’un büyük bir misafirperverlik içerisinde katılımcıları karşılayarak proje süresi boyunca yoğun bir çaba gösterdiler.
Projenin ikinci gününde gençler, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nü ziyaret ettiler. BTTDD Genel Başkanı Ferruh Özkan’ın da katıldığı görüşmede Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Batı Trakya’da ve Balkanlarda Türk ve Osmanlı kültürünün yaşatıldığını ifade ederek Batı Trakya’da yaşayan gençlerden bilgi birikimleri ve donanımları ile güçlü bir şekilde kendilerini yetiştirmelerini ve Batı Trakya için fedakarca çalışmalarını istedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret sırasında Genç ABTTF Sekreteri Murat Murat, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri adına teşekkürlerini sunarak Avrupa’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin projeye dahil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İkinci günde Kocaeli Belediyesi’ni ziyaret eden gençler, burada Dr. Nevzat Doğan ile bir araya geldiler. Aynı gün Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç.Dr. İbrahim Şirin, Türklerin tarihi, 1913 Atina Antlaşması, 1923 Lozan Antlaşması, 1951 İstanbul Kültür Protokolü konusunda projeye katılan gençler için bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Bilgilendirme toplantısının ardından gençler, Kocaeli’nin tarihi ve doğal güzelliklerini görmek amacı ile şehir turuna çıktılar.
Üçüncü günde gençler, İzmit Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Şefika Nurkan Önsoy Yeşilbaş tarafından verilen Türk dilinin yapısı, özelliği, tarihsel gelişimi konusunda bilgilendirme toplantısına katıldılar. Aynı gün gençler Darıca Hayvanat Bahçesi’ni gezdiler. Projenin dördüncü gününde ise gençler Ankara’ya hareket ettiler. Burada Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e saygı ve bağlılıklarını göstermek amacı ile önce Anıtkabir’i ziyaret ettiler, ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geçtiler. Beşinci günde Gelibolu ve Çanakkale’yi ziyaret eden gençler, Emekli Subay Kamil Uzelli’nin özel rehberliğinde Türk tarihine “Çanakkale geçilmez” olarak geçen tarihi mekânları ziyaret ettiler. Projenin altıncı gününde ise İstanbul’a hareket eden gençler, burada Hasan Hatipoğlu tarafından karşılandılar. Panorama Müzesi ile Miniatürk’ü ziyaret eden gençler özel bir tekne ile Boğaz’da tura çıktılar. Devamında Eminönü’nü ziyaret eden gençler, BTTDD Yönetim Kurulu üyesi Faruk Özbek ile akşam yemeğinde bir araya geldiler.
Projenin son gününde BTTDD İzmit Şubesi tarafından kapanış töreni düzenlendi. Kapanış töreninde BTTDD İzmit Şubesi Başkanı Sabri Mutlu tarafından etkinliğe katılan gençlere şilt, destek veren kurumlara ise plaket takdim edildi. Yedi günün sonunda Türkiye, Almanya ve Yunanistan’da yaşayan Türk gençleri arasında dayanışma ve hoşgörü duygusunun güçlendirildi. Projenin Batı Trakya, Almanya ve Türkiye’de yaşayan Batı Trakya Türk gençleri arasında bir köprü oluşturduğunu söyleyen Genç ABTTF Sekreteri Murat Murat, aynı projenin Batı Trakya’da gerçekleştirilmesini umut ettiğini ifade etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile BTTDD İzmit Şubesi’ne özverili çalışmalarından dolayı teşekkür eden Murat, Türk misafirperverliğinin dünyada eşi benzeri olmadığını bir kez daha anladıklarını belirtti.