GERB çoğunluk sistemi yasa tasarısı öneriyor

GERB Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsvetanov, gelecek hafta meclise çoğunluk sistemi yasa tasarısı sunulacağını açıkladı.
GERB’in seçmenlerine vaadini yerine getireceğini ifade eden Tsvetanov “Mecliste gereken desteği bulabilecek miyiz bilmem, fakat biz denemek zorundayız” dedi.
Tasarı, tamamen çoğunluk sisteminin getirilmesini öngörüyor.
Thaber'e göre; 6 Kasım 2016’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda düzenlenen referandumda çoğunluk sistemi de öneren ünlü şovmen Slavi Trifanov ve ekibi, referandumun içeriğinin boşaltıldığını belirtiyor.
Medyalara konuşan Trifanov şu ifadelere yer veriyor:
Unutmayalım ki iki madde daha var. Biri para yardımı. Bunu Millet Meclisi tek bir rakamla 5 dakikada çözebilir. Anlamıyorum partilere niye oy başına 11 leva veriyorlar, oysa 2 buçuk milyon kişi referandumda 1 leva verilsin dedi.
 Referandum için 3 buçuk milyon vatandaş oy kullanmıştı.
Vatandaşlar, partiler çoğunluk sistemine göre mi seçilsin, oy kullanmak zorunlu mu olsun ve partilere yapılan para yardımı azaltılsın mı sorusuna evet veya hayır demişti.
GERB hemen ardından meclise Konsesyonlar Yasası teklifini sunacak.
Teklifle ilgili açıklama yapan Tsvetanov şunları ekledi:
Ne yazık ki Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in veto uygulamasının ardından meclis tüm işlemleri yeniden başlatması, görüşmesi ve oylaması gerekecek. Bu, geçen Millet Meclisi’nde iki buçuk yıl sürmüştü. Bu yasa teklifini meclis onaylamazsa Bulgaristan’a ceza işlemi uygulanacak.
ÇOĞUNLUK SİSTEMİ NEDİR?
Çoğunluk sistemi, çok partili düzenlerde uygulanan bir seçim sistemidir. Bu sistemde seçime katılan partiler veya adaylar arasında en çok oy alan seçimi kazanmış olur. Bu sistem, tek turlu ve iki turlu olmak üzere iki şekilde uygulanır.
Tek turlu çoğunluk sisteminde en çok oyu alan aday veya bir partinin veya koalisyonun tüm adayları seçilmiş sayılır. İki turlu çoğunluk sisteminde bir aday veya parti ilk turda geçerli oyların mutlak çoğunluğunu alabilirse ikinci tura gerek kalmaz. Aksi halde ikinci bir tur daha yapılır. İkinci turda mutlak çoğunluk aranmaz, ilk turda en çok oy almış iki aday veya parti katılır. Sonuç en çok oy alan adayın kazanmasıyla gerçekleşir. “Mutlak çoğunluk sistemi” adı da verilir.
Benzer Videolar