İranlı milletvekilleri, Batı’da üretilen aşıların ülkede resmen yasaklanmasını istedi
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, geçtiğimiz günlerde AB ve ABD'de üretilen koronavirüs aşılarının ilkeye sokulmasını yasakladığını açıklamıştı.
Hamaney'in bu açıklamasının ardından İranlı milletvekilleri harekete geçti ve bu kararın resmiyete dökülmesini istedi.
İran Meclisi Haber Ajansına göre (ICANA), 286 sandalyeli İran Meclisi'nin bugünkü oturumunda okunan ve 200 milletvekilinin imzasını taşıyan metinde, yerli aşı çalışmalarından övgüyle söz edildi.
"BATI'DAN AŞI ALMAYALIM"
Batılı aşı şirketlerinin ürettiği aşıların bilimsel güvenirlikten yoksun olduğu ve ölüm dahil birçok olumsuz yan etki barındırdığı savunulan metinde, "İran Meclisi, hükümete vatandaşların sağlığının tehlikeye girmemesi için ABD, İngiltere ve Fransa'ya ait şirketler tarafından üretilen her türlü aşı ithalatının yasaklanması çağrısında bulunuyor." ifadelerine yer verildi.
Metinde, Kovid-19 ile mücadelede İran'ın genç bilim adamlarının önemli rol oynadığı vurgulanarak, yerli aşı üretiminin desteklendiği kaydedildi.
İran lideri Hamaney, 8 Ocak Cuma günü devlet televizyonundan halka hitap ettiği konuşmasında, ABD ve İngiltere tarafından üretilen aşılara güvenmediğini, bu ülkelere ait aşıların ithalatını yasakladığını duyurmuştu.
İRAN'IN YERLİ AŞISI
İran, Kovid-19'a karşı bağışıklık sağlamak amacıyla geliştirdiği "COVIRAN Bereket" adlı yerli aşısını ilk defa 29 Aralık'ta insan üzerinde denemişti.
İran Koronayla Mücadele Kurulu Bilim Komitesi Üyesi Minu Mahraz, bugünkü açıklamasında ülkesinin geliştirdiği Kovid-19 aşısını yaptıran kişi sayısının 7'ye yükseldiğini söylemişti.
Son Dakika haberlerimiz ensonhaber'den alınmaktadır.