Komşu’da Ramazan Yasakları Devrede
SOFYA/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Bulgaristan Müslümanları, Sofya Belediyesi ve Kültür Bakanlığı'nın kararları nedeniyle Ramazan ayını buruk geçiriyor. Sofya'da camilere mahya asmak ve iftar çadırı kurmak isteyen Müslümanlara bu yıl da hükümetten izin çıkmadı. Kültür Bakanlığı ve Sofya Belediyesi caminin bir kültür anıtı olduğunu gerekçe göstererek mahyanın kaldırılması gerektiğini öne sürüyor. Ramazan ayı öncesinde de Sofya Belediyesi caminin kültür anıtı olduğu gerekçesiyle asılan hac ve Ramazan ayı duyurularının da indirilmesini istemişti.
Bulgaristan Müslümanları, Sofya Belediyesi ve Kültür Bakanlığı'nın kararları nedeniyle Ramazan ayını buruk geçiriyor. Sofya'da camilere mahya asmak ve iftar çadırı kurmak isteyen Müslümanlara bu yıl da hükümetten izin çıkmadı. Sofya’daki Kadı Seyfullah Efendi Camii'ne Sofya Bölge Müftülüğü tarafından “Ramazan nimetini paylaşalım” mesajını dört ayrı dilde ileten ilan asıldı. Ancak, Sofyalılar'ı Ramazan ayı boyunca kurulacak iftar sofrasında buluşmaya davet eden ilanın kaldırılması gündemde. Kültür Bakanlığı ve Sofya Belediyesi caminin bir kültür anıtı olduğunu gerekçe göstererek mahyanın kaldırılmasını istiyor. www.Sofya şehir yönetimi tarafından caminin duvarlarına asılan duyuru ve ilanların kaldırılmasına ilişkin uygulama bu yıl ilk değil. Ramazan ayı öncesinde de Sofya Belediyesi caminin kültür anıtı olduğu gerekçesiyle asılan hac ve Ramazan ayı duyurularının da indirilmesini istemişti.
İFTAR ÇADIRLARI DA YASAK
Şehir düzenlemesine aykırı bulunanlardan biri de hayırseverler tarafından kurulan iftar çadırları. www.burasibatitrakya.com’a göre; Sofya Banyabaşı Camii'nde her akşam 440 kişiye iftar yemeği veriliyor. Daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmak amacıyla caminin arka bahçesine çadır kurulmak istense de belediye bu isteğe de karşı çıkıyor. Sofya Müftüsü Mustafa İzbiştali ise bu Ramazan ayında her akşam 400 kişiyi iftar sofrasında buluşturmak için mücadele veriyor. İzbiştali iftar sofrasıyla alakalı şunları söyledi: “Bugün panomuzu asıyoruz. Bulgarca, Türkçe, İngilizce ve Arapça yazımız, aslında dünyanın dört bir tarafından insanları bir araya getiren Sofya camisini simgeliyor. Bizim camimizin özelliği de, farklı yerlerden Müslümanları bir araya topluyor olması. Burada mülteciler var, Bulgaristan’dan ve Bulgaristan dışından gelen Müslümanlarımız var. Ramazan ayını bütün bu insanlarla beraber karşılamak bizi mutlu edecektir.”
Teravih namazlarında buluşan Sofyalı Müslümanlar yasakların kalkması ve dinlerini daha özgür yaşabilmeleri için dua ediyor.