Misket üzümü küllerinden doğuyor

Dünyada bir marka olarak tanınan Bornova misket üzümü yıllar sonra yeniden üretilecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Düzensiz şehirleşme nedeniyle yok olan misket üzümü, Bornova Çamiçi Köyü’nde beş bin metrekare alana dikilmeye başlandı. Bornova Belediyesi’nin fidanlarını, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’ne hazırlattığı misket üzümleri meyvelerini verdiğinde İzmir ünlü bir değerine yeniden kavuşacak. Bornova Belediyesi yaptığı çalışmalarla ilçenin dünyaca ünlü bir değerini yeniden ortaya çıkarıyor. Bütün dünyaya Bornova’dan yayılan ancak uzun yıllar önce düzensiz şehirleşme nedeniyle üretimi duran ‘misket üzümü’ yeniden üretiliyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yapan Bornova Belediyesi misket üzümü üretimine başladı. İki kurumun ortak çalışması sonucu İzmir ve Bornovalılar dünyaca ünlü misket üzümünün tadına yeniden bakabilecek. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Bornova Belediyesi için misket üzümü fidanları hazırladı. Enstütü ayrıca toprak analizleri ile gübre tavsiyelerini de Bornova Belediyesi için yaptı. Toplam 1500 adet aşılı misket üzümü fidanı,  Bornova’da Çamiçi Köyü’ndeki 5 bin metrekarelik alana dikildi. Dikim törenine Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal da katıldı. Misket üzümü çubuklarının 1-3 yıl arasında meyvelerini vermesi ile Bornova ve İzmir yok olmuş çok önemli bir değerine yeniden kavuşmuş olacak.  


 

Benzer Videolar