Rumların bıraktığı enstrümanlarla kurulan Mudanya Bandosu
En az Cumhuriyet kadar eski, 93 yılı aşkın zamandır faaliyet göstererek alanında en uzun ömürlü olan Türkiye'nin ilk sivil bandosunun öyküsü mübadele yıllarına kadar uzanıyor. Mübadele yıllarında ülkeyi terk etmek zorunda kalan Rum'ların, belki bir gün döneriz ümidiyle ilçedeki kiliselerde bıraktığı enstrümanlarla kurulan ve 14- 70 yaş arasındaki 28 kişiden oluşan Mudanya Belediye Bandosu; emekli astsubay, esnaf, çiğköfteci, işçi, gemi kaptanı ve öğrencilerden oluşuyor. Tam 93 yıldır hizmet veren bando takımı her türlü müziği rahatlıkla çalabiliyor. Repertuarlarında İzmir Marşı ve Onuncu Yıl Marşı gibi temel parçaların yanında yaklaşık 100 ayrı eser bulunuyor.
BALIKESİR/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Çiftçinin davul, çiğ köftecinin trompet, emekli astsubayın ise saksafon çaldığı Türkiye'nin ilk sivil bandosu olan Mudanya Belediye Bandosu'nun kuruluş öyküsü neredeyse 100 yıl öncesine dayanıyor.
www.haberler.com’a göre; Mübadele yıllarında ülkeyi terk etmek zorunda kalan Rum'ların, belki bir gün döneriz ümidiyle ilçedeki kiliselerde bıraktığı enstrümanlarla kurulan ve 14- 70 yaş arasındaki 28 kişiden oluşan Mudanya Belediye Bandosu; emekli astsubay, esnaf, çiğköfteci, işçi, gemi kaptanı ve öğrencilerden oluşuyor. 1923- 24 yılları arasında Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadele sonucunda, Mudanya'da yaşayan Ortodoks Rumlar, kilisedeki ayinlerde kullandıkları enstrümanları yanlarına almayarak ilçede bıraktı. Bir kilisede bulunan enstrümanlar 1924 yılında kurulan Mudanya Spor Kulübü Mızıka Takımı'na verildi. O günden bugüne kadar tam 93 yıldır hizmet veren bando takımı her türlü müziği rahatlıkla çalabiliyor. Repertuarlarında İzmir Marşı ve Onuncu Yıl Marşı gibi temel parçaların yanında yaklaşık 100 ayrı eser bulunuyor. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Türkiye'nin ilk sivil bandosunun ilçelerinde bulunduğunu belirtip, "bandomuz çok özel ve güzel. Bizi çok mutlu ediyorlar. Tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz" dedi.