Mübadele Tarihini bilmeden Türkiye’nin Siyasi sorunları Çözülmez.

Ege üniversitesi (EÜ)İzmir Araştırma ve uygulama Merkezi ve Edebiyat Fakültesinin düzenlediği kongrede mübadele kavramına ve Türkiye’de bu konuyla ilgili araştırmaların çok az ve geç başladığına değinen Dokuz Eylül Üniversitesi  Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr Kemal Arı, bu gibi araştırmalar yapılmadığı sürece bugünkü siyasi yapımızı da anlayamayacağımızı söyledi.

 

 

 

 

 

EÜ Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen oturumda Doç. Dr. Arı,Kurtuluş Savaşı’yla beraber Türkiye’den Yunanistan’a  büyük bir göç yaşandığını,30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle Türkler Anadolu’nun en güvenli yerlerine göç etmek zorunda kaldığını ve Lozan antlaşmasıyla birlikte Anadolu’dan Yunanistan’a 850 bin kişinin göç ettiğini,nüfusun dalgalanmalara neden olduğunu, Yunanistan’daki ekonomik ve siyasi iktidarsızlık nedeniyle göç eden nüfus da fanatizmin ortaya çıktığını belirtti.Ayrıca Doç. Dr. Arı ,18yy ‘dan beri bu konuyla ilgili araştırmaların az olduğuna değinerek  Türkiye’nin bugünkü siyasi yapısını  anlayabilmemiz için, bu konuda araştırmaların artması gerektiğinin altını çizdi.
Doç. Dr. Arı, özellikle mübadele olgusunda sosyal, antropolojik ve psikolojik açıdan araştırmaların olmadığını ,araştırmaları yapan kişilerin, Osmanlıca kaynaklardan yararlanması gerektiği, tarihin belgeye dayalı bir bilim olduğunu vurgulayarak TC arşivlerini kullanmaları gerektiğini belirtti.

 

 

 

 

Benzer Videolar