Petrol Varilinin Türkiye Serüveni

İZMİR(Ege Ajans) – Enerjinin en önemli kollarından biri olan petrolün Türkiye’deki serüveni 48 yıl önce bugün 490 kilometre uzunluğunda ki Türkiye’nin ilk petrol hattı olan Batman – İskenderun Petrol Boru Hattı’nın açılmasıyla başladı. Türkiye petrolünün ilk kez rafineri işlemleri bu boru hattı ile birlikte hız kazandı.

Türkiye'de ham petrolün arıtılması için rafineriler kuruldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen ham petrolün bir kısmı Batman Rafinerisine, bir kısmı da Batman-İskenderun boru hattı ile Dörtyol'a gönderildi. Buradan da tankerlerle Ataş, İzmir ve İzmit rafinerilerine taşındı. İskenderun Körfezi ile Kırıkkale arasındaki petrol boru hattı ile de Kırıkkale Rafinerisine ham petrol aktarıldı. Ayrıca Türkiye-Irak boru hattı ile Irak petrollerinin bir kısmı Yumurtalık Limanı'na taşındı. Bu taşımacılıktan Türkiye önemli bir gelir sağladı. Azerbaycan petrolünün de yapılacak boru hattı ile İskenderun Körfezi'ne getirilmesi planlanarak Bakü – Ceyhan Boru Hattı’nın temelleri o yıllarda atıldı. Türkiye'de petrol aramalarına hızla devam ediliyor.

Önemli bir enerji kaynağı olan petrol, aynı zamanda kimya sanayisinin de ham maddesi. Türkiye'deki petrol yatakları fazla zengin değil. Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman, Siirt ve Diyarbakır'da bulunuyor. Adıyaman, Şanlıurfa ve Mardin'de de petrol yatakları var. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını karşılıyor. Geri kalan kısmı dışarıdan alınıyor.

TÜRKİYE’NİN DÜNYA PETROL PİYASASINDAKİ KONUMU

Dünyada en çok petrol tüketen ülkelerden biri olan Türkiye yıllık 33.1 milyon ton petrol tüketiyor. Bu rakam dünya tüketiminin yüzde 0,8’lik kısmına tekabül ediyor. 33,1 milyon litre petrolün sadece 1/7’lik kısmını yerli kaynaklar oluşturuyor. Dünyanın başlıca petrol kaynağı olan Asya, Afrika ve Güney Amerika kıtaları dünya piyasasının yüzde 96’lık bölümünü oluşturuyor. Ülkemizde kullanılan petrol Orta Doğu ülkelerinden geliyor. Günlük 626 bin varil petrol tüketen Türkiye petrol enstitüsünde plastik, otomotiv ve kimya sanayisi ile dünyanın etkin ülkeleri arasında yer almakla birlikte ihracatta en büyük paylardan biri olan petrolü en çok işleyen ülkelerden birisi.(G.P/O.K)

Benzer Videolar