TİKA’dan Teşany’e yeni kütüphane
Teşany Belediyesi ile TİKA tarafından finanse edilen proje kapsamında yıllardır "kiracı" olarak faaliyet gösteren Teşany Halk Kütüphanesi'ne yeni ve bina inşa edildi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Teşany Belediyesi tarafından finanse edilen proje kapsamında, Bosna Hersek'in orta kesimlerindeki Teşany şehrinde halk kütüphanesi için yeni ve kalıcı bir bina inşa edildi. www.tika.gov.tr’nin Anadolu Ajansı’na dayandırarak verdiği habere göre; yaklaşık 600 bin Euro’ya mal olan yeni kütüphane binası, 70 yıldır "kiracı" olarak farklı binalarda faaliyet gösteren halk kütüphanesinin kendisine ait bina hasretini de bitirdi. Teşany Belediye Başkanı Suad Huskiç, kütüphanenin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 70 yıllık sıkıntıların ardından halk kütüphanesinin hak ettiği binaya kavuştuğunu söyledi. Kütüphane binasının TİKA ve Teşany Belediyesi'nin katkılarıyla inşa edildiğini belirten Huskiç, bu süreçte devletin projeye destek vermediğini ifade etti. Huskiç, yardımlarından dolayı "gerçek dost" olarak nitelendirdiği Türk halkına teşekkür etti. TİKA Saraybosna Koordinatörü Hüseyin Şanlı da Teşany'nın kültür ve geleneğine fayda sağlayacak bu projeyi gerçekleştirmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Teşany'da eğitime verilen önemin farkında olduklarını kaydeden Şanlı, "Özellikle gençlerin bu binayı en iyi şekilde kullanacağına inanıyorum" dedi. Teşany Halk Kütüphanesi Müdürü Esmir Başiç ise yaklaşık bin metrekarelik yeni kütüphane binasının yapımına 2009 yılında başlandığını anımsatarak, kütüphane bünyesinde sınıfların, çocuklar ve yetişkinler için bölümlerin ve Türkçe sınıflarının bulunduğunu söyledi.
SIRBİSTAN’DA 8 NEHİR ISLAHI
Sırbistan’da yeni sel felaketlerinin önlenmesi amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından nehir ıslahı çalışmaları yapıldı.
Sırbistan, Bosna Hersek ve Hırvatistan’da 2014 yılı Mayıs ayında yaşanan şiddetli yağışlar, sel baskınlarına yol açarken, Sırbistan’da yaklaşık 30 kişinin ölümüne sebep olan ve son 120 yılın en büyük doğal afeti olarak nitelendirilen yağışlar neticesinde meydana gelen zararın neredeyse 1 milyar Euro olduğu açıklanmıştı.
Sel felaketinin yaralarının sarılması için Brüksel’de bir araya gelen uluslararası toplum girişimlerde bulunurken, Türkiye de acil ihtiyaçların karşılanması ve yeni sel baskınlarının önlenmesi için yardım taahhüdünde bulunmuştu. İlk etapta acil olarak selden etkilenen Obrenovats bölgesine dezenfeksiyon malzemeleri temin edilerek bölgede salgın oluşumunun engellenmesine katkı sağlanmış ve ayrıca Svilaynats’ta selden etkilenen 30 aileye ev eşyası ile anaokuluna mutfak donanımı temin edilmişti. Ancak sel felaketlerine kalıcı çözüm oluşturmak amacıyla, konunun koordinasyonu için Sırbistan Hükümeti tarafından görevlendirilen Selden Zarar Gören Bölgelerin Tadilatından Sorumlu Ofis işbirliğinde hazırlanan projeler doğrultusunda, selden etkilenen bölgelerin korunması ve yeni sel felaketlerinin önlenmesi için TİKA tarafından 8 bölgede nehir ıslahı çalışmaları başlatıldı.
2014 yılında Brüksel’de düzenlenen Donörler Konferansı’nda Türkiye tarafından verilen taahhüt çerçevesinde; Leskovats, Vlasotintse, Vladiçin Han, Kladovo, Trgovişte, Bosilegrad ve Buyanovats gibi Sırbistan’ın farklı bölgelerinde yer alan belediye sınırları içerindeki nehir bölümlerinde sedde oluşturulması, nehir yatağı temizliği ve düzenlemesi ile koruyucu çalışmalar yapılarak, söz konusu bölgelerde yaşayan yaklaşık 181 bin kişinin güvenliği sağlanmış oldu.