Saraybosna yemek kültürü açısından yerel lezzetlerin yanı sıra Türk mutfağını da anımsatan çeşitlere sahiptir. Et ve patates ağırlıklı yemek çeşitleri boldur. Bunun dışında sarımsak, domates, patates, soğan, pirinç, makarna, süt ve un yemeklerde kullanılan temel maddelerdir. Ne yazık ki vejetaryenler için yemek seçenekleri azdır.
Saraybosna yemek kültürü açısından yerel lezzetlerin yanı sıra Türk mutfağını da anımsatan çeşitlere sahiptir. Vejetaryenler için pirinç ve etsiz yahni tercih edilebilir. Saraybosna’da seçenek az da olsa sadece vejetaryen yemekleri yapan iyi restoranlar bulunmaktadır. Yerel yemeklerin yanı sıra İtalyan mutfağını yansıtan restoran seçenekleri de mevcuttur. Saraybosna yemek çeşitlerinde pirinç ve makarna içeriği de ağırlıklı olarak kullanılır. El yapımı tarhanadan hazırlanan çorba özellikle Ramazan ayında popülerdir. Saraybosna yeme içme konusunda Türkiye ile karşılaştırıldığında nispeten daha pahalı olsa da fiyatlar uygundur. Örneğin; 2 porsiyon börek ve içecek için yaklaşık 12 Bosna Markı ödemeniz gerekir. Saraybosna iklim ve hava koşulları olarak hemen her mevsim taze ve doğal sebze meyve üretimine elverişli bir yerdir. Bu da yemek çeşitliliğine ve içeriklerine yansımaktadır. Yerel lezzetleri sunan yerlerde civarda yetiştirilen ürünler kullanılmaya dikkat edilmektedir.
Türk kahvesine benzeyen Bosna kahvesi de Saraybosna’ya geldiğinizde tatmanız gereken lezzetlerdendir. Özellikle şehir merkezinde el yapımı kahve setlerinde bu kahveyi bunan birçok yer bulunmaktadır.
Günümüzde yerel lezzetleri sunan yerlerin yanı sıra dünya mutfaklarını yansıtan restoranları da görmek mümkündür. İtalyan, Çin, Avrupa, Dalmaçya gibi mutfakların lezzetleri de tadılabilir. Türk ve Akdeniz mutfağının Saraybosna yemekleri üzerindeki etkisi de yadsınamaz derecede çoktur. Şehirde Mc Donald’s, Burger King gibi yerler olmasa da hamburger ve pizza çeşitleri de bulunabilmektedir.
SARAYBOSNA’DA NE YENİR?
Cevapi: Izgara et, soğan ve ekmekten oluşan cevapi bir yemek çeşididir. Saraybosna usulü köfte olarak tanımlanabilir. Tekirdağ köftesine benzeyen bu yemek metal tabaklarda, yağlı ekmek üstüne ve bol olarak servis edilir. Köfte fiyatı 100 gram için ortalama 3 Bosna Markı’dır.
Pita: Yöresel Saraybosna yemeklerinin en popüler olanlarındandır. Bir hamur işi çeşidi olan pita içerisine peynir, ıspanak, patates, bal kabağı gibi farklı malzemeler konulabilir. Yuvarlak ya da düz şekilde hazırlanır. Yanında ayran içilmesi tavsiye edilir. Yerel fast food olarak bilinen pita hemen her yerde uygun fiyata bulunabilir.
Boşnak Böreği: Saraybosna’ya gelince tadılması gereken lezzetlerden bir diğeri de Boşnak böreğidir. Peynirli, kıymalı, patatesli ve ıspanaklı çeşitleri bulunan bu börek birçok yerde günün her saatinde bulunur. Özellikle kahvaltı için oldukça aranan bir seçenektir. Yanında ayran ile servis edilir.
Klepe: İtalyan ravolisine benzeyen bir yemektir. Eskiden fakir ailelerin ana yemeği olarak bilinse de günümüzde yöresel lezzetler arasına girmiş ve popüler olmuş bir yemek çeşididir. Küçük hamur işi parçalarının kıyma, soğan, tuz ve biber harcı ile doldurulması ile hazırlanmaktadır. Servis edilirken tercihe göre üstüne sarımsaklı yoğurt da konulabilmektedir.
Bey Çorbası: (Begova Çorba) Yöresel Saraybosna yemekleri arasında en ünlü olan çorba çeşididir. İçerisinde tavuk, havuç, maydanoz, limon suyu, biber ve tuz bulunmaktadır.
Soğan Dolma: Dolma ve sarma çeşitleri Saraybosna’da sık sık görülebilecek yemek çeşitlerindendir. Buraya özgü olanı ise soğan dolmasıdır. Soğan tadından hoşlanmıyorsanız bile bu yöresel lezzeti tatmanızda fayda vardır. Genellikle yoğurt ile servis edilmektedir.
Bosanski Lonac: Zengin içeriği ve lezzetli tadı ile bilinen bir yemek çeşididir. Et ve farklı sebze çeşitleri ile hazırlanır. Kullanılan sebze çeşitleri arasında karnabahar, patates, domates, havuç, maydanoz, sarımsak ve biber vardır. Pişirme sürecinde içerisine 1 -2 kaşık beyaz şarap eklenmektedir. Orijinalinde seramik bir kapta büyük büyük doğranmış et ve sebzeler yaklaşık 3 – 4 saat pişirilir.
Filovana Paprika (Biber Dolması): Pirinç ve dolmalık biber ile hazırlanan bir yemektir. Harcı domates, biber, yumurta, baharat, kıyma gibi şeylerle çeşitlendirilir. Ekmek ya da patates püresi ile servis edilir. Ayrıca yanında yoğurt ve salata da sunulur.
Sarma: Türk yemeği olarak bilinen yaprak sarmasıdır. Harcı pirinç, domates, soğan, baharat çeşitleri ile lezzetlendirilir. Sıcak servis edilmesi tercih edilen sarmanın yanında yoğurt da sunulur. Sarmanın ekşi olanının makbul olduğu düşünülür.
Sis Cevap (Şiş Köfte): Ünlü Cevabi yemeğinin şişte hazırlanan halidir. Soğan ve baharatlar ile hazırlanan kıymanın şişte pişirilmesi ile yapılır. Yanında pilav ya da patates ile servis edilir.
Bamja (Bamya): Bosna Hersek yemek kültüründeki en önemli sebzelerdendir. Doğu kültürüne ait olduğu düşünülen bu sebze Saraybosna yöresel lezzetlerinden mutlaka tatmanız gereken bir çeşittir.
Kalja: Karnabahar ve et ile hazırlanan bir yemek türüdür. Ayrıca içerisinde havuç, sarımsak, maydanoz ve baharat da bulunmaktadır.
Tarhana: Kurutulmuş tarhana ile hazırlanan bir çorbadır. Bizim mutfağımızda tarhana tadına benzer bir lezzettir. Farkı içerisinde kullanılan baharat çeşitleridir.
İşkembe Çorbası: Türk mutfağı ile ortak bir nokta daha işkembe çorbasıdır.
Duvec: Sebze yahnisidir. Güvece benzer bir yemek çeşididir.
Kacamak: Mısır ve patates ile hazırlanan bir sebze yemeğidir.
Livno Peyniri: Livno kasabasında yapılan sarı bir peynir çeşididir.
Pavlaka: Creme Fraiche’ye benzer ekşi kremamsı bir peynir türüdür.
Baklava: Bildiğimiz baklavayı bir de Saraybosna’da denemek de fayda vardır.
Breskvica: Şeftali benzeri bir kurabiyedir.
Hurmasica: Tatlı bir şurup ile hazırlanan hurma tatlısıdır.
Sampita: Marshmallow benzeri, dolgulu bir hamur işi tatlısıdır.