Uluslararası Balkan Forumu’nda birlik çağrısı
Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi, Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Balkan Forumu, Balkan ülkelerinden gelen milletvekili, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu liderlerinin katılımıyla Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde başladı. Bursa Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Balkanların Türkiye için her zaman stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Müftüoğlu, Türkiye´nin her dönem Balkan ülkelerinin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini ve çözümü konusunda aktif rol oynadığını ifade etti. UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise, Balkanlar denilince akla gelen ilk şeyin acı dolu yaşamlar olduğunu söyledi. Balkanlarda çok dilliliğin, çok dinliliğin ve çok kültürlülüğünün öneminin ve zenginliğinin son dönemde anlaşılmaya başladığını anlatan Dilek, buna rağmen bölgede halen ciddi sorunların bulunduğunu söyledi.
BURSA AYRI BİR ÖNEME SAHİP
Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, Balkanların Türkiye’nin bir parçası olduğunu ve Bursa’nın ise Balkanlar için ayrı bir öneme sahip olduğunu açıkladı. Balkanlar ile ilgili önemli bir organizasyonun Bursa’da gerçekleştiriliyor olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Keskin, Bursa nüfusunun üçte birini Balkanlardan gelen soydaşların oluşturduğunu ifade etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Balkanlar’da bulunan eserleri Bursa’dakilerden ayrı tutmadığını anlatan Keskin, aynı özenle restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Keskin, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, son on yılda Osmanlı’dan kalan siyasi kültürün ve kurumların reddi üzerine kurulu Balkanlar politikasını terk etmiştir. Artık Balkanlar’daki sorunları kendi sorunları gören yeni bir politika izlenmektedir. Dış İşleri Bakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun deyimiyle, Türkiye’nin uluslararası konum içindeki siyasi, ekonomik ve kültürel ağırlığı Balkanlarda sahip olduğu etkinliğe ve performansa bağlı olmaya devam edecektir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından UÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı´nın başkanlığını yaptığı "Türkiye´nin Balkanlara Bakışı ve Balkanların Türkiye Algılaması" konulu oturum gerçekleştirildi. Oturumda söz alan El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı ve Makedonya Parlamentosu Milletvekili Behicuddin Şehabi, 1991 yılında yaşanan kargaşanın ardından Türkiye´nin Balkan ülkelerine yönelik ilgisinin arttığını, 2001 yılından itibaren ise Türkiye Cumhuriyet Devleti´nin bölgeye çok ciddi hizmetler getirmeye başladığını söyledi. Balkanlarda Türkiye sempatisinin ve coşkusunun olduğunu söyleyen Şehabi, “Türk işadamları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, birçok belediye Balkan ülkelerindeki tarihi eserlerin yenilenmesi ve restorasyonu konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştirmiştir” dedi.