İzmir Kitap Fuarı Açıldı
Bu sene 15. yaşını kutlayan, 303 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen fuarda geniş bir konu yelpazesi içinde konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 120 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşacaktır.
Yüksel Pazarkaya: 50. Sanat Yılı
Sanat hayatında 50. yılını kutlayan şair, çevirmen, dil bilimci Yüksel Pazarkaya 15. İzmir Kitap Fuarı’nın onur konuğu olarak fuar kapsamında düzenlenecek etkinliklerde yer alacak.
1940 yılında İzmir’de doğan Yüksel Pazarkaya, 1958 yılında eğitim için gittiği Almanya Stuttgart Üniversitesi'nden kimyager olarak diplomasını almıştır. Sonrasında Alman Dili ve Edebiyatı ile Felsefe bölümünü başarıyla tamamlayan Pazarkaya, 1973 yılında Edebiyat Bilimcisi olarak tanındı ve yaşamını yazar olarak sürdürmeye başlamıştır. Bir çok şiir, makale, roman ve çeviri yazıları yayınladı. 1961 yılında Almanca ve Türkçe'nin karışık olarak kullanıldığı tiyatro sistemini önerdi. 1962 yılında arkadaşlarıyla birlikte Stuttgarter Studio adını verdikleri ilk amatör tiyatro gurubunu kurdu. 1986 yılında Köln'de bulunan Alman radyosu WDR'de redaktör olarak çalışmaya başladı. 2000 yılında Orhan Veli, Nazım Hikmet ve Aziz Nesin'in kitaplarını Almanca'ya çevirdi. Bu çevirilerinden dolayı Dresden Teknik Üniversitesi (Technischen Universität Dresden) tarafından kendisine sanat ödülü (Chamisso-Poetikdozentur) verildi.
Okur ve Yazar Buluşmaları
Dokuz gün süresince yüzlerce yazar okurlarıyla buluşma fırsatı yakalayacaktır. Bu kapsamda Yüksel Pazarkaya, Füruzan, Tahsin Yücel, Doğan Hızlan, Gülten Dayıoğlu, Turgut Özakman, Oya Baydar, Ahmet Telli, İnci Aral, Enver Ercan, Tuğrul Keskin, Nihat Behram, Ataol Behramoğlu, Mavisel Yener, Ayla Kutlu, Muzaffer İzgü, Muazzez İlmiye Çığ ve pek çok değerli şair, yazar ve bilim insanı İzmir Kitap Fuarı’nda etkinlik ve imza günlerinde yer alacaktır.
TÜYAP Çocuk Kulübü-23 Nisan Çocuk Şenliği
TÜYAP Çocuk Kulübü bünyesinde bu sene de 23 Nisan Çocuk Şenliği çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır. Söyleşi, okuma saati, atölye çalışmaları ve gösteriler gibi 20’ye yakın kültür ve edebiyat etkinliğinin yer alacağı program 20- 21 ve 22 Nisan 2010 tarihleri arasında düzenlenecektir.
Fuar’ın Sergileri
15. İzmir Kitap Fuarı etkinliklerin yanı sıra önemli sergilere ev sahipliği yapıyor.“Yazarları da Çizerler” Kemal Buluş’un çizimlerinden yazar portrelerinden oluşan bir karikatür sergisi. Buluş, çizdiklerinin izleyici tarafından kendi bakış açısıyla görülmesini sağlıyor. Sergide öncelikli olarak resimlenen insanlar; kalemi ve hayat hikâyesi ile toplumsal mücadeleye yön veren emekçileri ele alıyor.
Birzamanlar Yayıncılık ve Punto Yayınları’nın çok sayıda fotoğrafçının katkısıyla hazırladığı “Türkiye’nin Siyahları” sergisi, Osmanlı döneminde köle olarak Afrika’dan Türkiye’ye getirilenleri ve bunların günümüzde yaşayan torunlarını görünür hale getirmeyi amaçlıyor.
“Anadolu’da Yolculuk” sergisi Yolculuk dergisi görsel yönetmeni Faruk Akbaş’ın çektiği fotoğraflarla Anadolu’da köyleri, şehirleri, dağları, yaylaları ve buralarda sürüp giden birbirinden farklı, yaşamları, asırlardır devam eden gelenekleri, kaybolmaya yüz tutmuş zanaatları konu ediniyor.
Bir su yurdu olan Allianoi “Su ve Allianoi…”sergisi, arkeologlar, fotoğrafçılar ve gönüllüler tarafından Allianoi kazısının yapımı sırasında hazırlandı. 1998 yılından bugüne yapılan Allianoi yolculuğunun öyküsü olarak tarif edilebilen sergi, sıcak şifalı suların 2000 yıllık geçmişiyle günümüzde yerüstü sularının altında kalıp kalmayacağını ironik bir bakış açısıyla göz önüne sermektedir.
Saygılarımızla,
TÜYAP A.Ş.