1933 Şehir Planı’nda bir adım daha: Yine istimlâk yine yıkım

26 Nisan 2024 - 04:22

1933 Şehir Planı’nda bir adım daha: Yine istimlâk yine yıkım

1933 Şehir Planı’nda bir adım daha: Yine istimlâk yine yıkım
Son Güncelleme :

31 Temmuz 2009 - 22:00

223 okuma
(Last Updated On: 31/07/2009)

Yenice-Mahalle-Camii31 Temmuz 2009 tarihinde 1933 Şehir Planı kapsamında Gümülcine’nin Yenice Mahalle bölgesinde kırk bir ev ile Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras tarihi bir camiinin yıkılması kararına Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tepkisi büyüyerek devam ediyor.

 

 

 

 

 

 

Batı Trakya Olay’ın haberine göre Rodop İli Kentsel Çevre Düzenleme Dairesi, Gümülcine Şehir Parkı’nın kuzeydoğusunda bulunan müstakil evlerin şehir planında yeşil alan olarak görünmesi sebebi ile yıkılacak binaların metrekarelerinin belirlenmesi amacı ile 29 Temmuz 2009 tarihinde tespit çalışması yaptı.* Tazminat miktarının belirlenmesi amacı ile yapılan tespit çalışmasına göre yıkılması öngörülen 41 yer arasında Gümülcine Azınlıklık Vakıflar İdaresi’ne ait Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalan Yenice Mahalle Camii ve Camii ile aynı bahçede yer alan Yenice Mahalle Azınlık İlkokulu bulunuyor. Ayrıca yıkılması öngörülen evler arasında Eski Rodop İli PASOK Milletvekili Galip Galip’e ait ev de bulunuyor.

Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras camii de yıkılacak

1933 Şehir Planı kapsamında alınan yıkım kararına Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tepkisi giderek büyüyor. Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “1933 Şehir Planı, Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait taşınmazlar ile vakıf malları ve camileri hedef alan bir plandır. Kültürel miras olarak ifade edilen cami ve binaları da kapsamına alan 1933 Şehir Planı, Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalan anıt ve yapıları da hedef almaktadır. Bu anlamda Şehir Planı, büyük bir kültürel tahribata yol açmaktadır. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Şehir Planı’nın değiştirilmesi konusunda ısrarlarına karşın plan kapsamında istimlâk ve yıkım devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.