DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 2022300-0.19941%
İzmir
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:11

SABAHA KALAN SÜRE

2025-2027 Periyodu Bütçe Daveti Resmi Gazete’de
81 okunma

2025-2027 Periyodu Bütçe Daveti Resmi Gazete’de

ABONE OL
15/09/2024 20:20
2025-2027 Periyodu Bütçe Daveti Resmi Gazete’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan bildirimde, Merkezi İdare Bütçesi’nin hazırlık çalışmalarını yönlendirmek üzere 2025-2027 devrini kapsayan Orta Vadeli Program’ın (OVP) yayımlandığı ve OVP’de iktisat ve maliye siyasetlerinin temel maksatlarının belirlendiği belirtildi.

Bu kapsamda 2025-2027 devrinde, makroekonomik ve finansal istikrarın güçlendirilmesi, mali disiplinin korunması, orta vadede enflasyonun tek haneye düşürülerek fiyat istikrarının sağlanması, AR-GE ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi, yeşil ve dijital iktisada geçiş odağında teknolojik dönüşümün sağlanması, beşeri sermayenin güçlendirilmesi, iş gücü piyasasının daha da aktifleştirilmesi, iş ve yatırım ortamının uygunlaştırılması ve iktisatta kayıt dışılığın azaltılmasının temel hedef olduğu vurgulandı.

Tebliğde, birebir devirde maliye siyasetinin temel gayelerinin, başta zelzele kaynaklı harcamalar olmak üzere, gerekli muhtaçlıklar karşılanırken mali disiplinin iktisatta inanç ve istikrarı artıran çıpa olarak korunması ve güçlendirilmesi, afet idaresinin tüm süreçlerinin aktif biçimde yürütülmesi için gerekli finansmanın sağlanması, kamu açığının kademeli olarak azaltılması, yeşil ve dijital dönüşüme katkı sağlanması, para, maliye ve gelirler siyasetlerinin birbirini dayanaklar nitelikte kararlı bir formda uygulanması olduğu söz edildi.

Ayrıca, vergilemede istekli ahenk, öngörülebilirlik ve şeffaflığın artırılması, vergide adaletin güçlendirilmesi, geliri adil bir halde tekrar dağıtan ve vergiyi tabana yayan bir yaklaşımla gelirlerin artırılması, kayıt dışılıkla gayretin kararlılıkla sürdürülmesi ile kontrol faaliyetlerinde ve tahsilatta aktifliğin artırılması da emeller ortasında yer aldı.

“Verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek”

Kamu yönetimlerinin OVP’de belirlenen siyaset, önlem ve öncelikler doğrultusunda hareket ederek kendilerine tahsis edilen ödenekleri aşmadan kaynaklarını tesirli, ekonomik ve verimli biçimde kullanacakları vurgulanan bildirimde, şu tabirlere yer verildi:

“Şubat 2023’te meydana gelen sarsıntıların yol açtığı hasarın telafi edilmesi ve afet risklerinin azaltılması için gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilecektir. Kaynak kullanımında aktifliğin ve verimliliğin artırılması maksadıyla harcamaların sistematik olarak gözden geçirilmesi sürdürülecek, verimsiz harcama alanları tasfiye edilecektir. Kamu hizmetleri verimlilik ve tasarruf anlayışıyla yürütülecek, tasarruf önlemlerine ahenk sağlanacak ve izlenecektir. Kamu yatırım programında rasyonelleştirme çalışmaları yapılmak suretiyle kısa müddette tamamlanarak ekonomik ve toplumsal yarar üretecek yatırımlar önceliklendirilecektir. Kamu taşıtlarının kullanımı muhtaçlık tahlilleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde sistematik olarak gözden geçirilecek, muhtaçlık fazlası olan yahut ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecektir. Hazine nakit rezervinin güçlendirilmesi ve daha aktif kullanımı için ‘Tek Hazine Kurumlar Hesabı’nın kapsamı daha da genişletilecektir. Süreklilik arz etmeyen ve konjonktüre dayalı gelirlerin oluşturduğu süreksiz kaynaklara karşılık olarak kalıcı mahiyette harcama oluşturulmayacaktır. Kamu yatırım, harcama, teşvik ve dayanaklarının aktifliği artırılacaktır.”

Tebliğde, merkezi idare kapsamındaki kamu yönetimlerinin, OVP, Bütçe Daveti ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi’nde yer alan makro siyasetler, gaye ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükler, ödenek teklif tavanları, genel prensipler ve standartlar ile çok yıllı bütçeleme anlayışını temel alarak 2025, 2026 ve 2027 yıllarına ait bütçe tekliflerini sunacakları bildirildi.

Tebliğ ekinde, 2025-2027 Devri Bütçe Hazırlama Rehberi’ne de yer verildi.

Muhabir: Hülya Ömür Uylaş

En az 10 karakter gerekli