Kötülükleri Beraberinde Götür

28 2024 - 12:02

Kötülükleri Beraberinde Götür

(Last Updated On: 30/12/2023)

Ardımızda bırakmak üzere olduğumuz 2023 yılı büyük acılara sahne oldu, tarihe yazılacak insan trajedileriyle doluydu. Oysa ki her yıl başı olduğu gibi bu yıl için de insanoğlu ne çok umut ve beklentilerle yeni yılı karşılamış, hayalinin en güzel temenilerinin gerçekleşmesini dua etmiştir. Huzur ve barış içerisinde yaşanması gereken bu dünya maalesef savaş alanına dönüşüp, yüzbinlerce insanın katlediledildiği vahşi bir yere dönüştü. Medeniyet , insan hakları, özgürlük, demokrasi kavramları anlamını yitirdi, bu kargaşada zalimler bir hiç uğruna barbarca masum insanları katletti, sözde barış yanlısı güçler yaşanlara seyirci kaldı.

Vatanından edinen yüzbinlerce masum insan can güvenliği olmadan, herşeyini bırakarak, soğuk, çetin kış günlerinde belirsizliğe yürüdü. Çoğu savaştan, garantili ölümden kurtulmak düşüncesiyle göçe başvurduysa da maalesef yeni , özgürlük bir hayata kavuşacak yerde, ölüm pençesine yakalandı, bütün hayal ve umutlarıyla birlikte yeryüzünden izi silindi. Ardında kalan analar, babalar, kardeşler, eşler, evlatlar, dost ve tanıdıkları acılar yaşadı. Acılar içinde kıvranan, sevdiklerinden mahrum kalanların da akibeti belli değil, bugün değil, oysa ki yarın onlar da evinden olmak mecburiyetinde kalabilecek, başka diyarlarda, yabancı yerlerde baştan hayata tutunmaya çalışacak. Bugün kendi vatanını daha iyi bir yaşam için terkeden, bedbaht bir durumda, genç bir insanın intihar teşebbüsünde bulunduğu haberi çok üzücü. İyi beslenmemiş, zayıf bedeninde hayat sevincini yitiren genç insanı bu hamleye iten sebebler düşündürücü.

Hayatın baharında kışların en çetinini yaşayan bu bedende, cana dert olan, çözülemeyecek sıkıntı ne olabilir? Yirmili yaşlarda aşk, meşk yaşaması beklenen gencin, hayatı hazmedemeyecek kadar yoran, yaşamasını çileye çeviren adaletsizlik, eşitsizlik, güvensizlik faturasını ödetiyor. Şans eseri yakınında bulunan iki sağlam gencin hızlı müdahalesiyle intiharı engellenen gence bir gönül dostu insanın neden bunu yapmak istedin yavrum sorusuna aldığı cevap şaşırtıcı. Canım çok sıkıldı, artık dayanamıyorum, bitsin istedim demesi, içten bir ah çekmesi, kimsesiz, yalnız kalmışlığı, vatanından uzaklarda, sevgisiz, ilgisiz tek başına yaşam kuracak gücüne sahip olmaması, günlerce sebepsizce hor görülmesi, bir dilim ekmek kazanayım diye çalıştığı emeğin karşılığını alamaması, kardeşinden habersiz kalması, hepsi canına iyice işlemiş, ahirete göçün en güvenilir bir yer olarak hayalinde canlanmaya başlaması ve intihara teşebüs etmesi…

İçinde saklı kalan daha kimbilir ne yaşadıkları var, kendisini hayata küstüren, canını hiçe saymasına vesile olan ne tür azaplara maruz kaldı, yaşı hala çocuk sayılacak insan. İçine biriken korkular, karanlıklar, kaygılar, hayata veda etmekle biter zanlar. Bir daha yapmayacağına söz ver demişti orda bulunan kadın, söz veremem diye yanıt vermesi. Canına kıymaya hazır genç insan, verilen söze ihanet etmenin çirkinliğinin bilincinde, sözünde duramam endişesiyle söz vermekten sakınan, aslında içi pamuk gibi yumuşak, sevgiye muhtaç , kanadı kırık yavrucak. Şimdi nerdesin, içinde az da olsa huzuru yakalayabildin mi, kendini afedebildin mi, kendinle barışık yaşama bağlanabildin mi? Senin kaderini yaşayan kimbilir nekadar acı çekenler var?

2023 yılını uğurlarken, savaşlar, yıkımlar, kötülükler geride kalsın diyoruz, gelecek 2024 yıl intihar teşebbüsüne iten sebeplerin yok olacağı, hayata sımsıkı bağlanmayı sağlayacak saadet ve güzelliklerin olmasını diliyoruz, bugün intihar teşebbüsünde bulunan gencin içten kahkahalar atacağı çok mutlu bir yıl olsun, yaşlısı, genci demeden herkes özgürlük nağmeleri nde doyasıya dans etsin, barışın en güzel şarkılarını söylesin…

Zeynep Hüseyin

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.