DOLAR 33,2309 0.34%
EURO 36,2864 1.28%
ALTIN 2.608,030,23
BITCOIN 2017010-1.54207%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Gurbetçiler her yıl memleket hasretiyle geldikleri Karakoçan’da nüfusu 3’e katlıyor
89 okunma

Gurbetçiler her yıl memleket hasretiyle geldikleri Karakoçan’da nüfusu 3’e katlıyor

ABONE OL
04/08/2024 06:00
Gurbetçiler her yıl memleket hasretiyle geldikleri Karakoçan’da nüfusu 3’e katlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ELAZIĞ (AA) – 1960’lı yıllardan itibaren Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa ve İngiltere üzere ülkelere çalışmaya giden gurbetçiler yaz tatillerini baba ocağı Karakoçan’da geçiriyor.

Memleket hasretiyle her yıl yaz aylarında kilometrelerce yol katederek Karakoçan’a gelen gurbetçiler, akrabaları ve arkadaşlarıyla hasret gideriyor.

Bu buluşma sayesinde nüfusun 3’e katlandığı ilçede gurbetçiler park ve bahçelerde sevdikleriyle vakit geçiriyor, alışveriş yapıyor.

Köylerinin gereksinimlerinin karşılanmasına da katkı sunuyorlar

Gurbetçiler memleket hasretiyle geldikleri köylerinde gereksinimlerin karşılanması için yürütülen çalışmalarda muhtar ve hemşehrilerine takviye de sunuyor.

Parke taşı döşeme, içme suyu tesisatı bakım ve tamiratı, köylerde ortak alanların paklığı üzere çalışmalara katkıda bulunan gurbetçiler, Karapınar köyünde de cami yaptırdı.

Gurbetçiler, bunun yanı sıra ilçedeki Yeni Mahalle ve Aşağıovacık köylerinde cami imaline da takviye sundu.

“Memleketimi, vatanımı, toprağımı seviyorum”

1990 yılında gittiği Almanya’nın Stadthagen kentinden her yıl memleketine gelen Hayrettin Aydın, AA muhabirine, inşaat kesiminde çalıştığını anlattı.

Bir mühlet personel olarak çalıştıktan sonra kendi işini kurduğunu belirten Aydın, “Yaz mevsiminde de memleketimize geldim. Bulduğum her fırsatta geliyorum. Memleketimi, vatanımı, toprağımı seviyorum. Varım yoğum memleketim. Memleketim, akrabalarım, dostlarım, tanıdıklarım her vakit önceliğim olmuştur. İleride memleketime dönmeyi düşünüyorum.” dedi.

“Hasret gideriyoruz”

Hollanda’nın Den Haag kentinden gelen 2 çocuk babası Ayetullah Günay, akrabalarından etkilenerek gittiği yurt dışında 10 yıldır çalıştığını belirtti.

Buldukları her fırsatta Karakoçan’a tatile geldiklerini tabir eden Günay, şunları söyledi:

“Nereye gidersek gidelim insan ilişkin olduğu coğrafyada huzur bulabiliyor. Kısa periyot de olsa geliyoruz, memleketimizi ziyaret ediyoruz. Memleketimizi, akrabalarımızı görüyor, memnun oluyoruz. Gurbetteki 11 ayın gerilimini bu bir ayda atmaya çalışıyoruz, âlâ geliyor. Karakoçan’ın nüfusunun birçok Avrupa’da olduğu için ve yaz aylarında Avrupa’nın öbür kentlerinde olan akrabalarımız, arkadaşlarımız, dostlarımız da buraya geliyor. Burası buluşma noktamız oluyor, birbirimizi görüyoruz. Şenlik havasında geçiyor. Burada hasret gideriyoruz.”

Almanya’nın Stadthagen kentinden gelen 29 yaşındaki Bilal Aydın da Almanya’da doğup büyüdüğünü ama baba ocağı memleketinden vazgeçemediğini belirtti.

Her yıl memleketine geldiğini anlatan Aydın, “Akrabalarımızı görmeye ve baş dinlemeye geliyoruz. Almanya’da inşaat bölümünde kendi firmamız var. O işle ilgileniyoruz. Burada da birkaç mesken yapmaya karar verdik. Bu türlü yatırımlarımız oldu. Burada akrabalarımız var ayrıyeten yurt dışından gelen akrabalarımız da var. Ailece toplandık, hoş vakit geçiriyoruz.” sözlerini kullandı.

Hollanda’nın Utrecht kentinden gelen Enes Akbulut ise her yaz geldiği memleketini çok sevdiğini, eş, dost, akraba ziyareti yaparak memleket hasreti giderdiklerini vurguladı.

Esnaf yaz aylarında yaşanan canlanmadan memnun

İlçe esnafı Bülent Eser ise yaz aylarında gurbetçilerin gelişiyle ilçede iş yoğunluğunda büyük artış olduğunu tabir etti.

Memleket hasreti çeken gurbetçilerin her yaz Karakoçan’a geldiğini anlatan Eser, yaz aylarında yaşanan bu hareketlilikten mutlu olduklarını belirtti.

Eser, “Onlar bizim konuğumuz. Konuklarımızı çok hoş ağırlıyoruz.” dedi.

“Gurbetçilerin gelmesi ilçe iktisadına büyük katkı sağlıyor”

Karakoçan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayrettin Bal da geçmişte çalışmak için yurt dışına giden hemşehrilerinin tatil için geldikleri ilçeye canlılık kattığını söyledi.

Bal, “İlçemizin nüfusu 15 bin fakat yaz aylarında girişlerle 45 bini aşıyor. Gurbetçilerin gelmesi ilçe iktisadına büyük katkı sağlıyor. Ailelerimizin yaz aylarında vakitlerini bizimle geçirmeleri bizi sevindiriyor. Bundan memnunluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: Suat Öztürk,İdris Demir

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.