DOLAR 34,0889 0.11%
EURO 37,6484 0.05%
ALTIN 2.742,53-0,02
BITCOIN 19321363.20979%
İzmir
27°

PARÇALI BULUTLU

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Ulusal İstihbarat Akademisinden “İsrail’de Radikal Sağ” raporu
116 okunma

Ulusal İstihbarat Akademisinden “İsrail’de Radikal Sağ” raporu

ABONE OL
04/08/2024 07:00
Ulusal İstihbarat Akademisinden “İsrail’de Radikal Sağ” raporu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Raporda, 7 Ekim olaylarından daha evvel “İsrail’deki radikal sağ ve işgalci yerleşimciliğin” İsrail siyasetinde nasıl hayat bulup geliştiği anlatılıyor.

Milli İstihbarat Akademisinden yapılan açıklamaya nazaran, akademinin hazırladığı “İsrail’de Radikal Sağ” raporunda, 7 Ekim sonrasında İsrail’in politik ve askeri atılımlarının en belirleyici toplumsal bölümlerinden birinin, ülkedeki fanatik, şiddet yanlısı, çok sağcı kümeler olduğu belirtildi.

Raporda bu kümelerin, mevcut durumda Gazze’nin işgal altında tutularak, Gazzelilerin sürülmesini ve bu toprakların yerleşime açılmasını savunduğu vurgulandı.

Temel motivasyon “vadedilmiş toprak” inancı

Raporda, Filistin coğrafyasında ve bilhassa de 7 Ekim sonrasında Gazze’de, İsrail’in yürüttüğü kanlı taarruzların teolojik ve politik bağlamının çözümlenmeye çalışıldığı kaydedildi.

İsrail’deki çok sağ siyaset ile işgalci yerleşimciliğin örtüştüğü bildirilen raporda, İsrail çok sağının temel motivasyonunun, “Ürdün Irmağı’ndan Akdeniz’e kadar olan bölgenin dini motivasyonlarla büsbütün Yahudileştirilmesi olduğu” belirtildi.

Raporda, İsrail’in 1967’den beri Doğu Kudüs, Batı Şeria, Golan Zirveleri ve 2005/2023 devri hariç Gazze’yi milletlerarası hukuka ters olarak işgal altında tuttuğu aktarıldı.

1967 yılı sonrasında ise dini motivasyonlarla buralarda işgalci yerleşimler kuran çok sağcı Yahudi kümelerin, İsrail’in bu bölgelerde askeri varlık göstermek için mazeret olarak kullandığı ögeler olduğu kaydedilen raporda, bu istikametiyle yerleşimlerin de İsrail jeopolitik düzleminin ileri karakolları olarak görüldüğünün altı çizildi.

İsrail’in güvenlik sağlama kapasitesinin yetersizliği ve bu bölgelerde iskan edebileceği kâfi Yahudi nüfusuna sahip olmamasına da dikkati çekilen raporda, bu bağlamda Batı Şeria ve Gazze’nin ilhak edilerek, direkt siyasal egemenlik alanına dahil edilmesinin imkansız olduğu vurgulandı.

İsrail’de çok sağ-seküler tansiyonu var

Raporun devamında ise “Batı Şeria’da yaşayan işgalci yerleşimci kümelerin, İsrail’den bu bölgede daha fazla askeri varlık göstermesini talep etmesi ve Filistinlilere karşı terör aksiyonlarında bulunarak tansiyonu dorukta tutmasının önemli bir askeri ve finansal maliyeti vardır. Bu durum da İsrail’deki fanatik, çok sağcı kümelerle kıymetli bir kısmını liberal-seküler İsraillilerin oluşturduğu üst seviye askeri takımlar ortasında önemli bir tansiyona sebep olmaktadır.” sözleri kullanıldı.

Raporda, 2005’te Gazze’den çekilen İsrail’in yerleşimleri boşaltmasının ise yerleşimcilerin İsrail Devleti’ne karşı kuşkucu ve temkinli tavırlar geliştirmesine sebep olduğu anlatıldı.

Bu güvensizlik ortamında fanatik çok sağcı kümelerin, gerektiğinde devlete karşı yasal ve devletten bağımsız finansal gereksinimlerini karşılamak üzere çeşitli sivil toplum ağları kurduğu aktarılan raporda, devletten büyük dayanak alsalar da bu kuruluşların, çok sağın İsrail siyasetine angaje olmasının kıymetli araçları haline geldiği belirtildi.

İsrail radikal sağının devlet takımlarıyla yaşadığı tansiyonların de anlatıldığı raporda, İsrail’in en sağ eğilimli koalisyonunun Ocak 2023’te İsrail Yüksek Mahkemesinin yapısını ve yetkilerini değiştirme teşebbüsüne vurgu yapıldı. İsrailli “askeri elitlerin” açıktan reaksiyonunu çekerek durumu daha da gergin hale getirdiği belirtildi.

Netanyahu soykırıma girişti

7 Ekim sonrasında gelişen Gazze’nin işgali sürecinde, “askeri seçkinler ve sağ koalisyon” ortasındaki çatışmanın yeni bir düzleme taşındığı söz edilen raporda, askeri kanadın yeniden kanlı fakat görece daha denetimli bir işgal süreci yürütme planları yaptığı kaydedildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun başını çektiği hükümetin ise açıktan soykırıma girişerek, siyasi takviye kayıplarını toparlamaya çalıştığı ve Netanyahu’nun sürecin gidişat ve nihayetini belirsizleştirdiğine işaret edildi.

Aşırı sağcı kümelerin, Gazze’deki işgalin kalıcı hale getirilmesini ve Gazze’nin Yahudi yerleşimine açılmasını savunmasının, İsrail ordusuyla yaşadıkları tansiyonun yeni ögelerinden biri olduğu aktarılan raporda, ordunun, mevcut hükümete muhalif duruşunun da tesiriyle burada Yahudi varlığını teminat altına almanın büyük askeri ve finansal maliyetleri olacağını öne sürdüğü tespiti yapıldı.

Muhabir: Yıldız Nevin Kasım

En az 10 karakter gerekli