DOLAR 33,4502 0.25%
EURO 36,6784 0.25%
ALTIN 2.594,690,41
BITCOIN 18661842.52096%
İzmir
37°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Emtia piyasasında geçen hafta düşüş eğilimi görüldü
69 okunma

Emtia piyasasında geçen hafta düşüş eğilimi görüldü

ABONE OL
05/08/2024 23:20
Emtia piyasasında geçen hafta düşüş eğilimi görüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – ABD’de açıklanan ekonomik datalar resesyon kaygılarının varlık fiyatları üzerinde tesirli olmasına neden oldu.

Emtia piyasasında, ABD’de açıklanan istihdam raporundaki bilgilerin resesyon telaşını artırması ve Çin kaynaklı talep kaygılarıyla geçen hafta düşüş eğilimi görüldü.

ABD’de açıklanan bilgilere nazaran tarım dışı istihdam 114 binle beklentilerin epeyce altında artarken, haziran ayındaki 206 binlik tarım dışı istihdam verisi de 179 bine revize edildi.

Ülkede saatlik çıkarlar yüzde 0,2 ile öngörülerin altında yükselirken, işsizlik oranı yüzde 4,3’le Ekim 2021’den bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

Geçen hafta ons bazında altın yüzde 2,3, gümüş yüzde 2,2, platin yüzde 2,1 bedel kazanırken, paladyum yüzde 1 paha kaybetti.

Analistler, faiz indirimlerinin yaklaşması ve tahvil faizlerindeki gerilemenin altın başta olmak üzere değerli madenlerin fiyat artışlarını desteklediğini söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) siyaset faizini yüzde 5,25-5,50 düzeyinde sabit bıraksa da eylül ayındaki toplantıda faiz indirimine başlayabileceği sinyali verdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının akabinde yapılan açıklamada, enflasyonun gerilediği fakat hala bir ölçü yüksek seyrettiği belirtilerek, “Son aylarda Komite’nin yüzde 2’lik enflasyon maksadına hakikat biraz daha ilerleme kaydedildi.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Fed Başkanı Jerome Powell da bankanın faiz kararının akabinde düzenlediği basın toplantısında, enflasyon konusundaki inancın artması ve iş gücü piyasasının gücünü müdafaası halinde faiz indiriminin eylülde masaya gelebileceğini tabir etti.

Fed’in para siyaseti kararı ve Powell’ın yönlendirmeleriyle tahvil piyasalarında dün alış yüklü bir seyir izlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,79’a kadar gerileyerek 27 Aralık 2023’ten bu yana en düşük seviyeyi test etti.

Resesyon tasaları ve jeopolitik riskler de inançlı liman varlıklara olan talebi artırdı. Öte yandan tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar, libre bazında bakırda yüzde 0,5, nikelde yüzde 3,1 artarken, kurşunda yüzde 2,2, çinkoda yüzde 0,6 ve alüminyumda yüzde 1,1 azaldı.

Brent petrolde kayıplar yüzde 3 oldu

Enerji kümesine bakıldığında Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3, New York Ticaret Borsası’nda süreç gören doğal gazın İngiliz Termal Ünitesi (MMBtu) cinsinden fiyatı yüzde 1,4 azalış kaydetti.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de talep tasaları ve öteki para üniteleri karşısında güç kazanan dolar fiyatların düşüşünde tesirli oluyor.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’den gelen zayıf ekonomik bilgiler, petrol fiyatları üzerinde aşağı istikametli baskı oluşturmaya devam ederek piyasa oyuncularının talep tasalarını destekledi.

Çin’de açıklanan ekonomik datalara nazaran, ülkede 2. çeyrek GSYH geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 4,7 artarak beklentilerin altında kaldı. Ülkede perakende satışları ise yüzde 2 artarak Aralık 2022’den beri en yavaş artışını kaydetti.

Chicago Ticaret Borsasında kile başına fiyatlar, buğdayda yüzde 3,2 artarken, mısırda yüzde 1,5, soya fasulyesinde ve pirinçte yüzde 1,9 azaldı.

Intercontinental Exchange’de libre bazında fiyatlar, pamukta yüzde 0,5, kahvede yüzde 0,1 artarken, şekerde yüzde 1,4 azaldı. Kakaonun ton başına fiyatı ise haftayı yüzde 5,7 düşüşle tamamladı.

Küresel iktisada yönelik görünüm nedeniyle artan talep telaşları nedeniyle tarım kümesinde da karışık bir seyir izlendi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş de mısır fiyatlarının azalmasına neden oldu.

Muhabir: Burhan Sansarlıoğlu

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.