DOLAR 34,0997 0.22%
EURO 37,9379 0.17%
ALTIN 2.816,72-0,28
BITCOIN 20633704.90525%
İzmir
27°

KAPALI

05:14

SABAHA KALAN SÜRE

Dülük Antik Kenti jeofiziksel çalışmalarla gün yüzüne çıkarılacak
144 okunma

Dülük Antik Kenti jeofiziksel çalışmalarla gün yüzüne çıkarılacak

ABONE OL
11/08/2024 03:20
Dülük Antik Kenti jeofiziksel çalışmalarla gün yüzüne çıkarılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

GAZIANTEP (AA) – Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi işbirliğinde, merkez Şehitkamil ilçesi Dülük Mahallesi yakınlarındaki antik kentte bu yıl yürütülecek hafriyat çalışmaları başladı.

Milattan evvel binlerce yıl öncesine tarihlendirilen ve insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biri olarak farklı dinlere mesken sahipliği yapan antik kentin hafriyat başkanlığını Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Blömer yürütüyor.

Blömer, AA muhabirine, antik kentin Roma ve Bizans periyotlarında epey kıymetli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Kazı çalışmalarının yaklaşık 2 ay süreceğini belirten Blömer, “Burada yürüttüğümüz çalışmalarla bölgedeki antik devir hakkında yeni bilgiler ortaya koymayı ümit ediyoruz. Bu yıl çalışmalarımızın odak noktası Roma devri tapınak alanındaki çalışmalar. Öncelikle araştırmalarımızı bu alanda ilerleteceğiz. Çalışmalarımızın öbür bir noktasını da arşiv binasında gerçekleştireceğiz. Geçen yıllarda yaptığımız çalışmalarda ortaya çıkardığımız mühür baskılarındaki araştırmayla kentin bürokrasi ve idare biçimini biraz daha anlamaya çalışacağız.” diye konuştu.

Arkeolojik çalışmaların yanı sıra bölgeyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için antik kentteki “Keber Tepesi”nde değişik alanlarda jeofizik çalışmaları yapacaklarını aktaran Blömer, şunları söyledi:

“Jeofiziksel çalışmalarla toprak altında kalan binaların, yapıların yahut kalıntıların varlığını ortaya çıkarmak istiyoruz. Böylece şuurlu ve noktasal çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu yıl jeofizik çalışmaları bütün dönem devam edecek. Edirne, Bitlis ve Isparta üniversitelerinden oluşan bir grup olacak. Jeoradar ve jeomagnetik üzere metotlarla toprak altında kalan kalıntıları görmeyi amaçlıyoruz. Buradan edindiğimiz bilgilerle hafriyatını yapmak zorunda kalmadan bilgiye ulaşma talihimiz olacak. Böylece kalıntıların büyük bir kısmını koruyabileceğiz.”

Blömer, ayrıyeten hayvanlara ilişkin kemik buluntularının da inceleneceğini ve böylece o devirdeki kentin ömrü hakkında daha fazla bilgiye ulaşabileceklerini ekledi.

Dülük Antik Kenti

Antik devirde güney, kuzey, doğu ve batıdan uzanan ticaret yollarının kesiştiği kavşak noktasında yer alan, Asurlular devrinde Mezopotamya’dan Kilikya’ya, Helenistik ve Roma devrindeyse Antakya ve Kilikya’dan Zeugma’ya uzanan İpek Yolu’nun güzergahında bulunan Dülük Antik Kenti, milattan evvel binlerce yıl öncesine tarihlendiriliyor.

Taş Dönemi’nin yanı sıra Bakır Çağı’ndan kalma yapıtlara ve bilinen en eski matematik süreçlerine rastlanılan antik kentte, Eski Taş Çağı’ndan da izler bulunuyor.

Hititler, Medler, Asurlular, Persler ve İskender imparatorluğu ortasında el değiştiren antik kent, barındırdığı eserler ve tarihi yapılarla pek çok medeniyetin bilgilerini bugüne aktarıyor.

Bir periyot Mitra inancının hakim olduğu kentte, dünyada bilinen, yer altına inşa edilen Mitras tapınaklarının en büyüğü yer alıyor.

Muhabir: İsimsiz Günebakan

En az 10 karakter gerekli