DOLAR 33,9680 0.22%
EURO 37,8482 0.13%
ALTIN 2.716,930,37
BITCOIN 0%
İzmir
36°

AÇIK

13:12

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Çukurova’nın sulamasına gelecek yıl ek 860 milyon metreküplük dayanak sağlanacak
125 okunma

Çukurova’nın sulamasına gelecek yıl ek 860 milyon metreküplük dayanak sağlanacak

ABONE OL
13/08/2024 07:00
Çukurova’nın sulamasına gelecek yıl ek 860 milyon metreküplük dayanak sağlanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, iklim değişikliğinden etkilenen Çukurova’da yapılan yatırımların hali hazırda mevcut ziraî üretimi karşıladığını belirterek, “2025 sulama döneminde Çatalhan Barajı’ndan ek su alınmasıyla ilgili çalışmalarımızı bitirdiğimizde yaklaşık 860 milyon metreküp suyu çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız.” dedi.

Yumaklı, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin problemlerini yanıtladı.

Adana Çukurova’da yaşanan su düşüncesinin sorulması üzerine Yumaklı, iklim değişikliğinin tesirlerinin Çukurova’da sıcaklık ve buharlaşma üzere sıkıntıları beraberinde getirdiğini söyledi.

Yumaklı, Çukurova’ya son 22 yılda 149 tesis yapıldığını belirterek, “Bu yapılan yatırımların hali hazırda mevcut ziraî üretimi karşıladığını söylemek mümkün lakin bundan sonraki periyot için hem Seyhan hem Çatalhan barajlarında kullanılmayan meyyit hacimdeki suyun kullanılması üzere projeler üretilmeye devam ediliyor. Seyhan Barajı’ndan su transfer ihalesine bu ay içerisinde çıkmış olacağız.” diye konuştu.

Bölgedeki sulama birliğinin çiftçileri üçüncü ekim periyodu için uyardığını anımsatan Yumaklı, “Bu ikaz birtakım basın yayın organlarında ‘tarımı bitirme’ dokümanı olarak açıklandı. Bunu tümüyle reddediyorum. Her halükarda suyumuzu verimli kullanmamız gerekir. Buradaki uyarıyı bu biçimde lanse etmek büyük bir aymazlık. Esasen tarımla ilgili her hususa ‘bittik’ penceresinden bakanların diğer bir şey söylemesi de mümkün değildi. 2025 sulama döneminde Çatalhan Barajı’ndan ek su alınmasıyla ilgili çalışmalarımızı bitirdiğimizde yaklaşık 860 milyon metreküp suyu çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

“Gereğini yapacağız”

Yumaklı, soğan ve salçalık domates üretimine ait soruları ise şöyle yanıtladı:

“Soğanda geçen yıl rekolte 2,6 milyon tondu, bu yıl 2,8 milyon ton bekliyoruz, burada bir sorun beklemiyoruz. Salçalık domateste rekolte geçen yıl 5,5 milyon tondu, bu yıl 6,1 milyon ton bekliyoruz. Eser bolluğuyla alakalı kontratlı üretimi olmayan üreticilerimizin mağduriyeti oldu. Bunun öncesinde mukavelesi olmasına karşın birtakım sanayicilerin, burada işini düzgün yapan sanayicileri tenzih ederim, eser alımında sorun çıkardığını tespit ettik. Ticaret Bakanlığımızla bunları tespit ettik gereğini yapacağız.”

Muhabir: Mustafa Çalkaya,Mehmet Can Toptaş

En az 10 karakter gerekli