DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34101580.73821%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

Emtia piyasasında geçen hafta güç kümesinde yükselişler görülürken başka kümeler karışık seyretti
199 okunma

Emtia piyasasında geçen hafta güç kümesinde yükselişler görülürken başka kümeler karışık seyretti

ABONE OL
13/08/2024 09:40
Emtia piyasasında geçen hafta güç kümesinde yükselişler görülürken başka kümeler karışık seyretti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Emtia piyasasında geçen hafta jeopolitik risklerin tesiriyle güç kümesinde yükselişler görülürken, global ekonomik aktiviteye ait kaygıların devam etmesiyle başka kümelerde karışık seyir izlendi.

ABD’de ekonomik aktivitenin öngörülenden daha sert yavaşlayabileceği telaşıyla geçen hafta global piyasalarda görülen tarihi satış baskısının tesirleri varlık fiyatları üzerinde de görüldü.

Analistler, ABD’de bu hafta açıklanacak enflasyon verisinin, hisse piyasalarının yanında emtia piyasasının istikameti üzerinde de belirleyici olabileceğini kaydetti.

Emtia piyasasında böylelikle geçen hafta jeopolitik risklerin tesiriyle güç kümesinde yükselişler görülürken, global ekonomik aktiviteye ait kaygıların devam etmesiyle öbür kümelerde karışık seyir izlendi.

Değerli metal fiyatlarında satış baskısı ağır halde hissedildi

Geçen hafta pahalı metal fiyatlarında satış baskısı ağır bir biçimde hissedildi.

Ons bazında altın yüzde 0,5, gümüş yüzde 3,9, platin yüzde 3,7 paha kaybederken, paladyum yüzde 1,6 bedel kazandı.

Asya kaynaklı carry trade stratejilerinin değişmesiyle artan likidite muhtaçlığı bedelli metallerde satış baskısına neden oldu. Analistler, tahvil faizlerindeki yükselişin altının ons fiyatını baskıladığını söyledi.

Resesyon kaygılarıyla yüzde 3,66 ile Haziran 2023’ten beri en düşük düzeyini gören ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi bu telaşların azalmasıyla daha sonra yüzde 4 düzeyinin üzerini test etti ve haftayı 15 baz puan artışla yüzde 3,94’ten tamamladı.

Öte yandan tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar, libre bazında bakırda yüzde 3,5 azalırken, nikelde yüzde 0,2, kurşunda yüzde 0,8, çinkoda yüzde 3,4 ve alüminyumda yüzde 1,5 arttı.

Kanada’daki çelik ve alüminyum üreticilerinin, Asya’da üretilen metallerin Kanada pazarını baskıladığını ve iç piyasayı tehdit ettiğini belirtmesi ve ülkenin Başbakanı Justin Trudeau hükümetine Çin eserlerine süratle yeni gümrük vergileri getirmesi davetinde bulunması, baz metallerde arz kaygılarını gündeme getirdi

Öte yanda Çin’de Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yıllık bazda temmuz ayında yüzde 0,5 artarak beklentileri aşması da baz metallerde talep tasalarının azalmasına neden oldu.

Artan bakır stokları ise bakır fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

– Güç kümesi sert yükseldi

Geçen hafta güç kümesinde sert yükselişler görüldü.

Enerji kümesine bakıldığında Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,1, New York Ticaret Borsası’nda süreç gören doğal gazın İngiliz termal ünitesi (MMBtu) cinsinden fiyatı yüzde 9,9 arttı.

Küresel petrol rezervlerinin çoğunluğunun bulunduğu Orta Doğu’da yükselen tansiyonun akabinde çatışmaların daha geniş alana yayılma ihtimali, petrol piyasalarında arz tasalarını besledi.

Ukrayna birliklerinin Rusya’nın Avrupa’ya gaz sevkiyatını sağlayan geçiş noktasını ele geçirdiği haberiyle doğal gaz fiyatları da sert yükseldi.

– Tarım kümesi karışık seyretti

Tarım kümesinde ise geçen hafta üretim kaynaklı tesirlerle karışık bir seyir izlendi.

Chicago Ticaret Borsası’nda kile başına fiyatlar buğdayda yüzde 0,7 artarken, mısırda yüzde 2,1, soya fasulyesinde yüzde 2,4, pirinçte yüzde 0,7 azaldı.

Intercontinental Exchange’de libre bazında fiyatlar, pamukta yüzde 1,5 azalırken, kahvede yüzde 1,5, şekerde yüzde 2,6 yükseldi. Kakaonun ton başına fiyatı ise haftayı yüzde 13 yükselişle tamamladı.

Küresel iktisada yönelik telaşların bir nebze azalmasıyla buğdayda talep telaşları azalırken, kelam konusu talep kaygıları pamukta, mısırda, soya fasulyesinde ve pirinçte devam etti.

Şeker piyasasında global üretim açığı beklentilerinin devam etmesi, şeker fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Brezilya’da kahve üretiminin azalabileceğine yönelik artan tasalar ise kahve fiyatlarının artmasına yol açtı.

Batı Afrika’da yağışların yetersiz olması da kakaoda üretim kaygılarının devam etmesine neden oldu ve fiyatların geçen hafta sert yükselmesinde kıymetli bir öge olarak öne çıktı.

Muhabir: Burhan Sansarlıoğlu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP